onsdag, mars 04, 2009

Vi är alla myndiga, men vissa är myndigare än andra

Via Motpol, Neobloggen och Ledarbloggen uppmärksammas jag på att det finns mer i den nya alkoholutredningen än bara alkoholtillstånd för små restauranger. Gör man det lättare för någon måste man naturligtvis göra det svårare för någon annan, annars skulle kanske byråkratin minska, och det vill vi ju inte.

Bland annat föreslås att alkoholservering ska vara förbjuden efter klockan tre på natten. Man hänvisar naturligtvis till allt stök och bök det blir av att fulla människor springer omkring ända till klockan fem. Obekväma arbetstider för polisen, vet ni.

Jag kanske är rätt ensam om att tycka så, men har man tagit arbete som polis är det väl lite ens jobb att handera obekvämt stök och bök. Att hänvisa till att det är "onödigt" att ha öppettider till klockan fem, det är ju bara larvigt. Vad ska polisen säga härnäst, nä, vi känner inte riktigt för det här med att förhöra folk, kan vi inte bara åtala på en gång?

Att man över huvud taget vill reglera andra människors dryckesvanor är absurt. Det handlar trots allt om vuxna människor och deras kroppsliga integritet. Det handlar om självbestämmande. Det handlar om själva innebörden i ordet myndig, att man svarar för sig själv. Vad skulle göra att folkhälsoministern Maria Larsson står över mig i den frågan? Nu dricker jag visserligen inte, men om jag skulle vilja? Eller, om någon av Larssons underordnade skulle bevisa att alkoholkonsumtion är jätteviktigt för folkhälsan, skulle jag bli tvungen att dricka då?

Frihet är inte frihet om inte individen har rätt att ta beslut som är rent ut sagt korkade. Nu är jag medveten om vilken webbadress den här bloggen har, men snälla, snälla ni som besserwissrar om hur andra ska leva sina liv; lägg av.

4 kommentarer:

Sabina Wallenstam sa...

Jaa, skall vi använda lagstiftningen mot medborgarna eller för medborgarna? Kd är reglerings- och förbudssveriges förkämpar nr 1.

Anonym sa...

Att vara ute och kröka till 5 på morgonen är inte någon mänsklig rättighet, det var kul att kunna göra det i 20-års åldern är nog mindre kul att bo i ett krogtätt område och ha en massa fyllskallar härjande hela natten bara för att krogarna spolar upp alkohol till solen går upp.

Vem fan dricker till 5 på morgonen i? Du skriver att du inte dricker alkohol själv så du vet nog inte att det finns väldigt många som krökar tills det stängs, oavsett om det är klockan 3 eller 5 eller 7Vill du nu köra till 5 så gå på efterfest i stället. Låt mig slippa aspackade människor och polissirener till följd av fyllebråk när jag kliver upp för att gå ut med hunden åtminstone?

Hanna Wagenius sa...

Anonym 2:16 PM; Det låter som om du är väldigt missnöjd med din bostads lokalisering. Kanske dags att hitta en ny? Jag rekommenderar hemnet.

Anonym sa...

Bara detta faktum att en borgerlig regering har tillsatt en hälsominister är en stor besvikelse. Vad kan ministern annars göra än att gnälla på mänskliga svagheter och problem och desutom hitta på idiotiska lagar mot dem?