måndag, augusti 30, 2010

Jurister kan också vara galna

Jag pluggar, precis som det står i presentationen här bredvid, juridik. I de kretsarna blir det en hel del Ask-bashing, eftersom hon helt enkelt inte är särskilt skillad. Vanligast är att man på ett eller annat sätt påpekar att hon inte är jurist. Kåren lider av en viss självbelåtenhet, som kanske inte har grund riktigt alla gånger.

Alla jurister är nämligen inte riktigt kloka. En viss före detta justitieminister har jobbat länge på att få staten att betrakta alla som misstänkta, och idag på Aftonbladets debattsida luftar en jurist åsikten att alla män bör DNA-registreras för att stoppa våldtäkterna. "För att undvika tänkbara nackdelar bör lagstiftningen utformas så det tydligt framgår att uppgifterna endast får användas för att utreda våldtäkter där gärningsmännen är okända", reserverar han sig dock, och sedan följer ett stycke angående finansieringen (!).

Amenvafan, liksom. Man undrar ju vilka idioter det är som får ta examen. Inte nog med att han uppenbarligen fullständigt missat det faktum att majoriteten av alla våldtäkter inte är överfallsvåldtäkter utan sker inom bekantskapskretser, han TAR INTE ENS UPP integritetsaspekten. Det är extra skrämmande, eftersom han arbetar på länsrätten. Länsrätten hanterar i mångt och mycket offentligrättsliga frågor. Den offentliga rätten tar sitt avstamp i regeringsformen - ja, även regeringsformens andra kapitel, där våra grundlagsskyddade rättigheter räknas upp.

Våldtäkter är vidriga, ja. Lisa Magnusson skrev mycket klokt om saken i somras - vi vågar helt enkelt inte se "vardagsvåldtäkterna" på allvar. Det ska vara ruggigt och parkbuske och överfall för att det ska räknas och beskrivas som ett problem. Måns Cederbergs debattartikel idag gör inget för att hindra detta - tvärt om.

18 kommentarer:

bfd sa...

Tack för en lysande artikel.

Orwell sa...

Fidel Castro är ju advokat, och dessutom sportintresserad, precis som vissa av hans svenska kolleger ;-)

Anonym sa...

Fullständigt vansinigt förslag ! varför ska alla vi som inte är våldtäcktsmän DNA registreras ? kan ju inte bli mer integritetskränkande.

En liberal och bra lösning vore istället att legalisera peparspray/ och andra typer av vapen i syfte att avända i självförsvar.
Men vissa jurister och juriststudenter är både riktiga Rötägg elller totalt okunniga om hur samhället bör vara är min erfarenhet, är själv juridikstuderande och har en hel del jurister i familjen och nära bekanta så jag har en del insyn.

Däremot anser jag att just justitieministerposten bör vara en person med jur-kand som kan de mest grunläggande rättsprinciperna, skillnad på misstänkta och brottslingar och inte införa totalt integritetsvidriga lagar som FRA och Tele data-direktivet som båda förmodligen också skulle gå på pumpen i Europadomstolen och vår stat skadeståndskyldiga. Därför kan BEA Ask inte fortsätta nästa mandatperiod och borde enligt mig ersättas av en liberal jurist antingen Maria Abrahamsson eller Gunnar Strömmer !

Sen när Hanna blivit lite äldre och tagit sin examen kan gärna hon få efterträda någon av dom två. Då skulle vi ha få en mycket mer liberal samhällsordning !

Liberala Morris

Hanna Wagenius sa...

bfd; Känner mig en smula osäker på om du med artikel syftar på mitt blogginlägg eller den ombloggade debattartikeln..

Orwell; Haha! Inte för att jag tycker att guilt by association är en jättebra argumentationsform, men rolig är den ;-)

Anonym 9:34 em; Jag är inte säker på att justitieministern måste vara jurist - om staben kring är tillräckligt kompetent ;-) Men Ask kan bannemej inte fortsätta. Abrahamsson vore ett rätt bra alternativ, å andra sidan. Själv ska jag bli statsminister :-P

Eric sa...

Att sådana förslag ens nämns visar att Sverige drar på allvarliga systemfel. Och en fruktansvärd syn på mänskliga fri- och rätttigheter.

Johan Pehrson, FP:s rättspolitiske talesman vil ju ha DNA-test på misstänkta sexköpare, och treåriga fängelsestraff för sexköp. DEt finns alltså ingen hejd på vansinnet.

Varför inte föreslå kastrering, livstid eller stening på en gång. Jag skäms nuförtiden över att vara svensk och känner mig förtrcykt i Sverige.

Liberala Morris sa...

Hanna: Jag skrev att justtieministern bör vara jurist, som förstås inte är något absolut men i alla tidigare borgerliga regeringar har det varit en med jur kand och även i de flesta socialdeomkratiska. Där har de inte gjort bort dig så totalt som BEA, förmodligen för att de haft lite mer på fötterna.

Har faktiskt tittat en del på Staben på justitiedepartementet, den verkar ju inte lida av brist på kompetens:) Det handlar nog mer om att BEA kör över sin STAB fullständigt :(

Maria är ju både väldigt liberal, duktig debattör, juridiskt skolad, enda lilla minuset är väll att det var ett tag sen hon var verksam praktiker. Gunnar Strömmer liberal och juridisk skolad, sylvass och brinner verkligen för sina fall, enda lilla minuset är väll att det var ett tag sen han var aktiv inom politiken. Är hugget som stucket vem som ska ta över.

Hehe, så det är den posten du vill ha :). Jadu, får väll önska lycka till då. Men tror just justieministerposten kan va bra början för dig, då det är ditt område.

Synd bara att Svenska valsystemet gör så att jag inte kan lägga en röst på dig(:

Echmech sa...

Har inte ens läst det här blogginlägget och min kommentar är helt OT. Jag tänkte bara säga att det är stenhårt att du kör personvalsreklam för dig själv på Flashback!

Nästan så imponerad att jag blir sugen att kryssa dig och kanske blir det så om jag lägger min stödröst på Centern. :)

Anonym sa...

Ingen som ens nämnt RF 2 kap. 6 § och 16 § ?

/PJ

bfd sa...

Ledsen, jag skulle ha varit mer tydlig tror jag. Det var naturligtvis din artikel jag menade.

ConnyT sa...

Ska man då dra slutsatsen att våldtäkt är ett värre brott än t.ex. mord? Eller varför skulle inte DNA-registret få användas även där? Och om ett tag givetvis även vid inbrott, misshandel etc etc. Och varför ska inte datalagringen få användas för att matcha DNA och mobilpositioner? Och övervakningskamerorna och fartkamerorna på vägarna osv osv. Samma argument kommer upprepas: "bla ...rent...bla ...mjöl...bla ...påse...bla bla"

Anonym sa...

tjena...
tack för en lysande... artikel... bra!! aa vänta du är sämst din lilla white trash shit slyna... gå tillbaka ur den white trash hålan du kom ifrån och börja lite grödor hör du din lilla SIHET??? DIN PAPPA ÄR ALKOLISERAD A-KASSA BIDRAGSTAGARE OCH DIN MORSA HAR AIDS FÖR HON SÄLJER SIG PÅ STUREPLAN HÖR DU DET??? LILLA SHIT

P.S VENOO DIN LILLA HORUNGE ska slå söönder dig btw biigboys

Hanna Wagenius sa...

Eric; Se till att kryssa rätt person i valet. Risken är att Pehrson-typerna får mer makt annars.

Liberala Morris; Det är möjligt att juristlinjen kunnat banka lite vett även i Ask - men tillåt mig att tvivla ;-)
Vi får nog ge oss till tåls och se vem som får överta posten efter valet, helt enkelt. Litar på att du spanat in någon liberal kandidat i din valkrets!

Echmech; Man tackar, man tackar :-)

Anonym 1:00 em; Jodå, Albin Ring-Broman.

bfd; Var inte ledsen! Det gör mig glad :-)

Anonym 10:35 fm; Tack för att du kommenterade, nu ska jag genast ändra uppfattning! Sådana slagkraftiga argument kan ingen stå emot.

Puss och kram!

P.S. Mamma och pappa hälsar!

Liberala Morris sa...

Hanna: Du kan lite på att jag SPANAT in kandidater i Göteborgs valkrets där jag bor. Däremot så hittar jag ju tyvärr ingen som har lika mycket krut som du;) Vill helst någon som driver de personliga frihetsfrågorna som är lite politiskt inkorrekta som narkotikalegalisering, avskaffande av sexköpslag och fri organhandel :D Spelar mindre roll vilket parti det är, alla vänsterpartier, sverigedemokraterna, piratpartiet och moderaterna går dock bort av olika anledningar.

Såg en liberal kandidat i ditt ungdomsförbund, Ida Carlsson, verkar ju iofs vettig och håller med henne om marknadsanpassning istället för förbud inom miljöpolitiken, men känns inte som någon hjärtefråga för mig.

Finns även en som heter Aron modig i KD, ung kille som oväntat nog svarat på svts valkompass att han vill avskaffa sexköpslag, FRA-lag, systembolaget b.la vilket jag inte trodde en kristdemokrat ville.

Sen hittade jag även en ganska intressant folkpartistisk tjej, Annika Beiboom medlem av integritetsnätverket svart Måndag, mot sexköpslagen och mot den repressiva drogpolitiken inte så dåligt :)

Du kanske vet något ytterligare om dessa kandidater eller någon annan från CUF eller annan liberal i GBG som man kan lägga personvalsröst på ?

Anonym sa...

Ja, justitieministern bör ha minst fil mag och finansministern borde ha minst magister/master i Nationalekonomi och åtminstone 2 terminer företagsekonomi.

Vad ska statsministern ha. Åtminstone mer än 2:a på gymnasiet i matte (som Måååna!)

Digger i a f din kampanj på Flashbacks politikerforum.

Anonym sa...

Hej.

Känner igen namnet Wagenius från resultatlistor i längdskidor. Har du en bror född ca 1980 som tävlade för Funäsdalen?

Unknown sa...

Det finns sa'n valdigt stor falsk tilltro till formell utbildning. Detta liknar nastan forna tiders ofta obefogade auktoritetstro. Visst ar det viktigt med utbildning men den kan komma i olika former men minst lika viktigt ar lamplighetskravet.
Eftersom vi inte tillater ministerstyre i detta land ar det egentligen oviktigt vad (justitie)ministern har for bakgrund, langt mycket viktigare ar hur man narmar sig sitt omrade, samarbetar med expertisen, t.ex domare, poliser, rattslarda, bevakningsforetag mm och utvecklar sig i sin roll.
Jag ar inte ett dugg orolig for att en kommande justitieminister skulle vara spraklard humanist eller en statsvetare med inriktning mot demokratifragor - snarare ser jag onskvart att sa skulle vara fallet. Det ar viktigt att vi inom komplexa politikomraden som t.ex rattsvasende, ekonomisk brottslighet, naringspolitik, infrastruktur och kultur ar tvarvetenskapliga for att undvika att bli alltfor enogda. Och en ministers huvuduppgift ar ju att ha ett helhetsperspektiv och samordningsansvar. Det behover man inte vara tingsmeriterad domare for. Daremot skulle jag bli ordentligt ratt om fru Asks eller Johan Perssons nasta vanvettiga forslag vore att oppna domarkaren aven for folk utan juridisk utbildning och utan kunskaper i process- och straffratt.

Den stora faran som jag ser idag ar att Beatrice Ask och samtliga Allianspartier och ett enigt rodgront block oppnar for att skarpa skrivelserna i sexkopslagen - en lag som varje normalt funtad och logiskt begavad person inser maste avskaffas.

Mikey sa...

Hej, kul du gör reklam för dig på flashback:) hur funkar det? blivit många besökare som kommit från frihetens högborg eller?

Hanna Wagenius sa...

Liberala Morris; Jag tror att Beijbom är den kandidat som står dig närmast, men kan garantera att Ida Karlsson inte går av för hackor hon heller - tvärt om!

Anonym 10:06 fm; Nope, ingen äldre bror alls, men däremot en kusin i ungefär den åldern. Finns dock ett rejält gäng med Wageniusar och kan inte garantera släktskap.

Per; Håll gärna i minnet att vi redan idag har nämndemän. Usch och fy.

Jobbar på att inte tillåta en förvärrad sexköpslag.

Mikey; Funkar väl skapligt, ett gäng klick har det blivit!