fredag, augusti 20, 2010

Fildelning, integritet och valetJag debatterar - eller vad man ska säga - fildelning med (snarare än mot) Rick Falkvinge. Piratpartiets och Centerpartiets åsikter är faktiskt inte så långt ifrån varandra. Den realpolitiska situationen ser dock ut som den gör - och jag tänker mig att det är därför Maud uttrycker sig som hon gör i SvD. Fildelning och integritet är inte uppe på valdagordningen.

Det betyder dock inte att det inte finns kandidater som driver frågan.

Men jag skulle vilja få svar på en stilla undran - hur skulle reaktionerna sett ut om Maud tydligt uttryckt att Centerpartiet var ett integritetsvänligt parti? Som jag redan påpekat: Vi brände den bron rejält 2008. Vi klappade oss själva på axeln för bra bränning 2009. Hade Maud sagt något annat än det hon sa hade hon anklagats för att ljuga.

Om integriteten ska komma upp på dagordningen - ja, då får vi driva den upp dit tillsammans. Lake gör ett bra jobb på den fronten, men vi behöver bli fler. Piratpartiet måste också hitta ett sätt att komma bort från hela barnporrdebatten och bli en faktor att räkna med.

12 kommentarer:

Lake sa...

Är det smart/taktiskt att vara kritisk mot sitt eget parti, mitt under brinnande valrörelse? Kanske inte, men tyvârr är integritetsfrågorna viktigare än sänkt skatt och minskat regelkrångel

/Markus via en mobil ute på Barnens ö

Adrian sa...

Det här uttrycket som du använder (och som även står i PPs partiprogram om jag inte minns fel), "privat bruk" tycker jag får utstå alldeles för litet kritik.

Visserligen har jag ingen större rättslig kunskap i frågan, men det förefaller att linjen mellan det privata och det kommersiella är godtyckligt dragen, och egentligen inte åtnjuter något moraliskt/ideologiskt stöd.

Framför allt är det intressant hur den, om vi fokuserar på IP i allmänhet istället för på copyright i synnerhet, säger att det är okej att vissa industrier kan skydda sina idéer men inte andra, då till exempel filmindustrin eller låtskrivare oftast riktar sig till det godtyckligt privata, medan det man skulle kunna kalla "kunskapsföretag" (eller patenttroll) istället vänder sig till godtyckligt kommersiella sektorer, t.ex. halvledarindustrin.

Med debatten om vem som ska betala för polisinsatser på festivaler (dvs. ideella/kommersiella) i färskt minne misstänker jag att det finns en viss gråzon även i detta fall.

Liam Murray sa...

Jag förstår inte riktigt hur partierna. i detta fall centerpartiet, har kommit fram till fildelning och integritet inte ska finnas på dagordningen. Om det hade varit en fråga som många svenskar helt enkelt struntar i, då hade jag kunnat förstå. Men det är ju ett faktum att fildelning och integritet är otroligt viktiga frågor för otroligt många människor, särskilt bland yngre. Så jag förstår helt enkelt inte varför partierna väljer att ignorera en fråga som så många tycker är viktig.

Magnus Persson sa...

A: Ska man vara helt ärlig så är det en fråga många svenskar struntar i. Särskilt bland Cneterpartiets traditionella väljargrupper (ska jag raljera lite så är både gödningsmedelskatt och vargjakt betydligt hetare). Fildelning och integritet är än så länge, tyvärr, främst en fråga för de insatta (tekniskt kunniga, en hel del unga, och politiska nördar).

Tyvärr är det nog inte likadant i de blivande väljargrupperna, och ville man det, skulle det nog med sin symbolik kunna göras till en viktig fråga bland andra också. Men det är det ingen som gjort än, och jag tror faktiskt inte det är så att Piratpartiet riktigt klarar av att nå bortom gruppen som redan känner till frågorna...

Clas sa...

Att stjäla upphovsrättskyddat material, är inte det att kränka upphovsmannens integritet?
Jag förstår inte sambandet mellan personlig frihet och integritet å ena sidan och rätten att tillgripa andras skapade verk utan tillstånd, bara för att den är lagrad som mjukavara å den andra..
Det är väl två skilda frågor..

Liam sa...

Clas - Även om man tycker att nedladdning av upphovsrättsskyddat material är stöld, vilket jag inte anser (stöld är när man tar någonting *ifrån* någon - om inte någonting har försvunnit från deras ägo har ingenting stulits), så bör man ifrågasätta om brottet är tillräckligt allvarligt för att det ska vara motiverat med de lagarna som finns.

Man om man anser att fysiskt och icke-fysiskt ägande är samma sak, då är nedladdning rimligtvis detsamma som snatteri. Och är det verkligen okej att den svenska staten skannar alla våra våra mejl och sms, att flygplatspersonal går igenom våra väskor, att man gör det möjligt att stänga av folk från internet, att man låter de privata företag som tillverkat den snattade varan att ta reda på snattarens namn och adress för att kunna stämma personen, osv osv, för att förhindra snatteri? Är snatteri av filmer och musik verkligen ett tillräckligt allvarligt brott för att förtjäna sådana här extrema metoder?

Även om ett brott är extremt allvarligt, som terrorism, så motiverar det inte att man övervakar hela det svenska folket. Skulle du t.ex tycka det vore okej att man satte upp kameror i alla människors sovrum för att förhindra våldtäkt? Nej, exakt - inte ens när brottet är extremt allvarligt är det okej med sådana bekämpningsmetoder.

Anonym sa...

Jag förstår inte hur man kan försöka kalla sig själv nyliberal om man förespråkar fri nedladdning. Det är ärligt talat skitsamma om det inte är "stöld" i en materiell betydelse. Faktum kvarstår att person A som laddar ner en låt olagligt kränker låtskaparen, person B, genom att på något vrickat sätt anse att det är en mänsklig rättighet att ta del av person B's arbete. Men visst, okej. Låtar är inte tillräckligt för att räknas som stöld. Filmer då? Serier? Böcker? Du skriver en bok och nån scannar in den och lägger ut den som pdf. Flera års arbete och folk vägrar betala för att använda din produkt. Hurra! Mjukvara då? Vem vill betala för att använda nya word eller ett nytt antivirusprogram när det finns att ladda ner?

Att vara nyliberal handlar om att respektera andra personers arbete och göra rätt för sig genom att betala för de tjänster man vill utnyttja. Om man inte kan inse att detta även gäller vid digitala varor så borde man inte få kalla sig liberal ens. Det är bara en helt vanlig vänstertanke. "Du har något som jag också vill ha, jag vill ha det utan att betala för det, alltså försöker jag få så många andra som möjligt att vilja ha det också så att vi kan lagstadga om det och till slut kan jag tvinga dig att ge det till mig gratis." Socialism i ett nötskal.

Äganderätten är absolut. Vill du ha något som jag har skapat så får du snällt betala för det precis som med allt annat.

/Sofia, Libertarian

Triticum Repens sa...

Skall jag intolka någonting i att ni båda är lila?

Lolita of the Classics sa...

Funderar starkt på att gå med i CUF, mycket för att de just driver de här frågorna. Vill ara med i ett parti som tycker det här är en viktig debatt, samtidigt som man driver andra frågor om... typ samhället och allt annat! Vi kanske stöter på varandra ;)

Hanna Wagenius sa...

Anonym 11:28 fm; Jag kan inte anse att immaterialrätten är en mänsklig rättighet. Den utgör i själva verket en inskränkning av äganderätten. Köper jag en skiva måste jag själv ha rätt att bestämma vad jag ska göra med den - precis samma sak gäller böcker, filmer och andra immateriella ting.

Vill man begränsa någons användning av ett ting man säljer får man skriva det i avtalet. Liberalismen handlar om respekt för mänskliga rättigheter, inte andra personers arbete.

Triticum Repens; Nej, det tror jag är onödigt. Det är en av få färger som funkar på mig, helt enkelt.

Anonym sa...

Hanna, varför ska piratpartiet komma bort ifrån frågan om barnporr? de har väl liksom alla andra ett ansvar för att ta sig an saken. Du reagerar på ett sätt som är så typiskt, frågan skall sopas under mattan, då den är obehaglig. Varför i helvete då? Piratpartiet ska ta ansvar för vad de säger och gör och vilka ståndpunkter de intar och inte försöka komma bort från frågan.
Ditt utttalande gör att du är inte trovärdig som politiker, så tack, kanske jag ska säga.

Hanna Wagenius sa...

Anonym 2:56 em; Man visade med all önskvärd tydlighet att man inte kunde hantera frågan. Den skadade allvarligt förtroendet för partiet och gjorde säkerligen att många avstod från att rösta pirat. Om du lugnar ner dig lite och tänker efter inser säkert du också att man måste jobba smartare om man ska kunna göra något åt tokigheterna i barnporrlagen.