lördag, augusti 07, 2010

Centerpartiets valfrågor

Centerpartiet har nyligen lanserat sitt valmanifest som fokuserar främst på företagande, valfrihet inom välfärden och miljö. Det har fått utstå, ska vi säga, viss kritik för detta, och för att vi inte tar upp integritetsfrågan.

Jag förstår den kritiken. Personligen hade jag gärna sett att vi vågade plocka upp den bollen igen - men vad hade hänt om vi gjort det?

Företagande nämner knappt något annat parti. Vi är de enda som faktiskt har en politik för entreprenörskap, för att skapa jobb och tillväxt. Som ett gammalt bondeparti har vi småföretagandet i blodet, och det är naturligtvis så att vi tar den bollen. Valfriheten inom välfärden är inte bara ett frieri till äldre väljargrupper som vill välja vad de ska äta själva - det handlar om avreglering av apoteksmonopolet, om välfärdsföretagande och kvinnors möjlighet att göra karriär inom välfärdssektorn. Miljö är ju självskrivet för oss som Alliansens gröna röst.

Integritet då? Vi brände den bron rejält 2008. Vi klappade oss själva på axeln för bra bränning 2009. Vi som parti är helt enkelt inte där än. Jag personligen driver integritetsfrågan internt, och har säkerligen ett par tuffa strider framför mig innan jag och mina medkombatanter har baxat partiet rätt igen. Det finns också gäng centerpartister som valt att integritetscertifierade - och många av dem går att personkryssa. Sett ur det perspektivet måste jag sluta mig till att våra valfrågor är väl valda. I nästa val, däremot, hoppas jag att Centerpartiet verkligen går att benämna som ett medborgarrättsparti.

6 kommentarer:

Kallvinkel sa...

Centern är faktiskt mer intressant än vad mina fördomar velat se tidigare. För mig har C varit miljö (gärna bakåtsträvande med kärnkraftsmotståndet) och bönder, såväl miljö som bönder har varit ointressanta frågor för mig hittills.

Vissa frågor som betecknas som "integritet" oroar mig eftersom synen på integritet är allt för smal och allt för ofta i dess kärna felaktigt formulerad av "nätdebattörer" generellt. Mina fördomar säger mig att du kommer bekräfta det i dina skriverier på Nyheter24 (som jag knappt följer men med spänning ser fram emot narkotikaskrivningarna, om jag nu upptäcker dem).

Men iaf, det är nog bra att ni som arbetar med integritetsfrågan inom C får möjlighet att tänka vidare, vem vet, en del av er kanske nyktrar till en aning i de frågorna också.

Ola Berg sa...

@Hanna: Håller med till fullo! Och detta med företagande och sänkta skatter ÄR en ingång till integritetsdebatten.

För det handlar om individens egenmakt. Och ett egenmäktigförklarat folk kanske ser att staten inte alltid är god och agerar i de vanliga medborgarnas intressen.

Så kämpa på! Striden ska ju inte bara tas internt, utan ett av skälen till att integritetsfrågan just nu är död är ju att väljarkåren är så ointresserad. Kan vi bilda opinion ute hos vanligt folk, så kan det nog bli lättare att driva opinion inåt.

Liberalamorris sa...

Hmm, ja valmanifestet var väldigt tunt. Jag blev besviken att det mest var alla möjliga löften hit och dit utan finansiering. Sen två stycken socilistiska idéer som samhällslön utöver aktivitesersättning för svårt funktionshindrade och försäljning av delar av vattenfall som ska leda till att nytt statligt energibolag men som bara använder förnybar energi.

Sådana löften kan ju inte höra hemma i ett parti som vill vara liberalt. Det första idéen är en utvidning av den redan ofantliga välfärdstaten och den andra idéen att sälja Vattenfall är bra i sig men staten ska inte äga företag i en liberal stat överhuvudtaget, pengarna borde gå till avbetalning av statskulden istället.

För att finansiera skattesänkningarna borde partiet skurit i biståndsbudgeten och minska den statliga byråkratin.

Vet inte om jag blev så imponerad av företagaridéerna. Men som vanligt vill centern riva upp turordningsreglerna i LAS så chefen får bestämma vilka som är bäst lämpade att va kvar då folk måste avskedas vilket förstås är i rätt riktning, även om jag personligen vill ha bort hela turorningseglerna. Sen att kräva att ungdomar ska ha rätt att jobba för lägre ingånglön på marknaden än vad det är idag är bra men inte så kontroversiellt.

Vad gäller integriteten så blev jag besviken. Tyckte ändå att ett pari som centern borde kunna ifrågasätta rätten att ta del av offentliga handlingar t.ex och ändra barnpornografilagen så att det det inte blir olagligt att framställa och se på teckningar där det inte finns några verkliga brottsoffer. Tror nog det finns en stark opinion runt dessa två frågor.

Har blivit tveksam till att överhuvudtaget lägga en röst på centern. Vet iofs att det finns sådana som du Hanna som står upp för liberala principer men tyvärr så har du ditt parti emot dig.

Liberala Morris

Grå sa...

Tyvärr befarar jag att centerpartiet åter igen kommer låta sig köras över totalt i alla relevanta frågor, precis som de gjort under hela mandatperioden.
Vek sig i kärnkraftsfrågan. Vek sig i integritetsfrågan. Vek sig igen och igen. Och vad fick partiet igenom i utbyte? Och var det värt att offra partiets själ för det?

Caspian Rehbinder sa...

Det visar tydligt att den här gången försöker Centerpartiet inte ens låtsas vara ett alternativ för de integritetsvurmande. Jag kan hålla med dig helt om att Centerpartiets valmanifest har väl valda frågor — men det pekar också tydligt på bristerna, och visar att vill man ha en informationspolitisk och integritetsbaserad grund, är Piratpartiet det enda alternativet. Men jag ser hemskt gärna att Piratpartiet samarbetar med Centern!

Hanna Wagenius sa...

Kallvinkel; Vad är det du tycker saknas i integritetsdebatten?

Liberala Morris; Intressanta synpunkter, håller med om flera. Men precis som du skriver skulle det inte finnas någon grund i att säga "Centerpartiet - det är jag!" - det blir helt enkelt till att fortsätta påverka så mycket man kan. Någon måste ju göra det också.

Grå; Det kan jag också undra, inte minst vad gäller integriteten.

Caspian; Jag tycker ändå att det är bättre att man är ärlig med sina avsikter. Håller dock helt och fullt med om att ett samarbete vore väldigt önskvärt!