fredag, mars 27, 2009

Om någon undrade varför vi ska lägga ner det här med nämndemän...

Nu kan jag inte uttala mig om målet i fråga, annat än att det alltid är vidrigt när någon utnyttjas sexuellt. Att det skett ett sexuellt utnyttjande är faktiskt ännu inte avgjort - och det dröjer ytterligare innan så sker. Varför?

Nämndemännen.

En av dem har nämligen suttit och uttryckt sig nedsättande om en av de åtalade när de trodde att högtalarna var avstängda.

Jag har full förståelse för att man tycker att det som hänt är vidrigt - men det berättigar inte ett åsidosättande av rättssäkerheten, tvärt om. De åtalade har rätt till en rättvis rättegång.
Jag tror tyvärr inte att den här typen av händelser är särskilt ovanliga i Sverige. Ett nämndemannasystem, där man vill ha in "folket" i rättegången, är att be om problem. Även i det uppmärksammade Arbogamålet uppträdde en nämndeman olämpligt och berättade för media vad den tyckte.

Nämndemännen måste avskaffas. Det finns ingen anledning att ge (förutsättningsvis) inkompetenta personer dömande makt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Man är oskyldig till motsatsen bevisats i domstol.
Det tycks samtliga media skita i utan man dömer på
förhand i en PK anda av tabloidhets.

Jag hoppas dom frikänns så att media och alla
som sitter i sin privata folkdomstol hemma får
en baksmälla.

Hanna Wagenius sa...

John Apse; Jag hoppas att det blir en materiellt korrekt dom. Kan dock inte uttala mig om vad denna skulle vara.

Anonym sa...

Man är inte alls "oskyldig tills motsatsen bevisats i domstol". Är man skyldig, så är man väl skyldig från det ögonblick brottet begicks, och oavsett utgången i målet. Vad John menar är väl att man skall betraktas som oskyldig, tills man (eventuellt) befunnits skyldig av domstol. Det är dock inte samma sak.

Anonym sa...

@Johan Apse:

"Man är oskyldig till motsatsen bevisats i domstol," skriver du helt korrekt. Men från och med den 1 april införs privatpolislagen IPRED och då gäller motsatsen. Du är skyldig till dess du själv bevisar motsatsen.

Ett paradigmsskifte, en rättsstat och en demokrati i förfall. Och i höst blir vi alla medborgare avlyssnade och kartlagda genom FRA, brottsmisstänkta eller inte spelar ingen roll.

Tack så mycket, Bodström och Ask. Och alla idioter till politiker som totalt slutat tänka som självständiga individer.

Jur stud och nämndeman sa...

Nu var det ju inte bara nämndemännen som pratade, utan även rättens ordförande deltog i samtalet (se http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4759458.ab).

Att rättens ledamöter samtalar om målet i enrum under pausen är dessutom ganska självklart, men parterna ska förstås inte höra vad de säger. Så rimligtvis var protokollföraren den enda som gjorde något fel, i och med att han/hon glömde stänga av medhörningssystemet - och protokollföraren brukar vara en notarie, dvs. en jurist.

Mycket bättre argument nästa gång, tack!

Hanna Wagenius sa...

Jur stud och nämndeman; Det är en viss skillnad mellan att samtala och att tala nedsättande om den åtalade. Har du inte förstått det är jag mest bara förskräckt över att du får sitta som nämndeman.
Att säga att det enda felet som begåtts är att bringa detta i ljuset gör ju bara saken värre. Vad har du för inställning till människor, egentligen?

Anonym sa...

Bonjour I'd like to congratulate you for such a terrific made forum!
I was sure this is a nice way to make my first post!

Sincerely,
Sage Brand
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/first-communion-party-supplies.html]first communion Party Supplies[/url].

Anonym sa...

[url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/logo.png[/img][/url]

מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] גדולים אנחנו מציעים שירותי אירוח מיוחדים גם יש במקום שירות חדרים המכיל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]אחרוחות רומנטיות[/url] במחירים מפתיעים אשר יוגשו ישירות לחדרכם!

לפרטים נוספים אנא גשו לאתר האינטרנט שלנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]