måndag, augusti 18, 2008

Tycker vem?

Ulf Adelsohn skriver idag på Expressens sidan 4 att SJ har gjort en uppryckning de senaste fem åren. Det är tydligt vad som har förbättrats; "nu gör vi rejäla vinster och uppfyller statens krav på 30 procent soliditet och 10 procent avkastning efter skatt på eget kapital".

Kom igen! Den enda anledningen till att Satans Järnvägar gör vinst är att de har en monopolställning. Hade det inte varit så att hade man inte behövt bekymra sig om vad staten tyckte, man hade haft fullt upp med de 73,7 % av Expressens läsare som tycker att SJ har försämrats. Ett företag som inte har ett state granted monopol hade inte gått med vinst när ett förvisso statistiskt tvivelaktigt underlag av människor till 73,7 % tycker att det går utför. Det har inget att göra med att "fler medier borde ha hjälpt SJ att nå ut med information om att 90 procent av alla biljetter numera ska vara billigare än tidigare" - bara det uttalandet är ju fruktansvärt oroande! Inte nog med att Sverige i princip saknar den normala tredje statsmakten och har ersatt den med media - Adelsohn verkar tro att den ska springa statliga bolags ärenden.

Jag förstår att det för en styrelseordförande är frustrerande att få vad man upplever är oförtjänt kritik. Det råder ingen tvivel om att Banverket, den förra regeringen och, enligt signaturen "prozac" som kommenterat min förra bloggpost, folk som springer längs spåren och river ner kopparledningarna också bör ha sin del av riset. Saken är bara den att de bör få den från SJ.

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kulturdebatt/artikel_1586223.svd