onsdag, februari 24, 2010

Vi måste prata om Grekland - och oss alla

Idag generalstrejkas det i Grekland, landet som just nu anses vara Europas största ekonomiska sorgebarn. Krisen har slagit hårt, heter det, och folk är missnöjda med regeringens sätt att hantera det.

Det är en mycket förenklad bild. Inte det där med att folk är missnöjda, men att det är krisen fel att Grekland sitter illa till. Grekland har, liksom i princip alla andra europeiska länder lånat för mycket och tagit på sig åtaganden man helt enkelt inte kommer ha råd att betala.

Hur har då detta gått till? Tja, det gamla uttrycket What is right is not always popular, and what is pouplar is not always right har väl sällan passat in så bra. Faran har naturligtvis alltid legat i att politiker lovar med andra människors pengar - och när man kombinerar det med att man lovar pengar många år in i framtiden, då politikern inte ens tror sig sitta i beslutande ställning, då är det som bäddat för finansiellt fiasko. Lägg till en allmän okunskap om hur ekonomi fungerar, hur statsfinanserna ser ut och tja, varför inte lite missuppfattningar om hur pensionerna finansieras och det mesta som sker ter sig naturligt.

Det stora ekonomiska problemet just nu är inte att allt färre vågar låna ut, utan att för många vågat låna ut de senaste åren. Visst funkar en lånedriven ekonomi - ett tag. Det skulle gå att handla för monopolpengar också, om vi bara kom överens om det. Problemet är att de representerar ett värde som inte existerar, och det leder ofelbart till en krasch. (Det hela illustreras på ett mycket underhållande sätt här, vilket de flesta läsare av denna blogg säkert noterat.)

Så, vad ska vi göra då?

Eftersom problemet historiskt sett till stor del ligger i att politiker varit en smula för pigga på att just göra och visa handlingskraft, skulle jag säga att vi behöver sitta rätt så jävla still i båten. Så - inga bailouts. Inga fler lån. Vi behöver se sanningen i vitögat och jobba utifrån det. Det kommer inte att vara roligt. Det kommer inte att vara populärt. Men det kommer att vara rätt.

---

Bloggar: Johan Norberg, Mårtensson, Henrik Alexandersson och Apelsineld.

4 kommentarer:

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
F sa...

Helt korrekt Hanna!
Jag har uttrykt mig om detta lite oproffsigt några gånger själv.
http://franksblogg.centerpartiet.net/2010/02/21/skall-vi-dras-med-ner-i-djupet-av-piigs/

http://franksblogg.centerpartiet.net/2010/02/20/lana-inte-ut-till-grekland-innan-dom-visar-resultat/

Jag säger att dom måste ta smällen!

greklandsguiden sa...

Grekland har länge sugit på EU-karamellen och inte haft rent mjöl i påsen. Greker fungerar heller inte som svenskar eller andra EU-länder. Man har alltid varit ett fattigt land med Europas mest missnöjda befolkning, det måste väl vara ett missnöje som ligger i folks hjärtan men å andra sidan är de flesta medlehavsländer liknande i beteende och sätt att hantera saker och ting.

I grekland har man även familjer som driver politiska partier och det har väl att göra med korruptionen här nere med.

Har man pengar i Grekland kan man komma hur långt som helst men det är ju fel i grund och botten. Hur man ska komma till rätta med problemen vet ju inte ens Grekerna själva och deet kanske är bra att man tar hjälp från EU. Det skulle gjorts långt innan man kom fram till dagens situation. Det verkar inte heller som om EU har varit speciellt lyhörda utan i blindo litat på Grekernas styre och inte ens funderat på vad som varit korrekt eller inte.

Svenskarna reser iallfal lfortfarande till Grekland och det kanske är en bra början för Grekerna, att stödja dom med turism för det finns inte mycket mer än det i Grekland att leva på.

Du kan läsa mer om Grekland och vad som händer lokalt och besöka vår guide till Grekland

Anonym sa...

Läs på lite om fractional reserve banking så ser du grunderna i de ekonomiska systemen och hur de fungerar så förstår du varför det kommer lågkonjukturer mm