torsdag, juni 12, 2008

Det värsta är att det är sant

Tiden tickar iväg. Omröstningen om vad som nu går under namnet Lex Orwell är visserligen uppskjuten (?) till onsdag, men tyvärr är det nog få som kommer att övertygas under tisdag natt (även om jag hoppas att en och annan sover på saken och vaknar på rätt sida sedan). Det börjar bli bråttom.

Ett allvarligt problem som vi på motståndarsidan har är att FRA-förslaget är så bisarrt och främmande för ett rättssamhälle att många troligen inte inser att det är sant. För många osannolika konspirationsteorier om allt möjligt har flugit omkring rätt länge nu, och folk börjar tröttna. Visst låter det som en överdrift att allt (Blogge förklarar varför det är just ALLT) du gör på internet kommer att övervakas - herregud, kom igen, det här är Sverige! Sånt händer inte!

Jo. Det är det som är så fruktansvärt obehagligt.

Det är nästan värre med de som tror att FRA-lagen kommer att göra nytta. Det finns ett gammalt talesätt som brukar tillskrivas Benjamin Franklin: Those who are willing to give up a little liberty to gain a little security deserve neither and will loose both.
Inget system är fullständigt säkert. FRA hävdar på sin hemsida att de inte läcker. Tyvärr känner jag inga datanördar som kan motbevisa dem, men jag undrar i mitt stilla sinne, var är pentagonhackarna när man behöver dem? Jag uppmanar nu inte alls någon att faktiskt hacka FRA, men visst vore det intressant att se vilken vändning debatten skulle ta om något sådant hände?

5 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Du menar "praktiskt motbevisa" (dvs genom att visa upp faktisk avlyssnad trafik). Några helt ogenomträngbara system finns det nämligen inte, om inte annat brukar social engineering göra det möjligt att (förr eller senare) ta sig igenom de mest vattentäta system...

Tomas_Timelock sa...

Aktivismvideo på YouTube och VEOH!

http://www.youtube.com/watch?v=0pAYZmMD-TE

http://www.veoh.com/videos/v14194515jHjr7SYt

http://www.stoppafralagen.nu/

/tomas

Daniel Brahneborg sa...

FRA har tillräckligt dålig koll för att skicka tillbaka en annan persons arbetsansökan till mig istället för min egen. Inte samma databas, men de är sannerligen inte felfria.

Anonym sa...

Men det stora problemet är ju inte att informationen kan läcka(bli snodd) till någon privat person. Problemet är ju att Staten får tillgång till privat information. Staten har ju våldmonopol och måste därför hållas i koppel, och ett kort sådant.

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園