tisdag, december 13, 2011

FRA igen

Som politiker får man ofta frågan om vilka som är ens hjärtefrågor, vad man brinner lite extra för. Men vad är det egentligen? Klart det finns frågor man tycker är viktigare, men ofta finns det ju en idé om ett samhälle som samtliga politiska förändringar man vill se genomföras kommer att leda fram till.

Sen inser man att det bara finns en enda fråga som faktiskt fått en att grina. Två gånger, dessutom. Nu är jag kanske lite blödig, men när FRA-striden utspelade sig 2008 och Centerpartiet diskuterade den på sin stämma 2009 blev jag så förbannad att jag inte riktigt kunde hålla mig.

Sen blev det självklart som det ändå blev i frågan. FRA-lagen kom på plats. I praktiken passerar all elektronisk kommunikation förbi statens lilla knutpunkt. Och vad hjälper det att det bara är utländsk trafik som ska få kollas när sådant inte går att särskilja innan trafiken samlats in?

Det kanske är därför det är lite svårt att uppbåda samma engagemang nu när det gamla förslaget om att också SÄPO ska få tillgång till övervakningen ser ut att bli verklighet. Det är ju liksom redan kört. Ja, det vill säga, om man inte river upp, gör om och gör rätt.

Men det är klart. Det blir ju inte på något vis bättre av att SÄPO också får tillgång till FRA-shoppen.

Egentligen sägs väl allt i den här tweeten moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.Kan vi snälla låta bli att göra lagen ännu sämre?

6 kommentarer:

Kent Filppu sa...

Nu har ni ju en partiledare som är liberal. Kan verkligen Annie börja med att göra sig känd genom att vika sig för fascistoida ideer. Det är värre än att börja som partiledare med att begära bostadsbidrag.

Erik Rune sa...

Har inte kompromissen frångåtts i och med det här? Borde inte Annie Johansson, numera partiledare Lööf, då säga att i så fall fäller vi FRA-lagen? Att nu är vi fria att äntligen rösta nej? Och vända centerpartiet dessutom nu när hon är partiordförande?

Jakob sa...

"Svenska förgreningar av utländska hot". Så motiverar FRA varför de redan idag spanar på svenskar. Och vad i vår globaliserade värld kan inte anses ha utländska kopplingar?
Det var exakt så som de gamla IB-spanarna motiverade sina massreggsitreringar på 1960- och 1970-talet.

Om Säpo och Rikskrim ges mandat att inrikta FRA kommer med nödvändighet spaningen mot svenska medborgare att öka markant.

Än så länge torde det främst ha varit inriktningarna från KSI som varit riktade mot personer i Sverige.

Till detta ska givetvis den fortlöpande massinhämtningen av svenskars, norrmäns, danskars, ryssars, tyskars etc. trafikdata läggas. Den masslagring som benämns "utvecklingsverksamhet" i FRA-lagpaketet. Allt detta sker ju redan idag, men det är synnerligen oroväckande att även polisen nu ska få tillgång till dessa datamängder.

FRA får aldrig bli polisens förlängda arm.

Det är viktigt att debatten hålls levande. Närmast väntar en remissrunda och till våren har vi regeringens prop att vänta.

JohJoh sa...

@Kent
"Nu har ni ju en partiledare som är liberal"

Det var nog i hennes roll som privatperson hon var liberal. Nu är hon minister... ;o

ANNM sa...

JohJoh:
Ja, Annie Lööf har ju sagt flera gånger att hennes roller som partiledare och minister är helt frikopplade från hennes privata åsikter. Det är bara ett jobb.

Ett väldigt välbetalt jobb.

Juristen sa...

Helt klart har ändamålsglidningen medfört att den ursprungliga uppgörelsen kring FRA nu har fallit. C och Lööf borde verkligen agera för att fälla FRA-lagen efter detta svek som riktas mot såväl riksdagen som svenska folket. Problemet är väl dock att sossarna nu har hängt på vagnen, varför C:s uppfattning i fråga inte har någon större betydelse.