onsdag, mars 07, 2012

C, trovärdighet och datalagringen

Efter vår debattartikel om datalagringsdirektivet i Expressen igår har Centerpartiets försvarspolitiske talesperson och tillika riksdagsledamot från Östergötland Staffan Danielsson svarat i sin blogg.

Han menar att vi visst är tvungna att införa direktivet, att "CUF tar i så man spricker" och "spelar över" (vi betackar oss för de härskarteknikerna, Staffan, och också från att du påstår att det beror på att vi är unga), samt att vad som verkligen skulle göra att C tappar trovärdighet är att nu säga nej till direktivsimplementeringen.

Låt oss börja från början och ta det här med tvånget från EU. Det stämmer att direktiv därifrån är tvingande. Medlemsländerna måste införa dem. Absolut. Men, här är kruxet: EU får egentligen inte stifta direktiv som går emot de mänskliga rättigheterna. För att travestera det inlägg av Johan Linander som citeras i Staffans blogginlägg: Det finns inte någon paragraf i Lissabonfördraget som ger möjlighet att i stället för att respektera medborgarnas rätt till integritet tvinga medlemsländerna att göra slarvsylta av den rätten.

Ur det perspektivet är det, precis som vi skriver i artikeln, inte så att Sverige skulle vara den som begår det stora misstaget genom att välja en okonventionell väg.

Att vi skulle ta i så att vi spricker när vi säger att de riksdagsledamöter som röstar för att införa en grundlagsvidrig och integritetskränkande lag förlorar vårt förtroende har jag också svårt att se. Det är väl i det snaraste fullt naturligt.

Staffans idé om att vi skulle tappa trovärdighet om vi faktiskt röstade nej är också underlig. Hans argument tycks vila på att vi då sviker regeringen och vår tidigare hållning. Men det stämmobeslut som han själv citerar, som handlar om att vi som parti ska skjuta upp införandet (och ja, detta måste självklart läsas tillsammans med beslutet som fattades under EU-kapitlet, där det åter igen bekräftades att vi är emot direktivet som sådant), fattades med full medvetenhet om situationen. Är det något som får oss att tappa trovärdighet är det när vi inte klarar av att driva en konsekvent linje, när vi sätter en gammal regeringsöverenskommelse före medborgarnas mänskliga rättigheter och påståenden om att stämmobeslut inte betyder vad som står i dem.

CUF:s åsikt står fast. Det enda rätta som en centerpartistisk riksdagsledamot kan göra den 21 mars, är att rösta nej till implementeringen av datalagringsdirektivet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att anklaga någon för att använda härskartekniker är att använda härskartekniker. Man ska hålla sig till sak.

Bra blogginlägg annars. =)

M-cool sa...

Man kan även se en medveten vägran att implementera direktivet som civil olydnad - så länge vi är villiga att betala böterna.

Tor sa...

Väl talat! Det är skandal att Sverige inte ens försöker bestrida det hela med hänvisning till Europakonventionen.

@Anonym
Den logiska konsekvensen av det du skriver är att du själv använder dig av härskartekniker. Sluta upp med det vet ja! :-P

Calandrella sa...

Utmärkt att ni står på er. Politiker som dig, Hanna Wagenius, som står upp för sina principer, är vad Sverige behöver.

Martin Vesterlund sa...

Väl rutet!

Jag blir lika glad varje gång jag ser/hör att motståndet inom (C) lever :)

ErikH sa...

Mycket bra skrivet. Kämpa vidare! Ett parti skall följa sina stämmobeslut, och en politiker skall kunna skilja mellan ja och nej.

Anonym sa...

Bra skrivet!

Är inte Centerpartist då jag inte anser att de styrande Centerpartisterna har någon som står upp för folkets rätt till privatliv. Är därför en blandning av Folkpartist och Sverigedemokrat (detta för att våra lagar inom invandring är absurda, samtidigt som de har gått emot mycket av de strikta lagarna om övervakning), men jag kan juh nämna hur Nazityskland bedrev sin övervakning?
En lag om att alla skulle lämna information till staten infördes innan NSDAP kom till makten, och det var bara för dem att utnyttja den som de ville när de väl satt där.. Alltså, även om lagen kom av godhet utnyttjades den till ondo.. Det här direktivet ger inget val att lämna information, vill du leva på 2000-talet MÅSTE du lämna information eller gå via kryptering (vilket troligtvis de riktiga skurkarna lär göra), alltså kan den endast användas till ondo för att förstöra för de som inte är kriminella.. Ta ett tag att begrunda det, gamla inskränkta politiker.

PS. Synd att vi är med i EU, ett dåligt beslut som bara blir sämre för varje dag. DS

Ambjörn sa...

Förstår att det är en partikamrat så att du måste vara snäll, men personligen ifrågasätter jag hur ni kan ni kan ha ett parti med sådan brist på kompetens att en mupp som lyckas kläcka ur sig den där sörjan faktiskt har någon form av ansvarsposition.

Jag utgår ifrån att han är hemskt trevlig och ställer upp för folk.