söndag, juli 11, 2010

Littorinaffären

Ja, man ska väl kommentera det som trots allt verkar ha blivit Almedalsveckans största händelse - anklagelserna mot Littorin om sexköp.

Så, för att reda ut några saker inledningsvis: Littorin är inte dömd. Han kommer inte heller att bli det, eftersom brottet torde vara preskriberat. Möjligen, och då är det verkligen möjligen, skulle frågan kunna utredas om Littorin ansökte om att stämma Aftonbladet för förtal, men chansen är minimal.
Vidare är det inte konstigt att "Anna" menar att hon kände igen Littorin först senare, eftersom han vid tidpunkten för brottet var partisekreterare för Moderaterna - och mitt tips är att ytterst få har koll på vem som innehar den posten i något parti. Däremot kan det sägas förefalla mindre sannolikt att han hade tid att sexchatta och fara omkring i bilen hela kvällarna mitt under brinnande valrörelsen, kanske den viktigaste på många år - but then again, även om han sagt att han inte ville fara hem utan körde planlöst till "Anna" så betyder inte det att han faktiskt gjorde det. Mer än så varken vill eller kan jag spekulera i skuldfrågan.

Aftonbladets hantering av det hela, då? Ja, i mina ögon gjorde de precis vad jag förväntar mig av en kvällstidning - det är lite därför jag inte läser dem så ofta. En teaser i flera dagar och sedan svarta rubriker om en politisk motståndare, vem hade förväntat sig något annat? Något värre vore det om ryktena om att de känt till det hela under en längre tid skulle visa sig stämma. Då handlar det nämligen om politisk taktik som sats framför ansvaret som granskande av makten. Ändå är heller inte det något jag har lust att fördöma. Aftonbladet är, trots allt och som de andra tidiningarna, mer eller mindre politiskt bunden.

Regeringens hantering av frågan vet jag inte om jag kan klanka ner för mycket på. Framförallt är det ju Moderaterna som alls tagit i frågan, och nej, ärligt talat, jag har inte tagit del av allt de sagt och skrivit om saken. Det är i mina ögon rätt ointressant.

Vad jag tycker om brottet i sig är ingen hemlighet. Det handlar inte om att jag skulle tycka att någon har rätt att köpa sex, lika lite som jag anser att någon har rätt att sätta dig på ett fabriksgolv bara man slänger lite pengar på dig efteråt. Principen jag utgår från är den om äganderätt och avtalsfrihet. Det är också endast brott där det föreligger frivillighet som regleras av sexköpslagen. Jag måste också säga att det är osmakligt att dra in Littorins sexchattande i bilden. För tusan, det pysslade jag och ett par kompisar med när vi var typ elva och precis upptäckt passagen! Därtill är jag mycket osäker på om den smutsiga vårdnadstvisten ska ges någon betydelse i sammanhanget. Den svenska lagen är nämligen skriven på sådant sätt att så gott som varje vårdnadstvist blir smutsig, eftersom huvudregeln är delad vårdnad. Den som vill ha ensam vårdnad om barnen tvingas använda extremt grova anklagelser för att se det gå igenom, varför föräldrar mycket sällan är bättre vänner efter tvisten än före. Hur smart och omtänksam gentemot sina barn man är om man trots detta ansöker om ensam vårdnad, ja, det går att diskutera. Det är dock inte något som avgör ens karaktärsdrag.

Slutsatsen? Dålig PR för Alliansen, ett möjligt brott som inte kommer att klaras upp och en dubbelmoral från en svensk minister. Är någon egentligen förvånad?

9 kommentarer:

Non per se sa...

Hej Hanna! Intressant artikel, något emotsägande då du börjar med "Så, för att reda ut några saker inledningsvis: Littorin är inte dömd. " och avslutar med "Dålig PR för Alliansen, ett möjligt brott som inte kommer att klaras upp och en dubbelmoral från en svensk minister. Är någon egentligen förvånad?"
Jag det är jag vad ville du säga egentligen? Mvh Judit Burda

Isak Gerson sa...

Jag tycker att det är bra att Littorin stödjer arbetslinjen.

Anonym sa...

6 skandalavhopp inom en mandatperiod... Det är vad jag kallar en seriös och stabil regering! PS: sexchat på passagen redan som 11åring. Ditt sexköpsengagemang börjar klarna

Andreas Kent Eriksson sa...

@Anonym: Du menar att det skulle förekomma något lätt traumatiserande med att Hanna var så sent ute med sitt sexchattande som 11årsåldern, kanske. Å andra sidan har jag tjejkompisar som inte onanerade före 16års ålder, så jag skulle tro att det är rätt lugnt även om man kommer igång så sent som när man är 11.

//www.mintankearfri.blogspot.com


@Hanna: Passagen var kul :)

orwell sa...

Konspirationsterori: Det är fd fru Littorin som ligger bakom, hon har bett någon vännina spela Anna som hämnd för detta


I onsdags, mindre än en vecka före förhandlingen om underhållspengarna, inkom en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt från arbetsmarknadsministern där han kräver ensam vårdnad om ett av barnen.
Ministern hävdar att exfrun inte är lämplig som vårdnadshavare. Dessutom påpekas att hon låter barnet umgås med en person som är dömd för ekonomisk brottslighet och nu är föremål för förundersökning om nya brott


http://www.expressen.se/Nyheter/1.1948950/1.1158265

Patrik sa...

Det konstiga är naturligtvis inte att "Anna" inte identifierade "Peter" som Moderaternas partisekreterare vid det påstådda sexköpstillfället. Det konstiga är att hon inte gjorde den kopplingen en månad senare, när han som en av arkitekterna till den borgerliga valsegern var en av Sveriges mest medieexponerade personer. Vidare är det konstigt att hon med detta som förutsättning först nu fyra år senare plötsligt är helt säker på att "Peter" är SOL.

Michael sa...

Tack Hanna.

Littorinaffären kommer att gå till historien. Men hans arv kommer att vara ett nytt intresse för att ifrågasätta Sexköpslagen. Det finns många kommentarer visas nu.

Till exempel -

Alice Teodorescu, Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/debatt/article7459033.ab

Isabelle Ståhl, Svt
http://svt.se/2.35188/1.2075252/sexsaljaren_inget_offer?lid=puff_2034205&lpos=rubrik

mvh
Michael
Europeiska centrumet för Sexarbete forskning och politik

Lars-Erick Forsgren sa...

Ser denna bloggpost lite sent. Mkt har hänt sedan dess. Bevis för sexköp har inte visats. Men AB står alltmer i skamvrån. Berättigat.
Har skrivit mkt om detta. Senast här, men då mera principiellt.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/07/kanslorna-faller-men-fornuft-friar.html

Hanna Wagenius sa...

Judit; Sorry, ett missat ord från min sida. Borde stå "och möjligen dubbelmoral från en svensk minister", naturligtvis!