lördag, oktober 11, 2008

Nog fan behövs det etik, alltid! Och en begreppsordbok.

Göran Hägglund och Mats Odell visar idag prov på att de inte alls förstått varför banker i USA lånat ut pengar till icke kreditvärdiga. De tror att det handlar om giriga banker. Det handlar om regleringar. När de pratar om att mer etik behövs, så pratar de om, ja, just det, fler regleringar.

När de dessutom beklagar sig över att "marknadsekonomins kritiker vatten på sin kvarn" samtidigt som de inte vill ha en "en okontrollerad rå kapitalism" måste man fråga sig hur det kommer sig att finansmarknadsministern och kd:s partiledare inte har förstått att marknadsekonomi och kapitalism är samma sak.

Jag skulle säga att det faktiskt behövs lite mer etik inom den amerikanska marknaden. Bara inte den etik som vi nu fått se; Please Politicians, utan marknadens etik; Make Money! I en "rå kapitalism" hade bankerna varit medvetna om att för stora risker gör att de går omkull - de hade helt enkelt inte vunnit på det. Att varken finansmarknadsministern eller kd:s partiledare förstår detta heller är också mycket, mycket oroväckande.

Läs också Dick Erixon, och Johan på Peace, Love and Capitalism som nyligen fått århundradets idé rörande Volvo-frågan.

5 kommentarer:

Anonym sa...

He he, men du har begripit?

Konstigt att du inte är nominerad för något stort pris eftersom du begripit något som resten av världen inte gjort?

Det har du såklart inte. Du TROR att ditt förslag är vad som behövs.

Skriv som det är.

Anonym sa...

Okay, låt oss försöka reda ut begreppen då. Kapitalism är det bevisat bästa ekonomiska systemet på jorden, ja det enda möjliga egentligen, eftersom det strider mot naturlagarna att ha något annat. Problemet är bara att SANN kapitalism (helt utan statliga regleringar) inte finns nånstans på jorden, utom möjligen i Somalia, för där har man nästan ingen stat. Rätta mig om jag har fel.

Johan, PL&C sa...

Stefan, anarki kallas väl det i så fall?

En förutsättning för kapitalism att det finnas ett institutionellt system för att t ex garantera att ingångna avtal hålls.

En stat brukar vara praktiskt för sådant.

Hampus Eckerman sa...

Nej, kapitalism och marknadsekonomi är inte samma sak. Kapitalism handlar om ägandet, marknadsekonomi om prisbildningen.

Hanna Wagenius sa...

Nicklas Eriksson; Se så, surfa runt lite så ska du se att det är fler än jag som insett det..

Stefan Hallgren; Jag vet inget om Somalia. Men nej, det verkar inte vara något land som kan låta bli att reglera marknaden.

Hampus Eckerman; Precis som äganderätt och avtalsfrihet i grunden är detsamma är kapitalism och marknadsekonomi detsamma.