tisdag, maj 26, 2009

Datorkunnigt folk med gratisråd, hjälp!

Jag misstänker att min dator håller på att klappa ihop. Eftersom jag haft henne i snart två år, överbelastat henne med dokument och filer till minnets bristningsgräns ett par gånger, dragit med henne genom halva Sverige, tappat henne i backen ett par gånger och dessutom surfat syndigt mycket från sängen (inte bra för avkylningen, tro mig), så är jag inte särskilt förvånad. Vad jag däremot är, är en smula bekymrad. Jag har nämligen asdålig koll på det här med datorer.

Nu råkar jag dock ana att ett par av läsarna där ute har lite bättre koll. Alltså; jag letar efter något bärbart, lättare än en Dell Inspiron (nuvarande modell), inte nödvändigtvis med en särskilt stor skärm. Gärna med Windows XP (inte har väl alla nya datorer Vista? Jag hatar Vista!), och helst med skapligt minne. Helst inte för dyr, heller. Jag trots allt en rätt fattig student.

Kan ni ge några tips?

21 kommentarer:

Johanna sa...

Om du klarar dig med netbook (minidator med skärm med 9-10tum) är de överkomliga i både pris och storlek. Finns från typ 3000-4000kr och uppåt, och brukar ha windows xp, någon gigabyte i minne, väger kring ett kilo och får plats i handväskan.

Jag har en acer aspire one som funkar utmärkt, men jag har å andra sidan en stationär dator att växla med. Men om du kan klara dig med skärmstorleken och inte ska spela en massa på den, kanske det kan räcka...

Björn sa...

För en hygglig dator, som inte kommer att utföra några grafiska underverk, så behöver du:

2+ Gb RAM
>1.6 GHz processor (tänk AMD Turion X2 eller så)
Trådlöst ethernetkort (om du ska köra trådlöst)

Du lär få svårt att undvika Windows Vista, och därmed ska du hålla dig borta från märket HP som gör byte av operativsystem till minst sagt traumatiskt.

Så, du måste förmodligen byta bort från Vista efter att du köpt datorn. Eller hitta någon från t.ex. Dell som inte har Vista installerat, men då får du nog Linux istället på burken.

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=477404

Det är är en Celeron-processor-burk, men den är hygglig, och har mera basal standard. Fast, vill du ha kul med datorn också, så finns det andra som är bättre. :)

Basti sa...

Tada! Är hyffsat billig, men den där sidan är bäst, och HP har grym support.
http://bt.sbadmin.se/dv4-1080-demo-intelcore2-2ghz-3gb-geforce-9200-hdmi_pID457.html

Buddy Jesus sa...

En två år gammal Dell Inspiron borde ju inte vara något problem att skaka nytt liv i, bara det inte är några hårdvarufel som död fläkt eller krosskadad skärm. :)

Beroende på vad du har för behov så är det såklart en bedömningsfråga vad du bör köra, men om du har "standardbehov", typ surfa, skriva kalkylblad, ordbehandlingsdokument och chatta med polare över MSN eller annat och redigerar en och annan bild, så skulle ju Ubuntu Linux kunna funka.

Det som är bra med Ubuntu är att det inte blir slött över tiden som Windows-varianterna blir, samt att du slipper virus och kan hålla hela datorn och alla program uppdaterade automatiskt.

Nackdelarna är om du har någon obskyr webbkamera du nödvändigtvis vill köra som kanske inte har stöd i Ubuntu Linux, samt att det om oturen är framme kan bli lite extra meck med annan datorutrustning, t ex ljudkort och sånt.

Jag vet flera som haft lite nedgångna datorer som installerat Ubuntu Linux och blivit förvånade över hur mycket nytt liv det blivit i den gamla skorven.

Utan att lova för mycket kan du ju ladda ner en så kallad LiveCD där du kan testa. Denna måste alltså laddas ner och brännas på lägsta möjliga hastighet. Det går sedan att starta upp datorn med Ubuntu på en skiva i CD-läsaren och prova hur det uppför sig.

Är du väldigt datorovan så kan det vara bra att ha en nörd med sig att hålla i handen.

Funkar det så sparar du in en dator, funkar det inte så har du i alla fall testat. Allt till det facila priset av en CD-skiva:)

Är du i Uppsala kan jag fixa installationshjälp till dig, är du i JH-land kan jag hjälpa dig personligen.

Cripp sa...

Knappt två år är ju ingenting! Jag misstänker att någon kommer med ursäkter för att få shoppa =P

Tippar på att det egentligen räcker med att formatera hårddisken och installera windows igen. Men visst, en splitterny dator är ju aldrig fel..

Monodemon sa...

Köp en MacBook Hanna. Du kommer inte att ångra dig. AppleStore har dessutom studentrabatt.

Chrille sa...

Allvarligt, Hanna - lägg inte ner tid på att försöka ha XP fortsättningsvis. Jag var tidigare lika skeptisk som dig, men två dygn med Vista och du kommer aldrig att sakna XP någonsin igen. Det är praktiskt taget samma operativsystem men med lite förbättringar. De små skillnader de har vänjer du dig vid snabbt som fan.

Blogge Bloggelito sa...

Köp en Mac. Den håller längre än tre år, har ett riktigt operativsystem och är helt fri från virus och annat skräp.

Magnus Persson sa...

Jag röstar också på en mac. Även om min första bara höll några några månader förbi tre år (den ligger i hallen och har väntat på lagning i typ två år snart).

Sen skulle jag också rekommendera att du testar att köra mac innan du köper en. Smaken är ju bekant som baken...

Framförallt: finns det några program som du "måste" köra som inte finns för Mac? Det går visserligen att köra Wintendo på Macburkar i nödfall men det rekommenderas inte!

jens sa...

Det framgår ju inte mer exakt vad som är felet med din laptop.

Det kan ju vara som så att den bara är sådär windows seg i största allmänhet, då borde du spara undan alla dokument på en separat (usb) hårddisk och ominstallera windows. Det finns troligtvis en gömd windows partition som du kan boota från som ominstallerar windows. Om du har kvar dokumentationen från du köpte datorn, så står det där. Annars kan du kika på skärmen under de allra första sekunderna efter power on, då brukar det stå att man ska trycka på en F tangent (t.ex. F12) för att få boot menyn. Finns där ett annant alternativ än det vanliga windows, kan det vara värt att prova. Om det är en installations boot, så får du ett antal frågor först innan den börjar radera hårddisken.

Å andra sidan, sitter du mycket med textilier under/runt dator, så sugs det in ganska mycket damm, vilkjet leder till att luftgenomströmmningen minskar. Detta märks på att dator blir överhettad och stänger av sig själv. Lämna in den på service, och låt dem dammsuga innanmätet. Detta tips blir avsevärt billigare än köpa ny dator.

Anonym sa...

Finns ingen anledning att köpa en dator med bara xp på i dagsläget. Vista business levereras med xp, motsvarande windows 7 likaså. Se över dina förutfattade meningar om vista det är långt ifrån lika hemskt nu som det en gång va. Som dator är det i alla fall, 3gb eller mer samt någon variant av dual core som gäller. Märken är och förblir saksamma, du får vad du betalar för oavset vilket klistermärke som sitter på.

Hanna Wagenius sa...

Oh jisses, man tackar för alla tips och råd!

Alltså, fallet med den nuvarande burken är att den "fryser" och när man startar om den står det att den återställts efter ett allvarligt fel. Det händer ett par gånger om dagen. Och egentligen vill jag nog ha en ny också, lite mindre, lite lättare att släpa med sig. Det vore trevligt med en dator som verkligen är bärbar!

Den behöver kunna hantera Word, Excel, Firefox, FirstClass och gärna gå att titta på någon film i. Om MS Röj finns med är det ett plus.

Anonym sa...

Jag kan rekomendera en MacBook.

http://www.apple.com/se/macbook/

Johanna sa...

Jag vidhåller det där med netbook. Ett kilo istället för två och ett halvt, och mindre än ett stort anteckningsblock. Bärbart på riktigt och klarar alla nämnda program och lite till. Dessutom kostar de så lite att du nästan har råd med en stor skärm att koppla till/tv-sladd om du vill kunna se på film ihop med någon annan.

ostro sa...

Macar i all ära men de är dyra som snor av renaste guld.

Vill du ha något billigt, litet och lätt så är det en netbook du är ute efter.De kommer dessutom oftast med XP eller någon variant av linux installerat. Kommer den med linux förinstallerat kommer du antagligen vilja byta till en annan variant av linux (vilket jag kan hjälpa dig med).

Är det XP kan du ju tuffa på som vanligt.

Är det linux rekomenderar jag Ubuntu. Möjligtvis EasyPeasy Linux som bygger på Ubuntu, men det har jag inte testat. Du kan använda FirstClass, skriva och läsa word och excel dokument i open office, titta på film med VLC, surfa på nätet med firefox. Det finns en mängd enkla pusselspel och liknande bland annat en klon på ms röj till och med. Dessutom slipper du virus.

Vill du testa Ubuntu först kan du få låna en USB-sticka som man startar ifrån utan att installera på datorn.

Dessutom borde du som liberal trivas bättre i den öppna friheten som linux erbjuder jämfört med de diktator fasoner som apple sysslar med.

Björn sa...

Fråga datanördar om råd, och det utbryter krig mellan pc och mac-anhängare, och sekteristiskt våld utbryter mellan linux- och windowsförespråkare i PC-gruppen. :)

Men, när du kommer in i riksdagen med fet lön så kan du fundera på en Mac för de kostar skjortan.

Ubuntu ÄR ett bra OS som inte står Windows efter, även om det förmodligen kommer att ta någon vecka innan du vant dig vid det. Du kan läsa/skriva office-kompatibla dokument med Ubuntu Linux, och du kan göra det mesta som du kan göra med Windows.

Alltså, fallet med den nuvarande burken är att den "fryser" och när man startar om den står det att den återställts efter ett allvarligt felDet där låter faktiskt illa. Jag har själv haft det problemet två gånger, och båda gångerna så berodde det på att det hade blivit fel på RAM-minnet i burken.

Om du har en datanörd till kompis, få honom att köra ett program som heter MEMTEST. Med lite tur kanske du då kommer undan med att byta ut lösa rambrickor. Men så är MEMTEST också rena rappakaljan för de som inte är hemma på datorer, så du behöver en datanördskompis. Datanördskompisen kan nog också hjälpa dig att byta ut rambrickorna, om de är lösa.

Men om du vill ta chansen att köpa nytt, så köp en netbook som de andra föreslår, eller datorn jag länkade till ovan. De är bra allihopa. Men du kanske ska undvika att göra en 3d-modell av sixtinska kapellet på dem...

Anonym sa...

Macbook passar nog 13" skärm macbook pro blir för dyr.

Daniel sa...

Once you go Mac, you Never go back. När du väl suttit dina första timmar med en dator som är knäpptyst, aldrig hänger sig, inte blir varm, med en responstid på mikrosekunder istället för flera minuter, där allt du behöver göra för att installera ett program är att släppa det i program-mappen, då...då kommer du veta att du hittat hem.

Skulle du mot förmodan sakna windows, ens en enstaka gång (word, excel etc finns till mac och dess operativsystem OSX) så installerar du parallels, så kan du leka windows vid sidan av.

Du slipper virus, problem och omstarter. Simplicitastic är vad det är.

Är också tämligen övertygad om att det finns en positiv korrelation mellan hög intelligens och folk som kör Mac, precis som att vänsterhänta helt enkelt är lite smartare än högerhänta!

Anonym sa...

Håller med alla tidigare rekommendationer för UBUNTU. Kör själv uteslutande Linux sedan en vecka tillbaka och bootar endast in i XP via vmware när jag vill köra photoshop.

Mac är väl fint, om man vill betala 100% mer för en variant av linux for dummies. Det går att köra hackad Mac OS på många vanliga burkar nu så du kan ju se vad du föredrar utan att sälja din själ till Apple corp.

Stormhierta sa...

Min rekommendation, Ubuntu-nörd till trots är att skaffa en Acer Aspire One. De går att få för ca 2500 kr, kolla Prisjakt.nu för dagspriset.

Installera OpenOffice, Google Chrome och VideoLan samt Pidgin så klarar du allt du vill inom WinXP (som AAO kommer med) och på ett effektivt sätt.

Om du är bara LITE nyfiken, testa gärna Ubuntu (Netbook Edition) eller EasyPeasy - grymt mycket stabilare, snabbare och effektivare än Windows. (Och Mac).

Anonym sa...

jag skulle inte rekommendera att skaffa win XP istället för vista, varför? jo kommer bla bättre uppdateringar till vista än xp.

men jag har skaffat xp istället för vista , för att xp är stabilare för spel (enligt mig)

och enligt det jag har läst är att du reser mycket(?) men jag skulle helt klart köpt en billigare station dator istället för bärbar dator som går sönder lättare. för jag antar du bara chattar, bloggar mm sånt, du kan även skaffa ett gratis program som heter ccleaner, det tar bort alla "onödiga" filer efter du har surfat.

jag kan gärna hjälpa mer med frågar om allt

MVH Filip