onsdag, april 14, 2010

Företagande måste prioriteras

Min käre far brukar ibland när vi diskuterar ondgöra sig över företagare som röstar på Moderaterna. Det är ett ämne där vi ofta är överens, får man nog säga. Moderaterna är de som har rykte om sig att vara, eh, kapitalister. Ibland kallas de nyliberaler. Ofta hör man någon med upprörd stämma säga att de springer företagens ärenden.

Till viss del är det sant - alltså om man menar att företag är storföretag, att nyliberaler är för en överreglerad arbetsmarknad och om kapitalister gillar höga arbetsgivaravgifter.

Nej, nu ska jag väl inte vara allt för elak mot vårt fellow regeringsparti, men faktum är ju att den som trodde att de skulle komma med åtgärder som underlättar för företagande måste känna sig ganska snopen. Hur mycket de än må prata om att skapa fler jobb, så är det i princip bara Centerpartiet som har insett hur man gör det. Jobb i framtiden stavas småföretagande.

När Maud Olofsson medverkade i Angeläget med Adaktusson igår var det också precis vad hon klargjorde. Vill man ha fler jobb, måste det bli lättare och lönsammare att starta och driva företag.

"Om företagarna tycker att det här är så viktigt, det jag säger, ja, då får de rösta på mig!"

Så enkelt sammanfattade hon varför småföretagarpolitiken inte nått så långt som den kunnat i Sverige. Och nog tusan har hon rätt. Vill man ha jobb i framtiden, vill man ha ett bra företagsklimat, vill man ha tillväxt - då får man faktiskt lov att rösta för det också. Det räcker inte att kryssa någon skön moderatsnubbe som känner lite folk på Svenskt Näringsliv.

För den som funderar på om det verkligen behöver göras så mycket, och om de här frågorna verkligen har någon relevans för Centerpartiets tydliga ställningstagande för att hela Sverige ska leva - ja, då rekommenderas den här lilla videon med Peter Stormare.

Fler bloggare: Per Ankersjö, Gustav Andersson, Annie Johansson.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Jaha, och vad kom vi fram till? Vad hade du att säga? Jag menar skarpt och konkret? Ingenting. Du bara svamlade.

- Peter Ingestad, Solna

Hanna Wagenius sa...

Well, jag trodde faktiskt att jag i blogginlägget nämner åtminstone arbetsgivaravgifterna och regleringen av arbetsmarknaden. Ska vi börja där, kanske?

De förstnämnda måste sänkas drastiskt. Förslagsvis slopas den allmänna löneavgiften omedelbart. Angående LAS tror jag att jag tidigare uttryckt ganska tydligt att den lagen behöver försvinna.

Vidare vore det önskvärt att slopa de regler som tvingar företagare att skatta en viss andel av vinsten som lön.

Naturligtvis finns massvis mer, men givet att jag faktiskt inte är företagare har jag ärligt talat inte koll på allt, men fler konkreta åtgärder finns för beskådan på http://politik.centerpartiet.net/var-politik-a-j/foretagande-naringspolitik/foretagsklimat/

Nils Dacke sa...

Men varför kommer detta när det är några månader kvar till valet. Alltid samma visa och även förra gången när vi var i en djup långkonjunktur i början på 90 talet så talade alla om småföretagarna bla bla bla och inget hände. Detta var för snart 20 år sedan.......

Det finns 2 förklaringar till detta. Antingen är politikerna dumma i huvudet och kan inte regelverken och hur dom kan förändras eller så styrs dom av byråkraterna som vill ha status quo. Vilket alternativ tror du?

Unknown sa...

Nils Dacke:
Du har så rätt. Det kommer inför varje val. Från alla partier.
Den här gången var det väl Adaktusson som lyfte frågan, eller?
Faktum är att 172 regelförenklingar genomförts. Drivna av näringsdepartementet och jordbruksdepartementet. Det är jättebra.
Moderaternas jobbskatteavdrag har däremot inte gjort det billigare att anställa. Det håller konsumtionen uppe. Gott så.
Företagandet är på en för låg nivå i Sverige. Större förändringar i 3:12 reglerna måste till.
Titta på programmet så förstår du.
Nej, politikerna är inte dumma, de agerar bara inom ramen för vad de tror är politiskt möjligt utan att förlora makten. Detta räcker inte.
Därför är det ett problem att så många företagare ger sitt mandat till ett parti som inte har den bästa företagarpolitiken.
Ganska solklart.

Cattis sa...

Du har blivit utmanad på:
http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/utmning-varfor-skall-jag-rosta-pa-ditt.html
/Cattis