tisdag, september 01, 2009

Mindre politisk korrekthet - en del av lösningen

Magnus är rejält i farten och skriver idag på Expressens sidan 4 om att man måste se över regleringen av bostadsbyggandet för att komma till rätta med studenternas besvärliga bostadssituation. Han visat tydligt på hur den politiska korrektheten och klåfingrigheten ställt till det.

Nej, det är knappast rimligt att kräva att ett helt bestånd av hyresrätter ska vara handikappanpassat. Jag, och många med mig, hade exempelvis uppskattat om man istället för ett gigantiskt badrum haft plats för typ ett köksbord eller en något lägre hyra. Det är långt rimligare att var fjärde lägenhet är rullstolsanpassad och att människor med funktionshinder ges förtur till dessa lägenheter.

Det är heller ingen överdrivet bra idé att bygga dyra lyxlägenheter. Låg hyra är sjukt viktigt för landets studenter, kaklade badrum kan man skaffa sig senare i livet. Kan politikerna kanske ta och förstå att människors bostadssituation inte är - eller bör - vara statisk?

7 kommentarer:

Robert Andersson sa...

Kaklade badrum i hyreslägenheter lär man knappast gå ifrån. Det håller i längden och kan lätt räknas hem för hyresvärden.

Adde sa...

Jobbar själv med ett av dom största byggbolagen i Sverige och eftersom vi (branchen) har % på den totala byggkostnaden så vill vi så klart bygga så dyrt som möjligt. Dom flesta studenter har ju också bostadsbidrag på ca 1200 så detta räknas ju så klart in i vad en student kan tänkas betala och priset på byggnaden blir därefter..

fredrikw sa...

Som Robert sade, Kaklade badrum håller längre. Det är rent ekonomiska skäl till att till exempel SSSB kaklar badrummen. Det är mycket större slitage på en studentlägenhet jämfört med en vanlig lägenhet i och med att hyresgästerna byts ut så ofta.

/fredrik

Nicklas Eriksson sa...

Magnus dagar utan egen rullstol kan vara över fortare än han tror.

En vän till mig var ute och shoppade och trillade i ett hisschakt. Ryggen av och ett liv i rullstol. Hon är förbannat glad att man bygger så in i helvete handikappvänligt överallt.

Ryggmärgen är så ömtålig, har Magnus tänkt på det, tror du Hanna? Eller följer han bara något av era gamla bruna Reichsdechret som han har hittat i era källare, någon instruktion om att friska studenter ska minsann ha mer Lebensraum än handikappade?

De säger ju att historien alltid går igen. Är detta ett sätt för Centern att söka nygamla målgrupper inför riksdagsvalet 2010 eller är det ett spöke från det förgångna som ligger kvar i Bondeförbundet tro?

Liam sa...

Självklart uppskattar folk i rullstol att det är handikappvänligt överallt. Dvärgar (eller vad nu den politiskt korrekta benämningen är) hade säkert uppskattat om allting byggdes i deras höjd, också. Eller ovanligt långa människor också, för den delen. Men det är inte rimligt att bygga allting efter hur en extremt liten minoritet människor vill ha det.

Handikapporganisationer älskar att räkna alla människor med minsta lilla fysiskt hinder (typ saknad lilltå, eller dålig syn i ena ögat) som handikappade, för att kunna säga saker som "[jättehög siffra]% av Svenskar är handikappade, därför är det rimligt att det byggs rullstolsvänligt!"

Men faktum är att antalet människor som sitter i rullstol är mikroskopiskt liten.

Chief sa...

Tillgång / efterfrågan någon?

Anonym sa...

varfor inte:)