tisdag, mars 02, 2010

Datalagringsdirektivet: Valet avgör

Dagens mest glädjande nyhet kommer ifrån Tyskland - där har nämligen konstitutionsdomstolen förklarat att implementeringen av datalagringsdirektivet är oförenligt med Tysklands grundlag.

Sverige har som bekant inte implementerat direktivet - ännu. Vi har dock ingen författningsdomstol som skulle kunna sätta stopp för en sådan implementering heller. I mångt och mycket kommer valet i höst avgöra vad som händer.

Efter att miljöpartiet svikit sin tidigare linje - det vill säga, ett klart nej - så kan man alltså utesluta att detta kommer att bli en blockfråga. Medborgarnas hopp står till enskilda personer, och inte till partier.

Centerpartiets linje är förvisso att direktivet ska omförhandlas, bli frivilligt och sedan inte implementeras i Sverige. Problemet där ligger snarare i att det finns rätt oliberala partier i Alliansen, som saknar de grundläggande principerna om respekt för medborgarna, deras rätt till personlig integritet och oskuldspresumtion. Förvisso skulle ett Centerparti med fler röster i ryggen ha en starkare förhandlingsposition, men det räcker inte.

Det kommer att hänga på vilka personer som röstas in i riksdagen. Det kommer att hänga på att dessa personer är beredda att rösta nej, oavsett vilken regeringskonstellation det blir.

---

Mark Klamberg, Scaber Nestor, Annika Beijbom, Farmor Gun, Rick Falkvinge, HAX, Opassande.

10 kommentarer:

manen sa...

själv fruktar jag nog att partipiskorna kommer vina betydligt hårdare än efter FRA-debaclet. Och subtilare för att undvika att Moderaternas propagandanisse inte ställs mot väggen igen i typ Agenda eller liknande.

Anonym sa...

En översättning av huvudpunkterna i domen finns här:

http://chaos.faxpad.org:9000/vds

Olof sa...

Jag tror inte att en röst på alliansen innebär en röst emot datalagringsdirektivet, men inte heller om jag röstar på rödgröna alternativet. Så därför röstar jag pirat!

Anonym sa...

Men snälla lilla Hanna. Både du och Centern talar med kluven tunga. Ni har absolut ingen som helst trovärdighet i dessa frågor. Om jag inte missminner mig alldeles, så röstade Centern för FRA-lagen. Eller hur? Så - hur skall ni ha det? Till sist - skulle Centern vara ett liberalt parti! Du måste skämta.

Hanna Wagenius sa...

manen; Mycket troligt. Just därför behövs folk med ryggrad.

Anonym 8:58; Man tackar!

Olof; Det beslutet har jag förståelse för.

Sveder; Vad jag kan minnas har jag personligen inte röstat ja till någon FRA-lag. Tvärt om har jag gjort vad jag kunnat för att få mitt parti att svänga i frågan. Och om du faktiskt läser mitt blogginlägg så skriver jag ju också att det inte räcker med att rösta på Centerpartiet för att stoppa datalagringsdirektivet - man behöver rösta på folk som faktiskt kommer att rösta nej till det oavsett vilken regering som sitter vid makten efter valet.
Angående Centerpartiets ideologi skulle jag slutligen bara vilja säga Hej och välkommen till Samtiden. Vi har hållit på ett tag här nu.

Hemlige sa...

Även om inte du vet det, så vet ju vi alla andra hur Centerpartiet skulle rösta om frågan kommer upp i riksdagen. Det blir lite tårar, och sedan blir det ändå som Fredrik bestämt. Därför är det bättre att bara plocka bort Centerpartiet från den svenska rikspolitiken.

Isak Gerson sa...

Sveder och Hemlige: Jag är själv Piratpartist och har följt riksdagspartierna noggrannt i sådana här frågor de senaste åren. Min förhoppning är inte att Piratpartiet ska vara det enda frihetliga partiet i riksdagen, ens i informationspolitiska frågor. Då finns det ingen mening i att döma ut partier som iallafall försöker bli trovärdiga i frågan. Federley gjorde hemskt fel den dagen i riksdagen, men jag litar på att centern gör bättre ifrån sig i framtiden. Kanske inte imorgon, men i övermorgon.

Jag kommer fortsätta att ge centern, som är ett liberalt parti i grunden, samma nya chans sålänge som de visar att de förtjänar den: "Gör om, gör rätt". Centern har iallafall agerat bättre än många av alternativen. Vill vi se en framtid med informationsliberal politik måste vi pusha de partier som svänger i rätt riktning, inte håna dem när de gör fel.

Jonas sa...

Du behöver inte gå över ån efter vatten när du skall länka till oliberala saker. Här får du en länk av mig alldeles gratis och närproducerad: http://staffandanielsson.blogspot.com/

arthur sa...

...att det finns rätt oliberala partier i Alliansen...

Sedan FRA-omröstningen vet vi att det i Centerns nuvarande riksdagsgrupp finns summa sumarum noll ledamöter som håller måttet i detta avseende. Finns det någon anledning att hoppas på en förändring när de sitter kvar som nu är vägda och befunna för lätta.

Christoffer sa...

arthur: tja, Ingrid Lundqvist kandiderar väl till riksdagen? Hon har vettiga åsikter i sexköpsfrågan, kanske även i denna fråga? Någon som vet?

I överlag måste man konstatera att det inte blir någon radikal förändring om en och annan person byts ut, men det är åtminstone ett steg i rätt riktning. Så låt, inom alla partiers väljare, för en gångs skull använda personvalsssystemet till nåt vettigt och kryssa vänner av demokrati och informationsfrihet.

Själv röstar jag pirat så jag behöver inte kryssa i det avseendet :)