tisdag, februari 16, 2010

Verkligheten 2.0 - igen

Internet är något fantastiskt. Det har gett oss möjligheter vi bara kunnat drömma om tidigare. På Internet kan du diskutera, träffas, hålla kontakten, hämta information, samla kraft, skratta, gråta, älska, betala räkningar och ja, så gott som allt du kan i den analoga världen. Internet är också verkligheten. Samhället finns redan på Internet - Internet ÄR en del av samhället.

Precis som i den analoga världen sker ibland otrevligheter. Till skillnad från situationer som utspelar sig AFK finns dock en helt fantastisk säkerhetsventil som för de flesta har formen av ett litet kryss uppe i högra hörnet. Med ett enda klick kan man ta sig bort, bort, bort. Det är i alla fall vad jag skulle kalla för en fördel.

Det finns dock de som vill reglera den här delen av världen. De använder sig av termer som "samhällets och rättsstatens frånvaro på internet", "att jämställa en demokratisk rättsstat med kinesisk diktatur är uppenbart orimligt" och "Integritet är inte detsamma som anonymitet".

När man hör sådant gäller det att dra öronen åt sig. Samma lagar gäller nämligen på Internet som över allt annars, en demokrati som förtrycker sina medborgare är lika förkastlig som en diktatur och rätten att inte behöva identifiera sig i tid och otid är grundläggande.

Det är våra grundläggande fri- och rättigheter det handlar om. Det är vår del av världen, där vi befinner oss, som vissa vill pressa ner i färdiggjutna mallar. Det är våra liv som ytterst kommer att drabbas.

Internetmedborgare, se upp.

---

Niklas Dougherty skriver längre och bättre.

3 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Blogge skriver kanske längre än dig, men knappast bättre. :-)

Eric sa...

Etablissemanget och gammelmedia känner sig oerhört hotade av nätet. Nu får de inte stå oemotsagda längre, eller ha sina slutna distributionskanaler och oligopol ifred.

DN känner sig extra hotat, och fick varsla en tredjedel av redaktionsmedarbetarna om uppsägning för ett par veckor sedan. Jag kan inte påstå att jag fäller en tår åt det öde som drabbar de som ljugit för oss och förtryckt oss i så många år.

Ja, jag är förbannad! Märks det? Död åt gammelmedia, fram för bloggosfären!

OlofB sa...

Till DNs försvar vill jag dock säga att de "öronmärkt" artikeln (slagit citattecken runt rubriken). Det brukar konkret betyda att de ställer sig frågande till artikelns innehåll eller andemening. (upptäckt genom surfande på knuff i minst ett år..)