lördag, november 29, 2008

Sju av tio svenskar fullkomligt galna

DN rapporterar att sju av tio svenskar tycker att staten ska gå in och säkra Volvo och Saab.

Alltså, man vill att staten ska gå in som "tillfällig ägare".

Tillåt mig att vara en smula cynisk: Vad i hela friden skulle det vara bra för? Om de båda företagen är livskraftiga och kan generera en vinst, då kommer klara den här krisen. Är de inte det, kan de inte generera vinst, då är det fullständigt skit samma om staten går in.

Att lyssna på Mona Sahlin i frågan är kanske heller ingen höjdare. Att hon tror att "Saab och Volvo är så pass moderna och kan överleva, och tillverka bra och miljömässigt schysta bilar" är väl snarare ett tecken på att det är precis tvärt om det förhåller sig.

Vägen ut ur en kris är inte att staten går in och "räddar" allt och alla; precis tvärt om. Tänk dig att du står på ett skepp med för mycket last - inte fan förtöjer du den ännu noggrannare när ytan börjar närma sig relingen?

Ja, det kommer troligen att bli tufft i ett par år framöver. Troligen tuffare en längre tid om inte politikerna kan hålla fingrarna i styr. Varför vet inte svenska folket det?

7 kommentarer:

Anonym sa...

7 av 10 svenskar är så galna att de tycker att staten är till för dem och inte tvärtom, och därför kan man inte ha demokrati?

Unknown sa...

Svenska folket vet inte det eftersom vi alla är uppväxta i en kultur och en skola med socialistiska ideal, där kapitalister är onda och staten är lösningen på alla problem.

Då blir det så här, tyvärr.

Anonym sa...

Johan förväxlar socialism med socialdemokrati, stalinism och annan statskapitalism. Socialism eftersträvar statens avskaffande.

Visst kan väl staten äga ett gäng med företag om det gagnar arbetarklassen, men ska absolut inte lägga skattepengar på att rädda direktörerna. För det är bara de som räddas. Satsa pengarna på utbildning och nya branscher istället som under varvskrisen.

Nu jobbar fler på Lindholmen än när varvet var igång. Och bara på Lindholmen arbetade 5000 pers.

Anonym sa...

http://religionenmastebort.blogspot.com/

Cripp sa...

Haha på vilket sätt är socialism mot att avskaffa staten? Det var det mest förljugna jag hört på länge.

Tyvärr är säkert mer än 7/10 så in i helvetes efterblivna att de inte förstår att statens pengar kommer från dem själva.

Anonym sa...

Hej kusin! Mina tankar:

7 av 10 svenskar känner sympati för skeppets last som i det här fallet är människors arbetsplatser.

Även om vi i teorin borde överlåta all biltillverkning till Asien är inte människan så rationell att hon då skoningslöst stänger ner verksamheten utan hon styrs av känslor. Vissa av de 70% du nämner ser kanske ett egenvärde i att behålla ett ursrungligen svenskt märke på hemmaplan och vill gärna tro att det finns en uppgift för det i framtiden också.

Jag tycker inte bilindustrin ska få pengar - inte om de tas från forskningsbudgeten. Jag tycker några av Saab och Volvos anställda som ryker vid en nedskärning ska anställas av staten till att bygga järnväg för snabbtåg inom landet. För hur mycket forskning mot grönare bilism som än bedrivs tror jag tåget alltid kommer att vara miljövänligare.

Hanna Wagenius sa...

Kära kusin,

du menar att 7 av 10 svenskar är obildade i marknadsekonomi, och därför ska vi införa planekonomi? Njae..

Sanningen är ju att dessa människor kommer att hitta nya jobb. Staten bör ju inte vara icke-rationell bara för att människorna är känslostyrda.

Skönt att höra att du inte vill ge bilindustrin pengar i alla fall. Vad gäller järnväg så rekommenderar jag en ny miljöbalk så att privata bolag kan få bygga järnväg. Det är ju absurt att lägga det ansvaret bara på staten.

Kul att du är här inne och kikar, kanske kommer jag att lyckas indoktrinera dig till slut ;-)