torsdag, maj 07, 2009

Om rabaldret

Nå, det blev visst lite rabalder kring vårt krav på att slopa sexköpslagen. Jag har fått samtal från dolt nummer fler gånger på tre-fyra dagar nu än vad som någonsin inkommit förut - journalister som undrar hur man tänker, varför man tänker och vad partiet säger.

Jag har förklarat mina och CUF:s argument på politikerbloggen, replikerat på Birgitta Ohlssons kritik och svarat Mattias Ericson från Vänsterpartiet - så jag ser ingen anledning till att upprepa alla argument här igen. (De finns dessutom under etiketten sexköpslagen.)

Jag tänkte istället ta tillfället i akt och tacka alla som mailat, sms:at, ringt, bloggat, kommenterat artiklar och annars stött mig och CUF i den här frågan. Alla ni, från damen på Folkets hus i söndags till Alexander Bard som tydligen gillar mina fossingar, ni betyder oerhört mycket. Det ska inte stickas under stol med att detta är en tuff debatt att ta.
Jag vill också tacka alla er som förvisso inte håller med, men som ändå ser vikten av att unga engagerade vågar stå på sig i en fråga.

Slutligen vill jag också efterlysa en smula hederlighet från mina meningsmotståndare. Att försöka koppla ihop ett slopande av sexköpslagen med pedofili och a-kassetvång, det blir lite tråkigt. Den här debatten bör handla om hur vi ska kunna förbättra situationen för sexsäljarna - både frivilliga och tvingade.

31 kommentarer:

Pete sa...

Äsch, det var så lite så! ;)

Gryningsräd sa...

Har du lagt märke till vad Birgitta försöker att sno ihop nu då? Surrugatmammor i Sverige.

http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5070463.ab

Ligger rätt nära sexköp "in my book" fast med skillnaden är att man "utnyttjar" en kropp i 9 månader dygnet runt istället för bara ett samlag.

Avdelning "taskig timing"?

Anonym sa...

Förklara logiken i att avskaffa lagar om sexhandel och hur det leder till mindre prostitution?
Du får ha sex med precis vem du vill redan, tom. göra porrfilmer och tjäna pengar på det! Så om du så gärna vill tjäna pengar på sex så kan du det redan. Lagarna finns där för att skydda de som blir utsatta för trafficking och hur kan du då tro att en lag mindre = mindre prostitution. Om du hade gått in i diskutionen med tanken att du vill göra en reform på lagen så den blir bättre och mer effektiv. Då hade folk respekterat dig. Kolla på filmer som "Lilja forever" och dokumentärer som "Matrioshki" så förstår du vad du försöker legalisera nu. Skäms

Frågvis sa...

Hanna,
Jag tycker det här med a-kassa var intressant. Om prostitution ska ses som vilket annat yrke som helst, varför ska a-kassan inte kunna hänvisa en till sådant arbete?

Joshua_Tree sa...

Om jag inte skrev det i en kommentar till en tidigare post så säger jag det nu: du gör ett fantastiskt jobb!

Frågvis: Kan a-kassan kräva att man blir yrkesmilitär, till exempel?

Per Hagwall sa...

Frågvis svarar nog inte, så jag gör det: Nej, a-kassan kan inte kräva att man blir yrkesmilitär, inte heller att man tar jobb som porrfilmsskådespelare, abortläkare eller partikassör i nationaldemokraterna.

Det finns många jobb som inte är "som vilket annat yrke som helst" så varför skulle prostitution vara det?

Per Hagwall sa...

Man kan också ställa sig frågan om hur många som före 1999 blev av med a-kassan för att de inte tog ett jobb som prostituerade. Det var ju inte förrän då som sexköpslagen infördes...

Erika Hjorth sa...

Hejja Hanna!!

Leo Pierini sa...

Woho! :D

stefan hallgren sa...

O'boy, nu såg jag Hanna i rutan igen, i "Debatt". Mycket underhållande (att höra motsidans hispiga argument).

Putte L sa...

Jag såg dig just på Debatt på SVT1. Det du sa var riktigt och klokt! Fortsätt så!

hans sa...

Jag beundrar ditt mod mycket! Jag önskar att jag haft hälften av ditt mod! Mycket klarsynt resonerat.

Fortsätt kämpa på men jag vill skicka en varning vem som är fienden. Jag vet inte om du läst feminismens viktigaste skrift, SCUM manifestet? Där beskrivs hur regeringen ska störtas, ekomomiska strukturer ska rivas ned och män utplånas. De anser att allt av ondo härstammar från mannen och att Y krommosonen är en defekt x kromoson. Här kan du läsa om manifestet:
http://sv.wikipedia.org/wiki/SCUM-manifestet

Här säljs boken. Lägg märke till vilka skribenter som stödjer denna människosyn och på vilka tidningar de jobbar!

http://www.modernista.se/shop/shopexd.asp?id=1716

Ett exempel på en artikel i feministisk anda. Byt ut män mot judar så påmins man om svunna tider från andra världskriget.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=491756

En artikel på för dessa fascister får fortsätta att skapa propaganda

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article4996171.ab

Lägg märke till slutet av artikeln.

Jag undrar om hur på Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Maud Olofsson ser på SCUM manifestet och dessa naziliknande budskap? Dera partier är ju faktiskt feministiska!

Tack Hanna för du kämpar för demokrati, tolerans och jämlikhet. Jag hoppas att du fortsätter kämpa, Jag vet att i bloggosfären är stödet för din ska stort!

Pete sa...

Josefsson avbröt dig lite bryskt där mitt i en mening o allt, men nu har du ju fått ordentligt med medial debatterfarenhet på bara några dagar iaf. Vad man än tycker om dina åsikter är du en frisk fläkt som jag hoppas vi får se mer av i framtiden.

Kaj sa...

Hej
Jag håller med dig och CUF i att sexköpslagen borde avskaffas. Såg dig i debatt ikväll och du skötte dig bra. Tråkigt att din motståndare som vanligt tar upp trafficking och våldtäkt när det var sexköpslagen ni skulle diskutera. Men det var ju ganska väntat. Har man inga bra argument och komma med så kommer det ju upp trots att ingen vettig människa inte borde kunna se skillnad på de frågorna..

Jonas sa...

Bra jobbat i debatt! Kanske var du litet för "snäll" och borde tagit för dig litet mer (av debattiden, alltså).

Det var dock skrämmande att se hur Zaida Catalan helt avstod från att svara på frågor och istället utnyttjade sina minuter i TV åt att hålla valtal till EU-parlamentet. Om man inte förstår att våldtäkt, trafficking och sexköp under samtycke är olika frågor bör man inte sitta på en maktposition i EU...

Tyckte dock J.J. skötte sig oväntat bra och kom med en del av dessa invändningar mot Z.C.. Har svårt att se att någon som tittade på programmet tycker hon vann debatten (utom de som är så färgade av vad de tycker i frågan att de håller på "sin sida"). Det var bara cirkelresonemang från hennes sida. På frågan om på vilket sätt lagen som den ser ut idag hjälper svarade hon t ex att den måste skärpas. Mycket suspekt argumentation!

Anonym sa...

Jag tycker du, Hanna, gjorde ett mycket bra och trovärdigt intryck igår i tv-debatten mot den osakliga Zaida Catalan om sexköpslagen. Det är t.o.m. så att jag inte bestämt mig för vilket parti jag ska rösta på nästa år i valet. Först tänkte jag gå från alliansen till MP men efter att ha hört Zaida igår så... aldrig! Sedan V för att demonstrera om girigheten före finanskrisen och därmed kapitalismens förfall. Nu lutar det mer mot C eftersom jag har lämnat M, som jag tycker är en samling högfärdiga svin som bara ser om sitt eget hus. C har bra människor i sitt parti och du är en av dem.
/skiriter

Birch sa...

Jag instämmer med "alla", du var riktigt bra i teve. Så sansad. Zaida framstod som mer eller mindre galen när hon domderade och nästan skrek ut sin osakliga smörja.

Alla som har det minsta tillstymmelse till öppenhet i denna svårdebatterade fråga såg att du "vann" debatten. På walk over dessutom, du var ju den enda som försökte debattera ämnet.

Jag hatar debattekniken att pådyvla andra helt orimliga åsikter (vem är för slaveri?) och sedan attackera dessa.

Anonym sa...

Står helt på din sida Hanna! Och att Zaida inte hade argument kring just kvinnor som säljer sig av samtycke utan att hon tvunget konstant verkade vara tvungen att dra till argument och glida in gällande trafficking gjorde mig rent ut sagt förbannad! Det är som sagt bättre att hålla käften och låta folk tro att man är dum än att öppna käften och bevisa att dem har rätt! Hon hade med andra ord inga argument gällande diskussionen som var av vikt över huvud taget. Jag är varken för eller emot prostitution men anser att människor gällande sexförsäljning av samtycke har rätt att välja det helt och hållet själva! Och istället ska vi hjälpa de som mår dåligt och drabbas av lagen samt är under tvång etc, exempelvis starkare lagar och koll på traffickingen i Sverige!! Du gjorde en strålande debatt, den korta stunden ni fick!

Jag har skapat en facebook grupp: Slopa Sexköpslagen!

Du är hjärtligt välkommen att gå med i den..

Och kanske kan hjälpa till att skriva mer välinformerade direktiv om vad det hela handlar om då jag inte alltid är den bästa på att uttrycka mig så som jag vill och menar.

Ha en bra dag.

Mvh
Oscar Holst

Anonym sa...

Jag tycker debatten var undermålig från båda sidor. Motståndaren kacklade bara om att det är hemskt med människohandel som om någon påstått något annat och vad var ditt argument, Wagenius? Att vi ska ta bort sexköpslagen för att få normala män att köpa sex så att de prostituerade slipper galningarna. Uppenbarligen har du humor men det hade kanske passat sig bättre i Parlamentet.

Jag hade hellre sett sakliga argument. På vilket sätt skulle ett avskaffande av sexköpslagen hjälpa de prostituerade? Och dravla inte om att du har läst att de tycker det på sina bloggar (vilket beror på att de skyller stigmatiseringen på lagen), utan förklara hur istället. De frivilliga & självständiga påverkas inte av den eftersom sådana sexköp inte upptäcks och inte beivras i praktiken. De som åtalas är de som köper sex inom organiserad prostitution. Tar vi bort sexköpslagen går det inte att komma åt män som utnyttjar människohandelsoffer och knappast minderåriga heller, för då måste åklagaren kunna bevisa uppsåt.

Och jag skulle gärna vilja se vad ni konkret menar med att ta det upp till ytan? De prostituerade och sexköparna skyr i allmänhet ytan som pesten, och det har inget med lagen att göra. Är det statliga bordeller ni vill införa eller vad skulle skillnaden vara i praktiken? Har du kollat på dina bloggar hur stort intresset är för att ta anställning på bordell bland de frivilliga, självständiga eskorterna i Sverige, Wagenius?

Fannie Finnved sa...

Hej Hanna!

Till skillnad från andra kritiska röster - anonyma - är jag stolt över mina liberala åsikter och tänker bryta anonymiteten. Prisa åsiktsfriheten! Att slopa sexköpslagen är ett misstag - en långsiktig regression i arbetet för jämlikhet. Vi i Sverige ska vara stolta över vår sexköpslag och exportera den till Europa: kanske redan den 7 juni!

Prostitution är aldrig något man väljer, trots att naiva ideologister hävdar motsatsen. Prostitution tvingas man till pga missbruk, fattigdom eller andra sociala skäl. Ingen 20-åring har som livsdröm att sälja sin kropp. Att linda in begreppet "sexsäljare" såsom "frivillig prostitution" är detsamma som att romantisera trafficking. Uttalandet om "fri prostitution" är ett hånskratt mot miljontals utsatta barn och kvinnor. Våldtäkt, misshandel och dödsstraff är oacceptabla kroppsliga inskränkningar. Prostitution är inget undantag och går aldrig att kompromissa. Har man en gång mött en utsatt kvinnas blick stannar det mötet kvar inombords - mina upplevelser i Kambodja vittnar om att vi aldrig kan tillåta människan som handelsvara.

Jag är besviken på Centerns regressivitet. Förhoppningsvis drabbades Ni av tillfällig sinnesförvirring.

/Fannie Finnved

Jonas sa...

Fannie:
"Ingen 20-åring har som livsdröm att sälja sin kropp."

Hur många 20-åringar har som livsdröm att:
* Köra sopor
* Jobba på Ica
* Städa toaletter
* Ta hand om gamla tanter
* Jobba med slamsugning

Det går att göra en rätt lång lista över jobb som ingen drömmer om. Så snälla, kom med något bättre argument.

Hanna Wagenius är för övrigt också emot att legalisera våldtäkt eller traficking. Du behöver ju inte debattera saker ni redan håller med varandra om.

Andreas Kent Eriksson sa...

Det framstår mig som om vissa skribenter har stora svårigheter att hålla isär trafficking och prostitution. Här är liyte hjälp på traven: http://erikssonandreas.blogspot.com/2008/11/prostitution.html (stycket Trafficking/prostitution)

Andreas Kent Eriksson sa...

Vidare lämplig läsning om förhållandet trafficking kontra prostitution är: http://www.sans.nu/manniskohandel.htm#Lagen

och

http://www.iom.int/jahia/page676.html


Personligen tycker jag att det är anmärkansvärt hur seriösa och trovärdiga källor kan rapportera gång på gång om hur trafficking bör hanteras och hur det skiljer sig från prostitution (en jävla skillnad på att sälja sex och på att sälja en människa att ha sex med) utan att få något genomslag. Istället bemöts de av dåligt utnderbyggda påståenden och generaliseringar.

Det är nödvändigt att människor inser skillnaderna mellan människohandel och sexhandel, annars kommer debatten att ta en mycket osund väg.

Anonym sa...

Hej Hanna! Med detta och ditt uttalande "Jag vill inte att människor ska behöva rösta på Piratpartiet för att få sin integritet skyddad." finns du nu på min short-list över tänkbara kandidater inför valet 2010.

För att stärka din position måste jag övertygas om att om du blir personvald så kommer du inte att kompromissa i dina frågor. Inte ens i utbyte mot ett löfte om en position i partistyrelsen.

Fannie Finnved sa...

Replik Jonas: Ifall du hade fortsatt kolla på SVT debatt (som behandlade dagens ungdomsarbetslöshet) så framgick det att många ungdomar VILL jobba med följande:

* Köra sopor
* Jobba på Ica
* Städa toaletter
* Ta hand om gamla tanter
* Jobba med slamsugning

Jag tycker att du smutskastar vissa fantastiska jobb - jag har själv jobbat på både ICA och äldrevården, något som jag betydligt hellre arbetar med än prostitution.

Till er övriga som hävdar att det är skillnad mellan prostitution och trafficking - har ni tänkt på att gränsen mellan "frivillig" och tvingad prostitution är hårfin? Detta kommer suddas ut desto mer genom en legalisering, och försvaga tusentals kvinnors redan utsatta position.

Uppmaning till Hanna: gör som Frida Metso och kom med ett trovärdigt budskap! Lyckliga horor är en myt.

Jonas sa...

Fannie:
Jag såg hela programmet. Inte sa de att de drömmer om att jobba med sånt, utan att de kan tänka sig det. Stor skillnad.

Du verkar helt enkelt ha litet svårt att acceptera att det finns människor som säljer sex frivilligt. Men du är i alla fall ju inte ensam om denna brist.

Andreas Kent Eriksson sa...

Fannie: Nej, gränsen är inte hårfin, det finns en ytterst tydlig gräns som kan sättas vid vilken typ av tvång som förekommer och vart pengarna går liksom vilka aktörer som är inblandade.
Däremot finns det en gråson som löper över gränsen. Det handlar till stor del om sexsäljare med misbrukasproblem som arbetar under all acceptabel standard.
Detta är ett stort problem och det måste bekämpas, frågan är bara hur. Att förbjuda sexköp har för det första inte hjälpt och för det andra kan det liknas vid att man skulle ha förbjudit industriarbete under 1850talet eftersom det uppenbarligen var skadligt och förekom i samband med en otroligt låg social levnadsstandard.

Anonym sa...

Det är ett väldigt tjat bland motståndarna till prostitution om "den lyckliga horan". Varför?
Måste en hora vara lycklig?

Och var finns hjälp att få om man är en olycklig advokat?

Ska vi förbjuda människor att köpa tjänster från olyckliga advokater också?

Anonym sa...

@Fannie
Jag är olycklig IT-konsult. Borde vi kanske ha en konsultköpslag som förbjuder köp av IT-tjänster?

Isaak sa...

Såg dig på debatt och tyckte att du gjorde bra av dig.

Och för en gång skull vara Janne Josefson Objektiv i frågan och inte moraliserande.

Och den sista kommentaren från Anna som var med på telefon och arbetade som escort var nästan som spiken på kistan på Zaidas resonemang.

För en gång skull ett nyanserat debatt om sexköpslagen.

Anonym sa...

Om ni på allvar tror att det går att göra en klar uppdelning mellan frivillig och ofrivillig prostitution i praktiken så är det fan synd om er på riktigt. Människohandel är som ni mycket riktigt påpekat kriminellt. Med andra ord ser hallickarna till att dessa kvinnor marknadsförs och utger sig för att vara självständiga. Och för övrigt är intresset hos sexköparna för huvuvida hon är tvingad eller inte ganska svalt (kolla recensionsforumen). Legalisera sexköp och ni legaliserar utnyttjande av människohandelsoffer, så enkelt är det, för ingen jävel kan bevisa att köparen vet att det inte var frivilligt.

Men ja visst ja, ni ska få upp det till ytan. Ska ni legalisera människohandel också då, eller på vilket sätt skulle en legalisering påverka människohandel som är kriminellt i vilket fall, menar ni? Ett statligt drivet bordellstråk i varje svensk hemort kanske skulle kunna utgöra ett trevligt alternativ till människohandelsoffren eller är det någon annan fiffig lösning ni föreställer er ska följa i avkriminaliseringens spår?