fredag, februari 13, 2009

DN Kulturs korrekturläsare - nu hos Metro!

Min käre vän Adam Tiwe meddelade mig idag att Metro gör en DN idag och döper om "rättsskydd" till "rättssäkerhet". Att det dessutom är Stefan Wahlberg som gör det är ännu mer oroväckande - karln ska ju faktiskt ha specialiserat sig på juridiska frågor.

Nåja, jag verkar få ta det från början igen. Rättssäkerhet är något som tillkommer den misstänkte och går ut på att ingen ska dömas oskyldig. Rättssäkerhet är aldrig något som tillkommer brottsoffret. Aldrig.
Den korrekta termen som Wahlberg är ute efter är "rättsskydd". Rättsskydd innebär att den som utsats för brott ska få upprättelse. I den meningen är rättssäkerheten och rättsskyddet konkurrerande - men man måste naturligtvis också fråga sig vad rättsskyddet skulle tjäna på att en oskyldig ställs till svars för brottet.

Distenktionen här emellan är faktiskt mycket viktig - ja, den är själva förutsättningen för att rättssäkerhet ska föreligga. Varje försök att omdefiniera begreppet leder till att det allmänna rättsmedvetandet ser det som mindre viktigt att inte fälla oskyldiga, och minskar därmed de facto rättssäkerheten. Så snälla svenska pressen, sluta förstöra vårt rättssamhälle. Köp en jävla ordbok.

5 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag tror vår JK, Göran Lambertz, använde termen "rättstrygghet" när han pratade om det som du kallar "rättsskydd", eller är det jag som missat någon skillnad?

Hanna Wagenius sa...

Nejdå, rättstrygghet och rättsskydd är mig veterligen samma grej.

Anonym sa...

Inget intresse för själva innehållet i artikeln?

Tidsoptimist sa...

Två enkla slag på t.ex. Wikipedia hade hjälpt stackaren på traven.

Vi får hoppas denne läser den här eller någon annan blogg som hjälper till att reda upp begreppen så det slipper upprepas en tredje gång.

Anonym sa...

I ett gymnasium i ett annat århundrade fick vi analysera Lars Forsells Jag måste använda ord när jag talar till er!. Den gjorde intryck på mig och rekommenderas när man vill argumentera mot språklig slapphet.