onsdag, november 07, 2007

Ska lika fall behandlas lika?

Magnus Andersson, min eminente ordförande, har skrivit två inlägg i sin blogg som rör kommunism och diktatur - och naturligtvis får han skit för det. Många verkar upprörda över språket i inläggen - ord som "jävla" och "kommunistsvinen" får man tydligen inte yttra - att Ung Vänsters ordföranden har tagit för vana att ettikettera sina inlägg med "den jävla regeringen" eller att deras medlemmar har en tendens att kalla folk för borgarsvin är visst inga problem. De vill ju väl, de där kommunisterna, eller?

Jag meddelade i kommentatorsfältet att jag hade full förståelse för att Magnus svor angående socialism - systemet har ju haft ihjäl några stycken. Det var tydligen dumt sagt. Socialism är ju precis som påstås av mina motdebattörer ett väldigt brett begrepp - och det är visserligen inte det bästa att beskylla alla socialister för vad som skett i socialismens namn - men nog fan har många dött i socialismens namn! Stalin - 62 miljoner, Mao - 49 miljoner, Hitler - 21 miljoner. Någon som heter Cecilia frågar mig hur många kapitalismen har dödat egentligen. Det är man välkommen att svara på.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ska vi hårddra det har väl alla som inte har dött i Sovjetunionen eller någon av satellitstaterna dött under kapitalismen, feodalismen eller fascismen, vilka alla är närbesläktade korporativistiska rörelser.

Hanna Wagenius sa...

Jag tror du får göra skillnad på "dö då ett visst system råder" och "dö till följd av att ett visst system råder".

Anonym sa...

Men allvarligt, kan du ställa dig upp och påstå att alla som dog när Sovjeunionen påstod sig vara socialistiskt dog till följda v att ett visst system rådde är jag orolig över att jag fått såväl min tes om den svenska skolans undermålighet i såväl historia som samhällskunskap bevisad.

Ta de som tvingas arbeta ihjäl sig på Costa Ricas bananplantager och dö vid 30 års ålder fulla av cancer till följd av bekämpningsmedel, undernäring för att de är för fattiga att köpa näringsriktig mat och att de arbetar över halva dygnet sju dagar i veckan. Dör de på grund av att ett visst system råder eller dör de då ett visst system råder?

Hanna Wagenius sa...

Naturligtvis dog inte ALLA till följd av socialismen, men en betydande del. Att svenska skolan har en dålig historieundervisning kan jag däremot gå med på - kommunismens brott uppmärksammas knappt alls.

Ja, nog verkar det troligt att de dör till följd av att ett visst system råder. Frågan om vilket system som råder blir då väldigt relevant; Costa Ricas nuvarande president tillhör i alla fall Partido Unidad Social Cristiana.

Anonym sa...

Det är ingen tvekan om att Costa Ricas ekonomiska system hör hemma i den liberala sfären. Därför är det heller ingen tvekan om att bananarbetarna blir dödade av systemet vilket är maximerat för att dra in så mycket pengar till ägaren eftersom dennes rättigheter i den liberala äganderättens namn går före arbetaren.

Hanna Wagenius sa...

Det var ju en intressat analys med tanke på att länder med liberala ekonomier är de som ökar sitt välstånd.