fredag, juli 23, 2010

Framtidens informationspolitik?

Opassande-Emma har tagit initiativet till en större och bredare informationspolitisk debatt i bloggosfären, vilket är sjukt bra för att vara konkret.

Jag har velat skriva om det i flera dagar, men saker kommer ivägen och detta är en väldigt stor fråga, och därför är det svårt att sammanfatta i en bloggpost. Så väldigt mycket kan kopplas till informationspolitiken, och det är omöjligt att spå i vilka frågor som kommer att bli hetast framöver. Därför känns det, för mig som liberal, säkrast att hålla mig till vilka principer jag tycker borde styra informationspolitiken i framtiden.

För det första handlar det om att lagstiftaren måste återupprätta och därefter upprätthålla respekten för medborgarnas personliga integritet. Utan den grunden kommer informationspolitiken aldrig att kunna vara acceptabel.

Problemet är att det egentligen bara finns ett parti som driver de frågorna just nu - och det är inte mitt. Om integriteten ska gå säker krävs det att fler partier inser hur grundläggande den är, att man inte kan kompromissa bort den. Jag anser att Centerpartiet skulle tjäna mycket på att återgå till den politik vi faktiskt drev 2006 och kommer göra mitt bästa för att det också är vad som kommer att hända. Hur som helst kan vi aldrig få för många integritetsvurmande partier.

För det andra handlar det om yttrande- och informationsfrihet utan ett reserverande men efteråt. Det behövs en grundläggande insikt om att yttrandefrihet inte är till för att mainstreampolitiker ska kunna diskutera skattenivåer, utan för allt det som vi finner obehagligt. Informationsfrihetens första skyddsobjekt är inte de traditionella partiernas hemsidor, utan snarare nationaldemokraternas. Yttrande- och informationsfriheten får inte göra skillnad på recept.nu och pornhub. Ja, att förbjuda tecknade bilder på personer som kan antagas vara under arton är en illegitim inskränkning. Sverige kan faktiskt inte kallas för ett föredöme i de här frågorna, och tyvärr verkar det vara en fråga som de flesta politiker och de flesta medborgare tycker likadant i. Dessutom jobbar vissa organisationer hårt för att inskränkningarna ska kvarstå eller bli ännu värre. Här är det också lätt att använda en tänk på barnen-retorik för att framstå som god - men göra ont.

För det tredje handlar det om upphovsrätt. Oavsett om man gillar den i grunden, eller som jag anser att den är en illegitim inskränkning av äganderätten, måste man acceptera att den behöver förändras. Dagens situation är varken hållbar ur ett principiellt eller pragmatiskt perpektiv. Här är det dock framförallt de två stora partierna som behöver vakna - eller vi små partier som behöver bli stora.

För att det ska bli verklighet krävs dock inte bara att politikerna skärper sig. Vi som ser vad som händer måste föra upp frågorna på dagordningen, våga ifrågasätta och hålla sig raka i ryggarna. Annars går vi en dyster framtid till mötes. Integritet och yttrandefrihet är saker som de flesta bara tar för givet att vi har, och att några "små" inskränkningar inte är så farligt. Det är ju ändå Sverige vi pratar om. Det har potential att bli riktigt farligt.

6 kommentarer:

Isak Gerson sa...

"Problemet är att det egentligen bara finns ett parti som driver de frågorna just nu - och det är inte mitt. Om integriteten ska gå säker krävs det att fler partier inser hur grundläggande den är, att man inte kan kompromissa bort den. Jag anser att Centerpartiet skulle tjäna mycket på att återgå till den politik vi faktiskt drev 2006 och kommer göra mitt bästa för att det också är vad som kommer att hända. Hur som helst kan vi aldrig få för många integritetsvurmande partier."

Självklart önskar jag ju att du hade varit piratpartist. Men nu när jag vet att du inte är det och har goda skäl att tro att det inte kommer att ändras inom den närmsta tiden är jag glad att du och kanske andra iallafall kan driva intern opinion i ditt parti. Leve det!

Googles utvecklare är idioter sa...

Det vore bra för demokratin om inte bara Centerpartiet återgick till att vara Centerpartiet, utan om alla partier återgick till att vara "sig själva".

Demokratin är meningslös om alla partier försöker föra samma politik.

Om du försöker sprida det budskapet inom ditt parti, är väl det ett litet steg mot en bättre tillvaro.

Unknown sa...

Jag var inne på din hemsida, och läste att du vill slopa LAS orsaken var att detta hindrar ungdomen att få arbete!!

Maken till okunskap har jag inte läst sen jag gick i förskolan, att en lag som de unga inte omfattas av och i praktiken bara gäller tillvidare anställda skulle öka deras möjlighet att få arbete anser jag är falsk marknadsföring.(Man kan undra vilken juridik du läser?)

Så här kommer sanningen

LAS och ungdomar

80-90% av alla ungdomar har vad man kallar kontraktsanställning (i folkmun kallas detta visstid)
Denna anställningsform kan man tillämpa i 24 månader innan det går över till en tillvidare anställning, (Teoretiskt) verkligheten är snarare att många varvar detta med vikariat mm
Och då blir det märkligt nog 4 år eller mer (Helt lagligt)

Vad är då en visstidsanställning

Denna anställningsform heter egentligen tidsbegränsad och är den mest förekommande på arbetsmarknaden, kort beskrivning av denna anställningsform är att när tiden löper ut så upphör anställningen.(Inga krångliga förhandlingar med facket)

Ett råd till dig från mig är att du undersöker vad dina kamrater i alliansen har egentligen gjort utbildningsmässigt för ungdomarna efter den allmänna skolan, så inser du säkert att orsaken mer ligger på detta plan, än att titta på en lag som i praktiken inte betyder någon för denna grupp.

Unknown sa...

Tyvärr så fick ju bl.a. Fredrik Fjäderlätt inte rösta efter sitt samvete... Man kan ju börja med att minska riksdagen till [3 personer] x [varje parti] för att spara pengar när nästan hela riksdagen ändå bara ska vara röstboskap.

Allt bara för Fredrik Reinfeldt inte skulle förlora ansiktet efter alla misslyckade ministrar som tidigare fått gå...

Erik Gustafsson sa...

Kollar in på din blogg lite då och då.

Måste bara säga att du är en av mina favoritpolitiker! Bra åsikter om det mesta utom vegetarianism :P.

Hanna Wagenius sa...

Isak; Skönt att du inte hatar mig för att jag är Centerpartist i alla fall ;-)

Christer; Vi har alla olika uppfattningar om vad partier faktiskt står för, och nog behöver alla partier utvecklas med tiden. Däremot är det jäkligt trångt i mitten nu, det håller jag med om.

Björn; Du tror alltså på fullaste allvar att Alliansens fyra år vid makten har pajjat skolan och att detta leder till ungdomsarbetslöshet? Jösses.

Ja, många ungdomar går på visstidsanställning. Varför? Kan det vara för att företagarna själva ser det som en stor risk att anställa? På större företag är det sällan ett problem, men småföretagare vågar inte anställa. Det är djupt problematiskt.

Sal; Det vore sannerligen rimligt att minska antalet riksdagsledamöter. Sen tycker jag också att det var urlöjligt av regeringen att inte dra tillbaka FRA-proppen. Fegt.

Erik; Kul att höra! ;-)