måndag, februari 08, 2010

Så mycket för den solidariteten...

Talespersoner för vänsterkartellen skriver idag på SvD:s Brännpunkt om den lag som nu väntar efter att domen föll i det s.k. Laval-målet. Den slog fast att det svenska byggnadsfacket inte har rätt att vidta åtgärder mot ett utländskt bolag där de anställda omfattas av ett utländskt kollektivavtal. Den nya lagen, som alltså kommer att ligga i linje med avgörandet, anklagas nu för att öppna upp för "lönedumpning" och "illojal konkurrens". Man menar att den fria rörligheten inte får innebära "försämrade villkor för löntagarna".

Vilka löntagare det rör sig om står klart. De lettiska arbetarna i Laval-målet, som facket ropade "Go home!" åt, hade nämligen högre lön än vad min egen pappa hade hemma i Härjedalen - och antagligen bättre avtal än om de arbetat hemma i Lettland. Istället rör det sig om Stockholms byggnadsarbetare. Så långt sträcker sig solidariteten - knappt utanför tullarna.

Laval-domen kom 2007. Sedan dess har det alltså stått klart i vilka situationer stridsåtgärder varit olagliga. Jag har inte hört talas om att byggarnas löner har dumpats än så länge.

Den fria rörligheten är ett av de absolut effektivaste sätten att öka välståndet i fattigare länder. Genom den kommer lönerna att drivas upp även där. Facken i Sverige borde visa den solidaritet som krävs gentemot sina utländska kollegor och sluta kräva att de skickas hem till sämre villkor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Hanna. S, V & MP bevisar återigen att solidariteten sträcker sig endast till sitt eget lönekuvert.

Anonym sa...

De rödgrönas ilska över lavaldomen speglar bättre den fackliga ilskan som kommer från rörligheten på arbetsmarknaden kan påverka dom negativt, om det nu gör det. Så resonerade ju de som inte ville ha frihandel men det har ju lett till välstånd och inte motsatsen. Rörlighet och frihet på arbetsmarknaden är väl knappast någonting som är dåligt. Eller skall gå ut ur EU, hur resonerar dom egentligen. Hur skall Sverige motsätta en EU dom annat än att lämna unionen.

Anonym sa...

Ni fattar inte, eller låtsas inte fatta, vad det handlar om. Helt uppenbart så öppnar man ju för lönedumpning med den här domen. Men det är ju något som CUF starkt gillar; ordföranden har ju till och med föreslagit att folk bör jobba för 18 kr i timmen. 1850-talet here we go again