onsdag, juni 11, 2008

Fortfarande FRA

Kanhända är detta en av de största politiska frågorna sedan sekelskiftet. Hemsidan StoppaFRAlagen.nu hade idag en helsideannons i DN. Ett nästintill oräkneligt antal blogginlägg har skrivits om ämnet - och det håller i sig. Bloggen Bent tipsar oss centerpartister om att skicka in medlemsinitiativ. Henrik Alexandersson skriver om det i princip varje dag - och tipsar om att man kan maila partiledarna. Blogge gör ett ambitiöst försök att sammanfatta det han kallar för bloggbävningen.

Frågan är om något förändrats rent realpolitiskt.

Jag är personligen rädd att någon större förändring inte skett. Det enda positiva med det är att någon större skillnad inte behövs - endast fyra riksdagsledamöter (borgerliga sådana) behöver rösta nej. Bara fyra.

Det riktigt obehagliga är att ett sådant här drev inte ska behöva förekomma. Makthavarna borde be folket om råd - folket borde inte behöva be makthavarna om nåd.

Som situationen ser ut nu så ber vi i alla fall fyra av er om nåd. Snälla, läs inte våra e-mail. Snälla, lyssna inte på våra telefonsamtal till amerikanska fastrar. Snälla, läs INTE fylle-sms:en vi skickar till våra ex från Mallorca - och läs inte de vi skickar nyktra heller.

Några hävdar att det i alla fall är bra att avlyssningen lagregleras. Det är ungefär lika logiskt som att hävda att lagstiftning om att polisen får använda övervåld vore bra, för då är det i alla fall lagreglerat. Avlyssning är fortfarande avskyvärt.

Vi har väl alla läst sagor som barn - och alla önskat att vi fick vara sådana hjältar. Jag hoppas att riksdagsledamöterna väljer rätt dag att vara det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lånade din formulering om "Några hävdar..." finfin...

Anonym sa...

Det finns en del som tyder på att vi inte har så mycket val. Det kan tänkas att lagen är vår del av ett uderrättelsesamarbete där vi annars ofta deltar som biståndsmottagare. Jag skulle emellertid föredra att propositionen fälls. Den verkar vara extremare än den rimligtvis behöver vara och vi kommer aldrig att komma riktigt på kant med dessa herrar. Sossarna skulle tvingas bekänna färg. Korten skulle komma upp på bordet och den där världen är inte hemligare än vad som ligger i dess intresse. Med lite tur skulle vi slippa eländet.

Hoppas vårtentorna gick bra.

Anonym sa...

Hoppas verkligen att detta inte blir av!! Hoppas att de fyra kan få detta att falla.

Anonym sa...

Bra skrivet! Kan bara instämma.