tisdag, februari 17, 2009

Rättegången mot TPB: Lite juridiska grejer

Rättegången mot TPB verkar vara bland det största som händer just nu. På #spectrial på twitter pågår diskussion på både engelska, svenska och ett par språk till. Media rapporterar mycket flitigt.

Det drivs en del med åklagaren också. Ja, i en rättsstat tycker jag att man ska kunna skämta om åklagare.

Nåja, live-bloggaren Anna Troberg undrar idag varför åklagaren nödvändigtvis ska läsa upp så himla mycket. Detta har sin grund i muntlighetsprincipen, vilken är styrande i det svenska rättsväsendet. Vidare bör också omedelbarhetsprincipen tas i beaktande, den innebär nämligen att bara det som åberopats i rättegång kan ligga till grund för beslutet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra påpekande och det är nog bra att så många får lite praktisk insyn i domstolsväsendets kultur också. Lite mindre Boston Legal och Ally McBeal i folks förväntningar.

Men nog verkar det som att minst en part (hör inte om det är ordföranden eller TBPs advokat) som önskar att större del av handlingarna bara ansågs upplästa...

Markus "LAKE" Berglund sa...

@ Sophia. Jag har förstått på det jag hunnit läsa under dagen at tdet är domaren själv som tycker åklagaren ska "hålla sig till det som är relevant", aka intressant.