onsdag, oktober 15, 2008

The beacons are lit!

Trots att rubrikerna förkunnade att FRA-kritikerna fått rätt då i slutet av september vägrade FRA-kritikerna själva hålla med. Vi fortsatte varna för de oklarheter som fanns och vad dessa kunde leda till. Personligen hade jag tre klara frågeställningar. Idag kom svaret.

1. Trafiken ska skiljas ut hos staten, närmare bestämt i specialdomstolen. Detta är som tidigare flaggats för på intet sätt acceptabelt.

2. I enlighet med första punkten är var och en faktiskt övervakad. Man vill dock bara informera människor om spaning som riktats direkt mot dem i egenskap av person. Inte heller detta är acceptabelt.

3. "Specialdomstolen" i fråga kan komma att utgöras av en ny domstol, kallad "Underrättelsedomstolen". Hur den ska göras oberoende av regeringen och FRA framgår inte.

I praktiken är alltså skillnaderna mellan FRA-lagen och FRA-lagen 2.0 betydelselösa. Att man faktiskt inte gjort ett dugg åt den grundläggande kritiken syns extra tydligt när man tittar på det läckta dokumentets sista sida, där en översikt av hur allt ska gå till finns uppritad. Jag gissar att ett par poänger försvinner i och med att dokumentet inte är i färg, men själva skuggningen är mycket intressant.


Gissningsvis är det skuggade området, där FRA:s hantering av trafiken skissas, det kritiska området som man tror är det som måste reglera. Var integritetsintrånget sker symboliseras dock fortfarande bäst av stoppaFRAlagen.nu:s bild:

Detta problem är inte på något vis hanterat i det nya förslaget.

Med andra ord; arbetet har ännu inte gett resultat, och det måste kommuniceras! Tänk lite tända vårdkasar i bästa LotR-manér.

Fler med facklor: MiNimaliteter, Christian Engström, Opassande, Ett Otyg, HAX och Johan Norberg.

5 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

,,, och till på köpet fick FRA-motståndaren Camilla L sparken från Justitieutskottet. Straffad.

Det behövs ett nytt partisystem, kanske avskaffade partier, nytt valsystem, personval, deltagande närdemokrati.

Vi vill inte vara åskådare, vi vill vara med.

kanalen sa...

"Vi vill inte vara åskådare, vi vill vara med."

Inte bara vill, vi ska. Makten utgår från folket som bekant. Fast den tesen känns nästan som ett skämt idag.

Farmorgun sa...

Bra genomgång och analys. Verkligen roligt se att du inte tänker traska patrull, utan förbehåller dig rätten att tänka och dra egna slutsatser. Hoppas att du pallar trycket!

Nedslag sa...

Heja Heja och kanon Hanna.

"Bock och Tig" ska inte vara för de unga. Håller med Farmor Gun.

- jag kommer länka till dig om det är OK, vilket Superdokument..

Tack för att du delar.

"undrar om någon har något minorityreport sanningsserum att sälja till de folkvalda" *muttrar*

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

"Man vill dock bara informera människor om spaning som riktats direkt mot dem i egenskap av person."

Förutsatt att uppgifterna om att du har spanats på inte är belagda med sekretess, vilket de med största sannolikhet är...