söndag, maj 17, 2009

Verkligheten 2.0

Forskare vill bygga ny verklighet.

Virus, illegal verksamhet, brist på bostäder och folk som reser inkognito. Verkligheten är fullt av problem och nu tittar forskarna på hur man kan bygga en ny verklighet för att få bort bristerna. Men de flesta vill hellre förbättra dagens verklighet. För FÖRETAGET är frågan extremt viktig och hälften av företagets forskare arbetar med verklighetsutveckling.

Det räcker med några korta ögonblick ute i verkligheten, sedan stöter man på problemen. Brevlådan fylls av de eländiga reklamutskicken och den som har otur drabbas av värre saker som svininfluensa och stulna kontokort. Till det kan man lägga de betydligt allvarligare inbrott som ständigt drabbar företag och myndig­heter.

Problemen är långt ifrån nya och efterhand är det många som börjat tvivla på om det ens är möjligt att få någon ordning bara genom att lappa och laga. Verkligheten är ju trots allt en skapelse från en helt annan tid och miljö. För det var ju i slutet av 1960-talet som den amerikanska militären och universitetsvärlden lade grunden till dagens verklighet.

Sedan dess har antalet människor ökat dramatiskt. Och det som en gång var som en liten pizzeria av närmast ideell karaktär där de flesta ­kände varandra har förvandlats till en mötesplats, där de kommersiella intressena är starka och där anonymiteten ofta blivit ett problem.

-----

Låt mig göra en sak jävligt klar för Er Som Bestämmer där ute: Talla inte på mitt Nät.

Jag raderar hellre 50 skräppostmeddelanden per dag än tvingas meddela vem jag är när jag använder Internet.
Jag mottar hellre tvåhundratrettiosjutusenniohundafemtiotvå elaka, anonyma kommentarer i minuten än ser ett Internet där allas identitet loggas.
Jag översvämmas hellre av vinklad, oetisk reklam än låter staten lägga sig i.

16 kommentarer:

jenku sa...

Klockrent.

Andreas Kent Eriksson sa...

Roande.

Matte sa...

Kanske lika bra att vi migrerar över till "ren/pure" ipv6 innan staten och storföretagen kommer på andra tankar. ipv4 verkar ju inte räcka till om ett tag.

Basti sa...

Här har du ett tips Hanna!
http://www.torproject.org/

Anonym sa...

IP-v6 är något som kommer. Det behövs av trafiktekniska skäl. Det borde redan ha varit infört. Den mer systematiska tilldelningen av IP-addresser är inte ett hot om staten förbjuds behandla medborgarna som potentiella fiender och registrera trafiken.

Chief sa...

Någonting är jävligt fel när det ses som ett problem att folk kan vara anonyma. Jag undrar hur skruvat det kommer bli innan det vänder...

Anonym sa...

Knappast forskare som vill ha ett nytt internet, snarare politiker.

Och att bygga ett nät utan att någon skulle kunna komma på ett sätt att utnyttja det är ju en självklar utopi, isåfall är vi tillbaka till företagsspecifika nät som AOL eller Minitel eller Teleguide där ett företag kontrollerar vem som släpps in och vem som får bygga sin närvaro på nätet.

Vet inte varför detta poppar upp nu, politikerna över hela världen verkar plötsligt fattat hur kraftfullt internet är och blir livrädda när de inser att en privatperson kan få större genomslag med en blog eller twitter konto än en politiker på riksdagsnivå någonsin kan uppnä genom vanliga media.

Internet skrämmer dem och de vill ha totalkontroll. Tyvärr kan de lyckas också, bara några välplacerade lagar så är det gjort.

Matte sa...

Anonym 5:45EM har stora poänger. Jag menar, om problemen med ipv4 är så stora bör vi troligvis gå över till ipv6 asap, så att politikerna hinner bygga upp nya företagsspecifika nät såsom AOL eller Minitel eller Teleguide (oberoende om dessa företagsspecifika nät bygger på ipv6 eller inte).

Notera att om dessa företagsspecifika nät snart kommer ut på marknaden, kommer de garanterat marknadsföras som ipv6-nät, trots att de verkligen är en ulv i fårakläder.

Anonym sa...

http://oberoendesocialliberal.blogspot.com/search/label/Cecilia%20Wikstr%C3%B6m

stefan hallgren sa...

Bra sagt. Du får nog snart ta en debatt med Jonas Gardell också.

Anonym sa...

Huch det låter som piratpartiet, I likes!

Johan Hedin sa...

Hanna:
Händer det att du betalar med kreditkort eller flyger flygplan?

Anonym sa...

Johan Hedin:

Det händer säkert, att Hanna gör det.

Än sen då?

Och du då: Stöder du verkligen, med handen på hjärtat, det nuvarande systemet, att vid bankbesök eller sjukhusbesök eller andra fredliga tillfällen, tvinga folk att uppge sitt, ibland intima, födelsedatum och ålder?

Få människor ogillar att vara kända bland vänner och bekanta och människor i sin hembygd. Anonym kriminalitet har grund i andra problem.

Ett centralstyrt system för övervakning och kontroll är enkelt. En mycket enkel lösning. Leve kommunismen! Se affisherna: de stålande, välmående människorna, visionen om det rika, lyckliga samhället. Effektiv central planering! Det var det som skulle lösa problemen. Allt var väl tänkt. Alla hade goda syften. Felet var att de som skapade systemet inte var smarta nog, och aldrig kommer att bli smarta nog, att bestämma över andra människor. Alla, även de smartaste, har fullt upp med att bestämma över sig själva.

Inge sa...

Tack Hanna. Du är en av mina hjältar. *kramar om hårt och länge*

Anonym sa...

Skönt att höra detta från en 'piratpartist' inom cuf också!

Jag känner PRECIS likadant, så att jag blir rörd av att läsa det du skriver.

// Mikael B

Mattias sa...

Huh... Det är väl du som bestämmer där ute. Du är väl politiker?