fredag, februari 12, 2010

Medborgarmakt

Jag har inte haft mycket kontakt med polisen i mitt liv. Jag känner ett par stycken, och en gång fick jag lift till busstationen av två som råkade köra förbi, men längre än så sträcker sig inte mina erfarenheter. Det är dock lätt att konstatera att det finns andra som har betydligt tråkigare erfarenheter av myndigheten och de personer som ska representera den.

Ja, ibland rent vidriga erfarenheter. Jesper Nilsson, som skriver på bloggen Tuggarna, tog kort med sin mobil på ett par poliser som extrajobbar som biljettkontrollanter. Helvetet bryter lös, och poliserna ger sig på honom. De tar ifrån honom hans tillhörigheter, anklagar honom för ofredande och hotar med att ta in honom och drogtesta honom om han inte raderar bilderna. Han går med på att göra det och släpps därifrån.

Nu kommer vi dock till historiens första lektion: Don't mess with the computer kids. Nilsson lyckas nämligen återskapa bilderna och publicerar dem i det länkade inlägget ovan. Han lyckas också återskapa en filmsnutt som tydligt vittnar om vilken stinkande brist på respekt för medborgarna som poliserna håller sig med. Ja, man kan med andra ord också lära sig att there is something rotten in the Swedish police.

Polisen sitter på ett statligt våldsmonopol. De har fått detta våldsmonopol för att skydda medborgarna - inte trakassera dem. Våldsmonopolet måste också tåla och ta granskning från medborgarnas sida. Det är vansinnigt viktigt, eftersom det faktiskt är vi som ger upp våra rättigheter till deras fördel. Ska vi ge upp dem måste vi kunna kontrollera att situationen inte missbrukas. Enskilda individer som är anställda inom polisen som inte klarar av att förstå och respektera detta bör omedelbart byta jobb. Förslagsvis till något där de inte behöver ha kontakt med människor över huvud taget.

---

Läs också Mattias Svensson på Neo och Johan Hedin.

4 kommentarer:

regimkritiker sa...

Nu har tydligen den svenska polisen kopierat metoderna från UK. Protesterna i England har varit kraftiga:

Här är vad frihetskämparna åstadkommit:
http://photographernotaterrorist.org/
http://www.demotix.com/news/228848/mass-photographer-gathering-trafalgar-square

Jag hoppas att alla nu går in för att massivt visa att vi inte tänker böja oss för polisens krav att få utföra sina ingripanden utan att bli fotograferade. Jag uppmanar alla att ta sina största telezoomar och gå ut på stan och ta bilder på poliser så fort de visar sig. Helst på ett så provokativt sätt som möjligt.

Anonym sa...

Lite svårt att förstå varför polisen helt likgiltigt låter en misstänkt knarkare löpa.

Robert sa...

Hanna, bra att du belyste rättsövergrepp som sker dagligen i det svenska samhället, i synnerhet mot svenska ungdomar. Nu kan de inte komma undan med detta längre.

Frontalkrock sa...

Maktstrukturen... Ordnung!!!
Så länge folk super skallen av sig är allt bra.
Annars måsste dom jobba...