tisdag, januari 05, 2010

Nakenscanning och barnporr (ja, jag säger då det...)

Det är lite svårt att börja den här bloggposten. Nakenscanning och barnporr, liksom, jag känner mig som kvällspressen. Tyvärr handlar det inte om en rubriksättare som blivit galen, utan om två rätt allvarliga grejer.

Till att börja med: EU diskuterar en lag som ska tvinga alla flygplatser att börja med nakenscanning. Det är rätt vidrigt. Det är en helt annan sak om flygplatserna själva beslutar att införa scanningen - avtalsfriheten är trots allt en hedersvärd princip. Den fria marknaden kommer också med stor sannolikhet ge fördel åt de flygplatser som låter bli galenskaperna. Terrorbrott på flygplan är faktiskt vansinnigt sällsynta, så något egentligt skäl för den nya "säkerhetskontrollen" föreligger inte. Det är ren hysteri.

Om EU, eller någon enskild stat, skulle kräva det av flygplatserna blir situationen dock en annan. Då har vi medborgare inte något val, och då blir det i högsta grad relevant att tala om en integritetskränkning.

Ironiskt nog ser en annan hysteri ut att kunna bli allierad med integritetskämparna. Ja, ironiskt, eftersom det handlar om barnporrhysterin. En brittisk anti-barnporrsorganisation slår på stora trumman och hävdar att nakenscanningen kan bryta mot barnporrlagen om man scannar just barn.

Det är naturligtvis inte rimligt att klassa en scanningbild som barnporr. Då vore varenda bild från familjens badsemester barnporr. Ja, risken är naturligtvis att också att röntgenbilder klassas som oanständiga. Tar läkare verkligen på barnen när de undersöker dem? Usch, pedofili!

Vi normalt funtade människor kan antagligen se fram emot en riktigt rolig strid mellan vår tids två största hysterier - lite som plåster på såren för att vår integritet förlorar oavsett vem av dem som vinner, kanske.

18 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Klockren ironi när övervakningshetsen konfronteras med pedofilhetsen! Med lite tur tar de död på varandra...

Fundering kring detta dock: "Det är en helt annan sak om flygplatserna själva beslutar att införa scanningen - avtalsfriheten är trots allt en hedersvärd princip."

Kan man verkligen tala om avtalsfrihet i ett fall som detta? Spelar det ingen roll att ett grovt integritetsintrång sker bara för att det är en privat aktör?

Hanna Wagenius sa...

Thomas Tvivlaren; Ja, det är helt klart avtalsfrihet. Det är nämligen inte någon mänsklig rättighet att få flyga.
Däremot, som jag påpekat, tror jag inte att scanningen är bra för affärerna.

Annie sa...

Mycket insiktsfullt!

frontalkrock sa...

Hmm...

Nakenscaning.
Vad exakt är då poängen med att folk ska scanas nakna? Förspel till 10.000 meters klubben?

Jag tycker den vanliga borde räcka.

Vill folk göra något spelar det ingen roll om dom måsste vara nakna.
Det finns alltid sätt att nå fram till sitt mål.

jenku sa...

Varför kan vi inte bara ha en lag om att alla flygpassagerare måste vara nakna under hela flygningen? Det skulle vara kul. Riktigt kul.

Prydisarna får åka båt.

Thomas Tvivlaren sa...

@Hanna: "Ja, det är helt klart avtalsfrihet. Det är nämligen inte någon mänsklig rättighet att få flyga.
Däremot, som jag påpekat, tror jag inte att scanningen är bra för affärerna."


Avtalsfrihet borde kännetecknas av frivillighet och jag känner att det här riskerar bli en semantisk/filosofisk definition om vad fri vilja är. I min värld så råder i varje fall ingen avtalsfrihet om den ena parten som här är en del av ett oligopol. Som potentiell flygresenär har jag som regel inte valet att agera enligt "ska jag scannas...då tar jag flygplatsen runt hörnet istället".

Att använda Internet är inte heller någon mänsklig rättighet. Däremot så är kommunikations- och yttrandefrihet sådana. Om det dominerande mediumet, dvs i vår tid Internet, präglas av censur och övervakningstendenser så påverkas ju i praktiken även mina mänskliga rättigheter. Eller tycker du att det är fullgott att jag då istället ska lägga ned den kommunikation som är gängse norm och istället försöka få till tätatäter med mina nära och kära om jag till nöds vill prata av mig lite?

Däremot, som jag påpekat, tror jag inte att scanningen är bra för affärerna."

Affärerna påverkas i regel inte av saker som detta om de sker i ett oligopol. Måste folk flyga så har de ju inget annat val.

@Annie: Ja du är ju verkligen rätt person att avgöra insiktsfullhet i relation till integritetsfrågor. (Inget illa menat Hanna men personligen skulle jag bli förolämpad av att få beröm av FRA-Annie...trots att jag tycker att berömmet var befogat.)

Thomas Tvivlaren sa...

@Jenku: Exakt! 10.000-metersklubben in absurdum...in flagranti. ;)

Frontalkrock sa...

Frågan är ju vart avtalsfriheten kommer in i bilden?

Någonting som är obligatoriskt kan väll aldrig bli en frivilig handling om man inte själv är villig att utföra den.

Anonym sa...

Så istället för att ett barn blir scannat så är det bättre att detta barn avlider i en explosion på en jumbojet på hög höjd !?.Var kommer alla stolpskott ifrån !?.Finns det något särskilt BB där dessa föds dagligen !?.

Pelle

Frontalkrock sa...

@ anonym pelle

Finns det en anledning till att du är rädd för att en påklädd människa ska spränga dig?
Lik i garderoben?

Poängen med mitt inlägg var/är att om någon nu så gärna vill spränga ett plan att dom är villiga att själva dö på kuppen, så kommer dom att hitta nya sätt, oavsett regleringar och lagar.

Och så undrar jag;

Menar du att barnen skulle vara dom som utför dåden.

eller att någon bara inriktar sig på barn men utelämnar alla andra?

...stolpskott.

Staffan sa...

Jag vet inte riktigt om man kan tala om "fri marknad" och "avtalsfrihet" när det gäller flygplatser. På de flesta håll i landet så är det rätt begränsat med tillgång på just flygplatser - som boende i Lund har jag hela två stycken inom rimligt avstånd (Sturup och Kastrup), men jag misstänker att utbudet av resor på varje plats är rätt begränsat. Och på de flesta orter finns endast en lokal flygplats, och för de flesta är det inte riktigt sannolikt att säga "Nej, jag vill inte åka från Växjö flygplats där de nakenscannar en, jag åker hellre från Landvetter i stället."

Thomas Tvivlaren sa...

@Anonyme Pelle: "Så istället för att ett barn blir scannat så är det bättre att detta barn avlider i en explosion på en jumbojet på hög höjd !?.Var kommer alla stolpskott ifrån !?.Finns det något särskilt BB där dessa föds dagligen !?"

Ihärdiga rykten gör gällande att det är på Jönköpings lasarett de föds. Detta förklarar även det stora abortmotståndet i de nejderna. Även stolpskott är ju människor i sina föräldrars ögon. "Verklighetens folk" kallas de visst.

Illwill sa...

Jenku, jag vet inte om du flugit till Texas någon gång (jag har). Jag hade kört bil (från Sverige) om alternativet var att flyga med de människorna, nakna.

När det gäller hysterin...alltså, släng in klimatet, mångkulturen och svininfluensan i det hela så blir det ju optimalt.

Linus sa...

"Det är en helt annan sak om flygplatserna själva beslutar att införa scanningen - avtalsfriheten är trots allt en hedersvärd princip."

Det vore en dålig princip om den inte var hedervärd! Däremot är jag tveksam till hur relevant den är i detta fall. Men när du nu tycker den är det måste jag fråga om du tycker att man, i avtalsfrihetens namn, bör underlåta att begränsa internetoperatörers insamling av trafikdata eller dagligvaruhandelns kartläggning av konsumtionsvanor?


"Den fria marknaden kommer också med stor sannolikhet ge fördel åt de flygplatser som låter bli galenskaperna."

Vilka grunder (gärna empiriska) har du för det påståendet?

Andreas Kent Eriksson sa...

Hanna: ovanstående inlägg ger ett bra exempel på en situation där intervemtion kan skapa större frihet :)

Anonym sa...

Inte ok. Joniserande strålning (även i back-scattering röntgen) skadar kromosomalt DNA och är direkt relaterat till en cancer-risk. Så sjukt cyniskt att med hänvisning till säkerhet införa röntgen på alla flygplatser och ytterligare äventyra hundratusentals resenärers hälsa.
Har alla glömt 1984's insikter i hur terror och lovord om "säkherhet åt folket" alltid föregår en terror vida mer omfattande än det som skulle bekämpas(!?) Det här är inte ok. Inte på något sätt. Varje dag vaknar hundratusentals människor till insikten att något är helgalet i de internationella projekten (som EU). Det är inte folkets vilja utan politiker som i sina memoarer förordar åtgärder för att minska befolkningstillväxten och t.o.m indirekt hänvisar till metoder som "soft killing" (dvs att vida åtgärder som man vet leder till att människor får kortare liv etc). Och det är den typen av politik vi nu ser breda ut sig i unionen.

Per Westberg sa...

Du kanske inte skriva barnporrlagen i bestämd form eftersom läsaren då kan tro att det handlar om den svenska lagstiftningen kring barnpornografibrott. MEn i detta fall handalr det om brittiska Child Abuse act som har helt andra rekvisit än svensk lag.

Felix N sa...

Jag förstår inte riktigt det exakta syftet med kroppsskanningen, visst låter det sjukt, men skulle tycka det var en bra idé om den utsatte individen fick välja mellan detta och kroppsvisitation, vilket vissa nog uppfattar än mer kränkande.