onsdag, april 21, 2010

Sexköpslagen måste skrotas!

I morse medverkade jag och LUFs ordförande Adam Cwejman i programmet Efter Tio i TV4. Ämnet var, inte helt otippat när jag är i farten, sexköpslagen. Anledningen till att det kom upp är att Greta Garbo släppt boken Att sälja sex. (Finns att köpa här och här.)

Hon berättar, både i boken och i det ovan länkade klippet, om sin vardag som sexsäljare och sin syn på sexköpslagen. Det är svårt att förstå hur enormt det är att hon sitter i studion. Det vimlar inte direkt av sexsäljare som sätter sig i TV och berättar om sig själva, med alla de risker som det innebär att bli igenkänd. All stigmatisering, risk att bli vräkt, reaktioner från familj, vänner, bekanta och de som bara råkat zappa förbi.

Varifrån Nyamko Sabuni fått sin statistik om människohandel ifrån vet jag inte. Klart står att den något mindre omfattning den fått i Sverige beror på att vi är ett (till befolkningen) litet land som ligger rätt vid sidan av. Det hade ju också varit intressant om jämställdhetsministern noterade att förekomsten av hallickar har sedan lagens införande ökat enligt socialstyrelsens rapport Kännedom om prostitution 2007, vilket alltså också tyder på en ökad ström av traffickingoffer.

Synnerligen pinsamt blev det när hon inte ville göra skillnad på de som frivilligt säljer sex och de som tvingas därtill. Att vara för sexköpslagen för att förhindra trafficking, det är faktiskt som att vilja förbjuda all sex för att förhindra våldtäkter. Ohederligt och ineffektivt. Dessutom är det en vidrig devalvering av begreppet våldtäkt - jag skulle vilja se den som kan se ett traffickingoffer i ansiktet och säga att du, det du råkat ut för är inte värre än om du frivilligt sålt sex.

Sen är jag ingen sexköpare själv, men jag skulle faktiskt bli mycket förvånad om alla som köpt sex av någon som frivilligt sålt det lika gärna skulle kunna våldta ett traffickingoffer. Hade jag varit sexköpare hade jag känt mig enormt förolämpad.

Vi måste våga se sexköpslagen för vad den är. En moralistisk lag som försämrar sexsäljarnas situation och försvårar upptäckten av trafficking.

26 kommentarer:

Johan Lindén sa...

Oerhört modigt av Greta Garbo att komma ut som sexsäljare! Jag tycker vi ska visa vårt stöd genom att köpa hennes bok.

Hanna, Adam, och Greta, ni gjorde alla mycket bra ifrån er i TV-soffan! Och du Hanna, har uvecklats oerhört mycket under det år som jag följt dig.

Du för fram ditt budskap på ett tydligt och påläst sätt, och fungerar mycket bra i rutan! Synd bara att ni ska behöva debattera denna fråga mot någon som också kallar sig liberal (och som dessutom inte hade några argument värda namnet).

Det är en oerhört viktig symbolfråga att avkriminalisera sexköp och koppleri i samtycke mellan vuxna. Det måste dras en skarp gräns dit statens inflytande över individen inte får nå.

Återigen:

Bra jobbat!

Orwell sa...

Tänk vilken godbit för en seriös journalist, utan moraliskt filter framför ögonen, att granska alla dessa påståenden och lögner som ständigt upprepas.
Skulle en politiker klara sig undan med att ljuga på samma sätt om något annat? "vi vet" "det är X% som" "lönsammare än vapenhandel" osv. timmar efteråt hade siffror och påståenden kollats och det varit rubriker i pressen.
Dagens goda nyhet är att det inte blev någon sexköpslag i Skottland, trots intensivt svenskt lobbyarbete, i alla fall inte av svensk modell. http://www.scotsman.com/news/MSPs-decide-to-keep-.6241199.jp

Liam Murray sa...

Jag gillade debatten. Det var bra att du fick in poängen med "sälja sin kropp", jag stör mig oehört mycket när folk använder den termen. Sexförsäljning är ju inte mer eller mindre att "sälja sin kropp" än alla andra jobb. Att göra någonting med sin kropp i utbyte mot pengar är ju vad ett jobb *ÄR*.

Ett argument du kan använda i framtiden angående bordeller är att man, vid legalisering av bordeller, skulle kunna minska trafficking genom att man med lagliga bordeller skulle kunna koll på vilka människor bordellerna anställer; Man skulle t.ex kunna låta myndigheter göra regelbundna kontroller av bordellerna för att se till att inga traffickingoffer jobbar där.

Eller, om man vill gå längre, så kan man köra helt fri marknad och låta bordellerna anställa vem de vill och sedan låta marknaden lösa problemet. Man skulle t.ex kunna ha organisationer som fungerar som Kravmärkt, som inspekterar bordeller och ger sitt godkännande till bordeller som inte anställer traffickingoffer. Moraliska kunder som inte vill stödja trafficking kan sedan välja att bara besöker bordeller som bara anställer frivilliga.

Christoffer sa...

Bra skrivet, Hanna! Jag är inte sexköpare, men funderar på det ibland, och jag skulle definitivt aldrig i livet vilja gå till nån som inte gjorde det av fri vilja. Just den tveksamheten är ju varför det inte blivit av än, alltså räddslan att ta fel. När allt är olagligt så är det svårt att veta säkert.

Synd att inget stort namn på vänsterkanten verkar tycka som du :(

Patrik Öhman sa...

Bra insats Hanna. Har precis kollat klippet på nätet. Du är en av få partipolitiskt aktiva som är ideologiskt konsekventa och till och med skulle kunna få mig att eventuellt rösta till hösten.

Nils Dacke sa...

Att kontrollera sexet i en grupp är typiskt för en sekt och jag vill inte bo i ett land som är en sekt!

Bra jobbat och modigt framförallt att gå emot statsfeminismen som av någon anledning blivit en religion i Sverige trots att den byggers Marxistisk teori.

Anonym sa...

Jag såg aldrig debatten efteråt men jag imponerades av hennes ärlighet och mod att träda fram. Vi har för många lagar i Sverige som vill styra oss invånare. Detta är bara ett exempel. Så länge ingen kommer till skada och båda är överrens har jag svårt att se varför andra ska lägga sig i och förbjuda detta.

Du råkar inte veta adressen till "Linneas" blogg? Hon nämnde att hon hade en och det hade varit intressant att läsa men jag kan inte hitta den genom sökning.

Frilansande Memetiker sa...

Det verkar inte finnas någon måtta på förbudsivrarnas förmåga att rapa upp samma klyschor oavsett sammanhang. Efter att ha hört Linnéas berättelse så inleder Nyamko debatten med: "Jag tror inte på den lyckliga horan". Regeringen bara rakt ut låtsas som att människor som Linnéa inte finns.

Hanna, du däremot gjorde väldigt bra ifrån dig. Du ger mig hopp att det finns några liberala politiker att lita på.

Eric sa...

@Anonym 2:04em:

Hon har två bloggar:

http://blogg.expressen.se/gretagarbo/

http://gretassvammel.blogspot.com/?zx=c2e2255c031da5fa

Anonym sa...

Att tro att det inte är samma män som köper sex av frivilliga sexsäljare och av traffickingoffer är så sanslöst naivt att man tror inte sina ögon.
Antar att ni utgår från att trafficking är som i film, hålögda lik med stripigt hår som har trafficking stämplat i pannan och i röven.
Fatta att de tjejerna marknadsförs via exakt samma internetsidor som andra prostituerade, hela verksamheten bygger på att övertyga köparna om att de är frivilliga och köparna vet inte skillnaden för då skulle det inte finnas någon marknad för trafficking.
Det är ingen som försöker likställa frivillig prostitution och påtvingad, det ministern säger är att det handlar om samma köpare, samma efterfrågan.
Sedan kan ni ju fortsätta gnata om att en avkriminalisering skulle lösa hela problemet, trots att verkligheten i andra länder bevisar motsatsen.
Det lustiga med escorten i TV-rutan är att hon är så pigg på en avkriminalisering, trots att i ett land där sexköp är lagligt - t ex Tyskland eller Australien - skulle konkurrensen direkt sålla ut tanter i hennes ålder, och om hon mot förmodan skulle få någon kund skulle hon få vara glad om hon kunde få en hundring i timpenning.

Anonym sa...

Jag tycker Du har helt rätt både i det du skriver och det du säger Hanna! Och det känns för mig väldigt uppfriskande och "nytt" att en politiker vågar vara ärlig (jfr Nyamko Sabuni ;-), Fortsätt så - jag tror du kan vinna på det i längden.
/+ 1

Unknown sa...

Jag såg just programmet på webben och tycker att du var jättebra Hanna. Att fånga klyschan "sälja sin kropp" var bra! Naturligtvis säljer vi en tjänst, inget annat. Avkriminalisering är i min ögon det enda rätta begreppet. Ingen har väl haft en tanke på att "köp" av samtalsterapi eller massage skulle legaliseras i en lag!
Jag har stor respekt för Linnéa som framträder i TV och berättar om vår verklighet. Av hänsyn till min familj kan jag tyvärr inte göra det (snacka om stigma) men jag försöker ändå bidra anonymt lite här och var. Lycka till Hanna och Linnéa! Kram, Mimmi

Anonym sa...

Tycker du är skitduktig och stödjer dina åsikter helt kring sexköpslagen, vilket väl inte är så konstigt då jag själv har en extremt liberal syn på sexköp, men såklart är extremt mot all form av trafficking etc.

Tycker det är sjukt hur de som är för lagen gång på gång väljer att blunda för verkligheten och ska jämställa trafficking och frivilliga sexköp. Eller som hon miljöpartisten sa "Varför kan man inte bara ha sex utan att betala" haha, jo det är nog en lösning på problemet.

Iaf, stödjer dig! Är väl inte helt överrens med centern i andra frågor, men mycket möjligt att ni får min röst ändå tack vare ditt jobb.

momiji sa...

Det är ju bara att dra parellen till debatten om papperslösa arbetare som var för något år sedan. Vad sa man där? Jo, att dessa arbetare måste få organiseras för att få bättre villkor. Inte ett ord om förbud eller utvisning, utan endast att dessa desperata människor ju inte hade någon annan möjlighet att tjäna engar och att de måste få göra det på ett värdigt sätt. Att de inte fattar att fackföreningar och arbetsmiljölagar skulle göra samma sak för prostituerade som för pepperslösa arbetare.

Och att försäljning av sexuella tjänster är att sälja sin kropp, det är nog den myten vi måste kämpa hårdast för att bryta. Så länge de kan slänga den frasen omkring sig och bli trodda blir det svårt att vinna några debatter.

Där gjorde du ett väldigt bra jobb, Hanna!

Orwell sa...

Jag ser att Bodström är igång igen (länk nedan), enda lösningen på problemet är naturligtvis ett förbud mot att ge pengar till tiggande barn! Enligt Europool: "trafficking children for begging is an even bigger problem than the trafficking of sex workers"

Bodströms krav: Stoppa tiggarna:
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1963101/bodstroms-krav-stoppa-tiggarna

Andreas sa...

Bra insatts Hanna!
Som jag skrev på Adams blogg dock;

Tycker dock att både du och Adam borde vara mer "på" i debatten. Det blir lite för mesigt tycker jag.
Sabuni och hennes sexualmoraliska bullshit ska inte ens få ha en röst i detta.

Och jag ber dig, nästa gång du debatterar detta, och argumentet "att sälja sin kropp", kommer upp. Fråga då också de som anser det om de anser att de som är massöser/massörer säljer sina händer.

Här är fö. ett väldigt intressant inlägg, från de annars inte alltid helt seriösa siten flashback;
https://www.flashback.org/sp22676855

Mvh

Malabi sa...

Väldigt bra inlägg och insats i debatten. :)
Jag skulle dock gärna vilja veta vilken källa du har på att de flesta offer för trafficking hamnar i resturangbranchen, för det har jag varken hört eller läst något om tidigare.

Johan Lindén sa...

@Malabi:

Naturligt vis är detta svåruppskattat eftersom marknaden är underjordisk, men här är ett exempel från en trovärdig källa:

"I en färsk rapport från IOM uppskattas 225 000 personer från fem östeuropeiska länder blivit utsatta för trafficking till tvångsarbete eller prostitution. Något oväntat visar rapporten att de allra flesta fallit offer för slavliknade tvångsarbete och inte prostitution. —Det var ett något överraskande resultat, menar Fred Larsson på IOM".

http://www.europaportalen.se/2007/02/ny-rapport-slavarbete-vanligare-an-prostitution-vid-trafficking-0

Johan Lindén sa...

Kom just på att detta kan vara av värde:

En halvårslång razziakampanj som brittiska polisen gjorde mot sexuell trafficking resulterade i noll (0) funna offer och noll (0) fällda för människohandel. Uppenbarligen är siffrorna i relation till männskohandel för sexuella ändamål kraftigt uppblåsta i propagandasyfte.

http://www.guardian.co.uk/uk/2009/oct/20/government-trafficking-enquiry-fails

Cattis sa...

Tack!
http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/rapport-politisk-bloggutmaning-4.html

Cattis sa...

Tack för ditt engagemang!
http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/politisk-bloggutmaning-heat-1.html

corruptio sa...

Dagen innan Sabuni tillverkades, önskar jag att sex blev olagligt, men bara för just den veckan.

Christoffer sa...

Anonym: Du har förmodligen helt rätt i att verkliga människosmugglare använder mer subtila metoder än i Lilja Forever, och att tjejerna tvingas till att låtsas spela frivilliga. Desto mer anledning att legalisera och öka insynen i branchen, tycker jag.

Tills dess så finns det dock faktiskt saker som en sexköpare kan göra för att gardera sig. Om dom bara köper från inhemska sexsäljare som inte är alltför unga och dessutom kan etablera direkt kontakt med dom utan att gå genom ombud så är risken minimal.

Anonym sa...

Christoffer:
Att avkriminalisera sexköp är inte detsamma som legalisering. Legalisering är att gå ännu mycket längre och något som - vad jag vet - inte ens sexköparna i Sverige själva vill, eftersom det skulle begränsa deras frihet, anonymitet och inkomst avsevärt. För övrigt är det där med att "öka insynen" en uttjatad floskel utan innehåll (du får gärna motbevisa mig med konkreta exempel). På vilket sätt skulle legaliserad prostitutuon innebära ökad insyn i människohandel? Människohandel är en kriminell verksamhet som pågår under jorden oavsett. Precis lika mycket - fast i större omfattning -i de länder där sexköp är lagligt. För övrigt tycker jag att HW och hennes gelikar ska sluta påstå att ni anser att människohandel är ett allvarligt problem, då ni i samma andetag hittar på vad fan som helst för att trivialisera det. Ni får tycka att det är ett litet och överreklamerat problem (om ens det?), det är ett fritt land, men stå för det då och lägg ner det där falska hycklandet.

Anonym sa...

Hej, har inte följd debatten så jättemycket. Men jag tror att ju mer man kriminaliserar, desto lönsammare blir det att "handla" med varor, som tex alkohol, tobak och knark och även sex. Däremot är jag inte för en fullständig liberalisering, utan gärna någon typ av statligt kontrollerade bordeller eller dylikt. Vet inte hur det skulle kunna gå att genomföra men jag tror det är den enda möjliga vägen. Nu sker ju allt ändå i det fördolda, och därför blir det lönsamt att vara hallik och utnyttja traffickingoffer.

Adam sa...

Faktum är att jag har en enkel lösning på "traffickingproblemet" (vilket är ett falskt påstående, då trafficking är samma sak som människohandel och människohandel gynnas av hårda lagar mot prostitution och hård immigrationskontroll) Dessutom är det inte sant att folk körs i lastbilar och "kidnappas" alls, utan detta handlar i 99 % av fallen om ren illegal invandring(traffickingbegreppet har inget med människohandel att göra alls), varför personerna som landar på arlanda plötsligt inser att de saknar legal status (medan vi spenderar miljarder på att släppa in somalier som inte gör annat än att röka khat och skaffa 100 barn..) och därmed enligt "illegala immigrationsverket" antagligen kan åka hem, särskilt om de råkar komma från just vissa länder, dem som inte har "flyktingstatus". Detta faktum utnyttjar människohandlarna, som ständigt anpassar sig efter migrationsverkets praxis och därmed skaffar sig kunder från länder med flyktingsstatus i syfte att föra in människor i syfte att tex bedriva prostitution. En rysk hora vet att hon inte får stanna, så det är lönlöst att betala tusentals kronor för att bli insmugglad, när man ändå kan försörja sig medvetet. Det ECPAT och riksfeministnazisterna ljuger om är att det handlar om materiellt välstånd, för hur ofta rullar inte reklamafilmen om "världens bästa land", där man trots sin slogan har precis samma problem som i övriga europa, på grund av det faktum att man söker att pracka på hela världen den falska bilden av att bara för att man bor i Sverige, så har man automatiskt försörjning och får ett liv på posten. Hade vi öppet talat och erkänt att prostitutionsproblematiken kommer utav begreppsförvirring, istället för att påstå att man handlar med människor likt med kor, i syfte att tjäna några tusenlappar, när det är långt mer lönsamt (särskilt här i "narkotikafritt sverige") att sälja narkotika? Prostitution är väldigt vanligt i andra EU länder, fast där så har horan makten. Anledningen till det är att det saknas hallickar (dem behövs helt enkelt inte) som ska sköta verksamheten. Anledningen till att hallickar måste finnas i sverige, är för att skydda horan och naturligtvis ta massa pengar av henne. Dessutom vet dem att fria sexsäljare inte existerar och de har därför ingen konkurrans och behöver därför inte oroa sig. De har monopol, på grund av att staten har stiftat sexköpslagen. Det har inget med män att göra alls, annat än att det råkar vara kvinnor som säljer sig. Om vi vänder på steken och tänker oss en man som säljer sig, så är det genast inte alls synd om denne, utan denne har valt detta själv och är helt medveten (dock försöker sociala och polisen övertyga dessa att sluta, välkommen till landet där du inte får göra vad du vill med din kropp)