måndag, maj 25, 2009

Hoppa inte av - hoppa på!

Låt mig först säga att jag är bland dem som förbannar regeringens envisa idioti vad gäller integritetsfrågan. Låt mig också påpeka att jag därtill förbannar den oproportionerligt stora makt som partierna fått gentemot faktiska folkvalda.

Det betyder dock inte att jag lämnar centerpartiet. Jag respekterar dem som gör det, men jag tror inte att det är det bästa sättet för att få regeringen att ändra ståndpunkt.

Tråkigt nog är det mycket enkelt - partier bryr sig knappt om medlemmar. Visst, man behöver tillräckligt för att håva in de finfina statsbidragen, men vilka de är spelar mindre roll. Att Mikael Elmlund, Björn med Bloggen Bent och Sophia/Dexion hoppar av gör ingen skillnad värderingsmässigt - partier är nämligen sällan förmögna att förstå sitt eget bästa.

Tråkigt nog är det också så att partierna har makten i dagens Sverige - och vill man förändra det, tja, då måste man nog tråkigt nog först lära sig att spela efter gällande regler.

Jag kan inte uttala mig om hur pass inflytelserik Margit Gennser varit i Moderaterna den senaste tiden, men visst är hennes avhopp illavarslande. Hon kommer med viktig kritik i sitt brev, men frågan är ju vem som nu ska framföra den till partiledningen. Nej, de kommer inte att prioritera de frågor hon tar upp som områden där de ska förändra sig på. Ska kritik bita på partiledningar ska den vara intern, och massiv - gärna så massiv att det finns en möjlighet att man blir stående med en annan partiledning efter riksstämmor och liknande.

Om alla integritetsvänner lämnar borgerligheten, då kommer vi att stå här med en borgerlighet som inte är integritetsvänlig. Visst, jag är medveten om att många sätter sitt hopp till Piratpartiet. Jag tror själv att PP är både bra och nödvändiga för Sverige, men de kommer tyvärr knappast att påverka Alliansens politik. Jag vet ju inte hur det är med er, men jag ser hellre en Alliansregering som värnar integriteten än en socialdemokratisk dito. Om vi ska göra PP onödiga - och det måste ju någonstans vara målet, även för partiet självt - så behövs folk i de etablerade partierna också. Speciellt nu.

Det råkar nämligen också vara så att personer i partier byts ut så småningom. Vanligen de lite äldre. Vanligen de som inte hänger med så värst i aktuella frågor. Det är dessa platser som måste fyllas - och fylls de inte av oss, kan jag lova att de kommer att fyllas av någon duktig ja-sägare. Kom igen, det är dags att leka lite entrism. Det står en generation CUF:are redo att kliva in i partiet - och tro mig, de har redan vant sig vid att gå emot förbundsstyrelsen - men vi kan inte ta den här kampen ensamma. Fler behöver hoppa på partierna - i dubbel bemärkelse.

17 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Jag kommer inte att lämna, det är mitt parti också...

Anonym sa...

Jag har redan hoppat av båtern.
Detta partiet har svikit mig för sista gången. Detta är min protest!
Jag har röstat PP denna gången.
Mitt Centerparti är inte längre mitt...

Det har såkt ut sig...
REA REA POLITIKER TILL SALU!
Det är det enda C och alliansen har stått för på sistone.

Tack och adjö.

Pierre Eriksson sa...

Tror ingen hoppar på utan att veta med egen empiriskkunskap att färdriktningen börjat peka mot något trevligare håll om man inte är farcistkramare eller nått dito.. Känns så logiskt i alla fall.

mindmaze sa...

Hanna,
det hedrar dig att du är beredd att stanna kvar och slåss för din (vår!) sak.

Personligen orkar jag inte med att bli spottad i ansiktet längre, så jag hoppar av tåget.

Om det betyder att "führer" Reinfeldt inte längre är regeringsduglig, so be it.

Vissa saker är jag inte beredd att kompromissa om. Sorry.

Anonym sa...

Jag har bara röstat på Centerpartiet förut i kommunalvalet (för att rösta på (M) när man bor i Danderyd är bara så... onödigt ;) men känner ändå en viss kontakt med dem efter att ha åkt runt med min pappa när jag var liten och snickrat valaffisher, packat valsedlar och varit på centerstämmor som liten sådär :)

Men men, i år är det Piratpartiet, det finns ju inget alternativ känns det som och det känns som om med tillräckligt många % BORDE det sända en "signal" till de etablerade partierna som folk som du och andra som känner starkt för det borde kunna använda för att peka på och säga "se här, vi borde kunna fånga upp detta".

Så, lycka till med kämpandet!

JerkerW sa...

Förlåt om jag är spydig nu Hanna, du är en av mina absoluta bloggfavoriter, men när du säger:

"Det står en generation CUF:are redo att kliva in i partiet"undrar jag luttrat om det är generationen efter Fredrick Federley och Annie Johansson du tänker på då? FF bloggade flitigt från Centerstämman, men jag hittade inte en enda passus om hur bl.a. du och Erik Hultin kämpade för att få stämman att driva en omprövning av FRA-lagen. Jag har en viss förståelse att FF inte vill ta upp den frågan, men ser man det lite på avstånd har partiledningen fått honom dit de ville. Det går fort...

När du säger:"Ska kritik bita på partiledningar ska den vara intern, och massiv", så håller jag med, i synnerhet om bettet vässas med ett dåligt valresultat...

Ola Berg sa...

Jag hoppade på (blev medlem) efter FRA-debaclet. Inte för att jag gillade FRA utan för att vara med om återställning av (C)s integritetspolitik.

Dags att återuppliva Centeruppropet!

http://centeruppropet.se/

Anonym sa...

"Om alla integritetsvänner lämnar borgerligheten, då kommer vi att stå här med en borgerlighet som inte är integritetsvänlig. "

Ähm... En borgerlighet som inför de mest integritetskränkande lagarna i Sveriges moderna historia är i mitt tycke inte så värst "integritetsvänlig". Jag röstade C senast, men ser idag ingen annan möjlighet än att rösta PP.

Hanna, på vilket sätt skulle borgerligheten kunna bli värre i integritetsfrågan än den redan är?

Tor sa...

Bra att du fortsätter. Jag tror att piratpartiet kan påverka litet grand, men mest till andra partiers läpparnas bekännelser av vikten av integritet. Om integritetsengagemanget ska komma från centerns hjärta och inte bara vara en tom strategi för att nå makten då krävs ihärdiga medlemmar som du.

Jag önskar dig lycka till.

Anonym sa...

Jag tror att påverkan blir större ju fler som lämnar partiet och ansluter sig till PP. Att ha ett antal i minoritet som internt kämpar för integritet verkar - uppenbarligen -inte påverka ledningen. Snarare ger det en legitimitet till den politik som nu förs. Det enda som verkligen påverkar ett parti är tappade medlemmar och framför allt väljare.
/fd C-väljare

Bengt sa...

Det är ett intressant dilemma, ska man stanna eller vara kvar i ett parti eller en organisation som går en annan väg än den man själv vill gå. Jag var med i CUF en gång i tiden, men jag gick aldrig över till Centerpartiet. När jag var för gammal för CUF och mogen för moderpartiet hade Centerpartiet tagit för mycket intryck av moderaterna.
För mig var Miljöpartiet ett bättre alternativ än Centerpartiet, jag tyckte de låg närmare dåvarande CUFs åsikter.
Det kanske var fler som tänkte som jag och gick över till Miljöpartiet. Kvar blev de andra, de moderatinspirerade. Nu är CUF och Centerpartiet mer moderat, nyliberalt och högerinriktat än moderaterna själva.

ung filpirat sa...

Såg just dig debattera (8e maj) mot en miljöpartist om att vi inte ska exportera lagen som förbjuder bara ena sidan av prostitutionsmarknaden till resten av EU som vänstern och skumfeministerna vill. Blir så glad! :)))

Synd att du är med i fel parti bara. De röstade ju om att omdefiniera våldtäktsbegreppet till att även innefatta helt andra saker nyligen. Frågan är hur pass imbecill lagstiftning måste vara för att man ska kunna förklara sig inte vara bunden utav den på moralfilosofiska grunder.

Kram!

Anders Dahlberg sa...

@ Conny

Jag är väldigt tveksam till att partierna kommer förstå integritetsdiskussionen om alla som förstår integritet blir medlemmar i piratpartiet.

Sedan i Centerpartiet lever debatten fortfarande och även om det är ett projekt att vända stämman nästa gång så är det ingen omöjlighet. Men då behövs det många som driver på frågan och diskuterar och pratar om det ute i distrikten och kretsarna.

Greger sa...

När de politikerna som inte hängt med i samhällsutveckligen (eller avveckligen kanske de tänker) avpolleteras från politiken hamnar de som nämndemän i domstolarna där deras omoderna syn på saker påverkar om fildelare ska hamna i fängelse eller få en miljard i böter för att ha tagit maten ut munnen på Abbabjörnen.

Erik Hultin sa...

@ Ola Berg

CenterUppropet.se förbereds just nu och återkommer mycket, mycket snart.

Unknown sa...

Man måste ju inte lämna partiet för att rösta PP. Man kan rösta PP och samtidigt försöka förmå sitt parti att ändra riktning.

Johan L sa...

Bra skrivet, jag hoppas du är en av de politiker som inte kommer att sälja ut sig såsom Fegerley och Annie Johansson gjorde.

Kom ihåg "You're only as good as your last transaction"