måndag, april 28, 2008

Solidaritetståget och förbundsstämman annalkas

På onsdag drar CUF:s förbundsstämma igång, men media har redan börjat uppmärksamma det faktum att vi kommer att inleda med en första maj-demonstration. Sist det här var uppe så sa sossarna att det skapar hätsk stämning, hänsynslös konfrontation samt att det försvårar demokratin. Och nog är de fortfarande sura på oss. Vår förbundsordförande förvånas över att de däremot inte har något emot att ickedemokratiska grupper demonstrerar.

Tråkigt nog får man väl säga att det är fullständigt logiskt. De socialister som legat till grund för socialdemokraterna var inte demokrater för demokratins skull, utan snarare för att det såg ljust ut för dem rent röstsiffremässigt - arbetarna var den största samhällsgruppen, helt enkelt, och skulle således kunna ta makten. Dock verkar demokratin fortfarande vara underordnat socialismen.

CUF vill genom sin solidaritetskampanj belysa det faktum att solidaritet inte är något man kan tvinga ur människor - riktig solidaritet kommer sig av att vi, var och en av oss, tar ett ansvar för oss själva och varandra. Enligt socialismen helgar ändamålen medlen och det blir alldeles rumsrent att utöva tvång i vilken omfattning som helst.

Dock får man väl erkänna att det finns ljusa punkter även inom socialismen. Eller vad sägs om följande rad ur dess egen kampsång, Internationalen?

Båd' stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter dignar ner

4 kommentarer:

Daniel M sa...

Hoppas på ni som första och enda politiska förbund återtar en position bland de av oss som vill avskaffa sexköpslagen, blev grymt besviken när det röstades ned förra stämman.

Lycka till!

Daniel M sa...

Förresten, motion 26 är helt fantastisk, hahaha!

Anonym sa...

Det bör påpekas att det inte precis handlade om progressiv skatteväxling utan om ett mer eller mindre feodalt skattesystem. Det rörde sig om skatt som gick till kyrkan och kungadömet och inte återfördelades till befolkningen. Internationalen skrevs för ganska länge sen.

Hanna Wagenius sa...

Daniel; Jag kommer att göra mitt bästa i den frågan. Och ja, motion nummer 26 slår verkligen huvudet på spiken!

Anonym 12:51 AM; Må så vara, men det innebär inte att dagens skattesystem är bra. Snarare verkar det vara utformat i en paternalistisk anda där arbetarna inte själva anses vara kloka nog att ta hand om sina surt förvärvade slantar, nej, istället ska politikerna bestämma hur de ska spenderas. Sjukt.