lördag, mars 14, 2009

Förläng inte fanskapet

Ingen lär väl ha missat att inspelningsrättigheterna för musik riskerar att förlängas. Att ordföranden för den svenska föreningen för upphovsrätt diggar det kommer kanske inte som en överraskning - för det är vad han är. Proffesuren i civilrätt blir i sammanhanget rätt obetydlig.

Tack och lov finns det andra jurister som har en lite vettigare inställning. Marianne Levin må ha skrivit den mest notbehövande immaterialrättsboken någonsin, men man kan inte argumetera mot henne när hon påpekar att det här inte kommer att gynna några stackars fattiga musiker, utan de stora bolagen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Förslaget är helt absurt, helt i otakt med tiden, gynnar inga artister, är bara till för att bolagen inte klarar av att driva sin verksamhet med lönsamhet, men det är inget som lagtstiftarna ska klara av åt dem. I andra änden minskar bolagen i stället kundernas, musikköparnas rättigheter. Den LP jag köpte för 40 år sedan får jag fortsparande spela på vilken skivspelare som helst, men om jag laddar ner en låt från iTunes idag får jag bara spara den på 3-5 datorer. Vi har tre datorer i familjen och om tre år måste vi köpa tre nya. Sen måste vi köpa låten från iTunes en gång till om vi vill fortsätta spela den.

Gun Svensson sa...

Skriv till EU-parlamentets ledamöter. Svar som jag hittills fått har jag redovisat på min blogg den 12 mars. De behöver få ta del av våra bilder inte bara upphovsrättshökarnas. Många förstår inte att vi lever ett interaktivt liv dagligen på nätet, utan ser det mera som en kanal för erbjudanden till oss som kunder - de debattinlägg i GP av professor Jan Rosén, regeringens expert i upphovsrättsfrågor. Länk här
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=459657

Hanna Wagenius sa...

Anonym 9:07 AM; Tja, vad kan man säga? Artificiella rättigheter föder skit.

Farmor Gun; Ska försöka ta mig tid till det. Misstänker dock att de inte riktigt kommer att lyssna.