fredag, februari 05, 2010

Opinionsläget

Jag har för vana att titta på nyhetspanelen i SVT:s Gomorron Sverige. Vanligtvis är det inte särskilt blodtryckshöjande, men nu på morgonen skulle man diskutera Centerpartiets opinionsläge.

Som vanligt när gamla sossar kommer in i bilden börjar man prata om att Centerpartiets s.k. omsvängning mot liberalt håll ska ges skulden - och ungefär då börjar jag undra vilken typ av kompetens som krävs för att få sitta i den där soffan. Minnen från valet 2006 verkar i alla fall inte höra dit.

I valet 2006 blev nämligen Centerpartiet landets tredje största parti. Vi blev inte det för att det finns en herrans massa bönder i Sverige - de har inte varit våra kärnväljare sedan 70-talet - utan på att vi pratade visioner som innebar mer makt till människan. Vi pratade en friare arbetsrätt, regelförenklingar för företag och var det enda parti som hade identifierat FRA-lagen som en integritetskränkning i ett partimanifest. Centerpartiet upplevdes som bättre än någonsin, inte bara på landet, utan också i staden. Det var vår förnyelse vi vann på - en förnyelse som har stark anknytning till partiets historia (som ju exempelvis var det enda som motsatte sig ATP-reformen ur ett frihetligt perspektiv). Det är när vi tagit avstånd från socialismen som vi haft störst framgångar.

Personligen tror jag att det är därför vi ligger risigt till just nu. Förnyelsen har stannat av, och människor tror att allt vi gör är att sitta i knät på moderaterna. Vi har varit alldeles för dåliga på att kommunicera ut vad vi faktiskt gör - och alldeles för dåliga på att berätta vad vi vill.

Man misstar sig om man tror att det inte finns några bra idéer vi vill genomföra. Problemet tycks snarare vara att Sveriges samlade journalistkår tycker att det är Maud Olofssons ansvar att serva industrin med köpare. Centerpartiet behöver lära sig att flytta fokus och börja prata.

8 kommentarer:

Andreas Kent Eriksson sa...

Ett problem borde väl då vara at vi vobblar, vi kallar oss liberala, är halvauktoritära och har en stor grupp äldre medlemmar som egentligen är smygkära i S.
Sedan har Maud och övriga toppen inte tagit nära på lagom mycket mediauppmärksamhet i förhållande till de chanser vi haft. Trots finanskris och klimatmöte har den gnällige Skenebon synts minst lika mycket i media och med mycket positivare respons.

Anders sa...

"och människor tror att allt vi gör är att sitta i knät på moderaterna."

Att folk tror det är ju inte så konstigt för det är ju det ni gör tillsammans med dom andra två allianspartierna. Jag ser fram mot den dagen när ni gör något istället för att bara säga vad ni vill. Då kanske jag kommer tillbaka...

/Föredetta C röstare

Sven Tycker sa...

Om man förvandlar ett mittenparti med grön profil med sin bas på landet till ett högerparti med högerliberal profil för väljare i storstan och samtidigt blir stödparti till ett stort framgångsrikt parti, då får man acceptera att det går åt skogen. De centerpartister som finns kvar på landet lämnar partiet för Miljöpartiet. Men de förmodade nya väljarna i storstan finner ingen anledning att stödja ett litet stödparti på dekis när det finns ett stort framgångsrikt parti som står för ungefär samma åsikter. Jag känner flera som är förtroendevalda för centerpartiet, men som inte tänker rösta på centerpartiet.

Frontalkrock sa...

Rent bildligt sitter centern i moderaternas knä, precis som alla i aliansen.

Dom sänkta opinions siffrorna som det talas om är troligtvis dom från Göteborg.

I övrigt är väll all debatt bra debatt eftersom det ju är reklam.

projO sa...

Centerpartiet behöver bli liberala, på riktigt och första steget för att markera denna nya inriktning och avsteg från det gamla vore kanske att skaffa sig en ny partiledare. Som det ser ut nu så riskerar ju Centern trilla ur riksdagen till nästa år och själv har jag svårt se vad som eg. skiljer Centern från Folkpartiet "liberalerna" i praktiken. Kanske vore det ingen dum idé att som många föreslår gå ihop med Fp då? Om man nu inte på allvar vill ta en liberal vändning. Kanske är det en mandatperiod utanför riksdagen som behövs för att väcka liv i Centern igen.

Anonym sa...

Helt rätt ute tror jag! Kommer inte lägga min röst på något alliansparti då det under sin mandatperiod svikit svenska folket på ett sätt som saknar motstycke i mina ögon!
Sorgligt och deprimerande att jag inte längre känner att jag vill byta parti att rösta på utan jag vill byta land att leva i!!
Tackar för en bra blogg.

Bengt sa...

Folk vet inte vad Centerpartiet vill, längre. Det vet inte jag heller.
Vill Centern ha mer kärnkraft eller mindre?
Är man för FRA-lagen eller emot?
Är Centern ett grönt parti eller ett blått?
Hanna du har rätt att Centern har varit dålig på att berätta vad ni vill. Frågan är om det blir bättre när ni gör det.

Andreas Kent Eriksson sa...

Vadå grönt eller blått? Man kan inte ha det förra utan det senare, även om man kan tro att det går.