tisdag, februari 19, 2008

Feed my ego

För alla som känner mig är det rätt uppenbart att jag är en sucker for attention, och det är inget jag skäms för heller. Därför blir jag jätteglad när jag upptäcker att Ung Vänster i Östersund verkar ha fått upp kornet på mig. Mattias Morén driver bloggen Visionären, och han har förärat mig med inte mindre än ett helt blogginlägg och en ytterligare länkning. Tjoho!

Till att börja med attackerar han mig för att jag är realist. Jag har i ett tidigare inlägg ställt en retorisk fråga om varför företag skulle ha något intresse av att se ungdomar som något annat än konsumenter, och detta är "ganska obehagligt". På vilket vis? Varför skulle företag se ungdomar som något annat än konsumenter? Företag är till för att tjäna pengar, och man tjänar pengar genom att sälja varor eller tjänster. Man har inget som helst intresse av att se andra än sina konsumenter. Varför skulle man det?

Vidare har jag tydligen inte rätt i att vi är unga allt längre, nej, för medellivslängden har ju ökat avsevärt! Just det. Om man vill se ungdomen som relativt medellivslängden så får man gärna göra det, men jag pratar om att den faktiskta tidpunkten då man blir vuxen tar sig allt högre upp i åldrarna. Mattias avslutar stycket med en logisk vurpa: "Man måste se till vad som är bra och dåligt inom ramarna för vårt NUTIDA samhälle." Uppenbarligen diskuterade vi inte dåtid vs. nutid över huvud taget.

Därifrån blir det hela rätt virrigt. Jag pratar om att det som ligger under hela debatten om vilka som ska få utföra tjänser som människor efterfrågar är makt. Mattias kommer inte med något alternativ. Han verkar till och med bekräfta att den enda anledningen till att vänstern får något av ett övertag i debatten är att de tycker synd om hela tiden.

Att jag sedan länkar till två ypperliga krönikor av Linda Skugge är heller inte förlåtligt. Han länkar till ytterligare en som faktiskt är bra, men lyckas inte klämma in någon kommentar om varför den är dålig.

Mattias är mer än välkommen att förklara sig, antingen här, eller i sin egen blogg. Jag blir lika smickrad varje gång någon verkar se mina åsikter som ett hot.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du snackar om logiska kullerbyttor. Hur står det till med din egen logik?
I ditt tidigare inlägg påstår du att ungdomar betraktas som unga längre och längre och jämför med förr i tiden när kvinnor i din ålder hade man och barn. Nu måste jag fråga dig om du anser att tonårsgraviditeter kan betraktas som tecken som vuxenhet? Om ja: borde vi inte då tillåta tonårsäktenskap och inte tvärtom lagstifta om minimiålder för sexuellt umgänge?
Varför tror du förresten att kvinnor i din ålder blev gravida? Var de mognare förr i tiden? Hade de fått någon sexualupplysning? Var det lätt att få tag i kondomer? Hur betraktades en kvinna som själv skulle ha köpt sig ett paket på apoteket?
Du skriver vidare att förr i tiden fick man dricka fritt efter konfirmationen. Återigen: kan detta betraktas som ett tecken på vuxenhet eller kanske helt enkelt bristande information i samhället generellt? Eller var unga 14-åriga killar förr i tiden bättre på att hantera sin fylla? Tålde deras kroppar mer? Hur hög var medelåldern och vilka faktorer kan ha påverkat den siffran?
När jag var fjorton var det inga problem på att skaffa sig ett jobb. Stress var ett okänt fenomen i dessa sammanhang. Om man hade tagit en 2 veckors maskinskrivningskurs fick man jobb på kontoret direkt. Det var BRIST på arbetskraft. Konkurrensen var minimal. Och man fick vidareutbildning inom företaget. På lärarhögskolan kunde man studera – inte bara gratis – utan man fick BETALT för att studera.
Du tar upp Linda Skugge av alla människor som gott exempel på hur man ska uppfostra sina ungar. My God!
Linda Skugge har själv ingen utbildning. Hon är precis en av dessa drömmare som hon skriver om. Hon har tydligen inte läst barnpsykologi heller eftersom hon tror att barn gör som man säger till dem – och struntar i föräldrarnas eget exempel. Men det är ju precis tvärtom och därför är barnuppfostran så svårt och därför halkar ungdomar från svaga samhällsgrupper efter.
Linda Skugge t.ex. skriver att ett rimligt yrke att satsa på är INTE popstjärna, författare, konstnär, krönikör, journalist, musiker UTAN läkare, veterinär, jurist och psykolog. Grattis alla ungdomar som har 5.0 eller 2.0. De som inte har kan söka sig till lärarhögskolan – förutsatt att ni står ut med gnället om kränkningar hit och dit!
Lindas egen man är förresten musiker. Dock säljer inte hans musik nåt vidare. Utan Linda skulle mannen hamna på socialen. Jag undrar varför han inte pluggar till läkare istället?

Hanna Wagenius sa...

Jotack, den mår bra.
Idag är det nog få som anser att en gravid tonåring är vuxen, men poängen är att det var annorlunda förr. En nittonåring med barn var vuxen. Att tillåta människor under 18 att gifta sig skulle förutsätta att omyndiga fick teckna den typen av avtal. Det är jag tveksam till. Däremot är det rätt absurt att ha en 15-årsgräns för sexuellt umgänge, med tanke på hur stor skillnad det är på människor i den åldern.
Anledningen till att folk fick barn i min ålder var väl flera, men framförallt såg samhället annorlunda ut då. Färre kunde studera vid högskolor och universitet och måste därför försörja sig från tidigare ålder, men jag är ärligt talat inte historiker, så full koll kan jag inte göra anspråk på att ha.
Precis som med barnaalstrandet så hade det att göra med den tidens samhälle. Vid konfirmation hade man i regel gått ut skolan och var tvungen att försörja sig, vilket gjorde att man betraktades som vuxen.
Jag förstår inte riktigt vad du vill säga med din beskrivning av din ungdom, faktiskt.
Ja, jag tar upp Linda Skugge. Hon är mig veterligen fullt medveten om att ungar gör som föräldrar gör, med tanke på att hon skrivit krönikor bl.a. om att föräldrar måste sluta supa om de ska får sina ungdomar att låta bli alkoholen. Hon säger hela tiden att hon halkade in på ett bananskal och att det inte på något vis är realistiskt att tro att man själv ska klara det. Jag tror heller inte att hennes uppräkning ska ses som uttömmande, utan snarare exemplifierande.
Ja, hur hon löser sin familjesituation har jag faktiskt inte någon aning om, och jag tänker inte heller lägga mig i vad som är en sak mellan henne och hennes man.

Anonym sa...

Poängen är att du själv tycks anse att ungdomar förr i tiden var mer vuxna tidigare än nu och ett exempel du tog upp var just det faktum att en kvinna i din ålder redan hade barn. Dock måste man komma ihåg att innan du var född var myndighetsåldern fortfarande 21 år istället för 18. Och vill du gå riktigt långt tillbaka blev kvinnan inte myndig oavsett hur många barn hon hade. Så var är poängen med kvinnans tonårsgraviditet egentligen? Vem ansåg att hon var ”vuxen”? Samhället gjorde ju inte det.
Du är tveksam till att människor utan 18 år skulle få gifta sig eftersom de som omyndiga skulle få teckna avtal. Tyvärr kära vän – det sker redan idag. Det behövs bara ett tillstånd från länsstyrelsen. Bara en eller båda kan vara omyndiga. Socialtjänsten utreder och ifall de anser att paret har tillräckligt starka skäl ger länsstyrelsen tillståndet till giftermålet. Snart har du väl inga illusioner kvar ;-)
Själv anser jag att åldersgränsen för sexuellt umgänge är verkligen av vikt. Inte minst med tanke på ovanstående och alla invandrare som vi har i landet.
Jag hoppas att du inser att folk förr i tiden inte var mognare utan snarare illa upplysta i de nedre samhällsklasserna. Överklassen födde ju inte ungar på löpande band och tonårsgraviditeter skötte man diskret via familjeläkaren. Ville det sig illa fick man adoptera bort ungen t.ex. till Danmark. Att inte veta något om preventivmedlen var vanligt i min åldersgrupp. Och inte kunde man skaffa dem utan att bli stämplad som ”lättfotad”.
När det gäller Linda Skugge är det ju lite löjligt när hon tar upp läkare, veterinär, psykolog och jurist som säkra kort. Vilken unge i dagens samhälle vet inte detta? Någon studievägledare lär hon ju inte bli. Frågan är vad resten dvs. den stora massan ska hitta på. Den sortens massa som Linda själv tillhör. En orsak varför jag tog upp min egen ungdom var för att belysa hur ”enkelt” livet var på den tiden. Man fick jobb om man ville och studieplatserna behövde man inte konkurrera om. Eftersom konkurrensen nuförtiden är något helt annat och alla trots Lindas goda råd inte kan bli läkare blir många stressade. Inte DÄRFÖR att de är unga längre – som du ville göra scen av. Utan tvärtom. Lekens tid är förbi. Nu är det allvar direkt från lekskolan.

Hanna Wagenius sa...

Nej, jag har sagt att de ansetts vuxna från yngre ålder! Detta appropå att Kalle Olsson, ledarskribent på LT, hävdat att "hela konceptet med att vara vuxen pressats ner i åldrarna", vilket alltså inte är sant. Att påstå att kvinnor inte skulle räknats som vuxna med hänvisning till myndighetsålder är inte helt relevant, med tanke på att de heller inte räknades som barn.
Jag har inte sagt något om huruvida de får eller inte, jag har sagt att jag är tveksam till att de ska få göra det. Förvanska inte mina åsikter, tack.
Varför skulle det vara av vikt att ha en åldersgräns för sexuellt umgänge, och vad har giftemål och invandring med det att göra?
Jag är fullt medveten om att det inte var smart att låta fjortonåringar supa. Jag har aldrig hävdat något annat.
Varför skulle det vara löjligt? Hur många ungdomar ÄR det egentligen som vet detta? Och framförallt, hur många ungdomar går inte omkring med hollywooddrömmar?
Så det var enkelt på din tid. Man var inte stressad. Just det, ja. Eller så är det så att man låter ungar gå omkring i törnrosadrömmar utan att förbereda dem på verkligheten och ger dem illusionen utav att allt kommer att gå bra utan att man anstränger sig, vilket gör dem oerhört stressade när de märker att världen inte fungerar på det viset. Lekens tid är förbi, my ass. Leka får väl barnen göra på fritiden, skolan är en förberedelse, inte ett kalas!

Anonym sa...

Det här är kul. På vilket sätt påstår du alltså att kvinnorna ansågs vuxna från yngre ålder än nu? För det var ju graviditeten som du själv tog upp som ett ”bevis”. Förklara gärna lite utförligare.
När man ansöker om tillstånd att få gifta sig som omyndig måste man ange skäl. Oftast anger man graviditet. Därför tycker jag att det är av vikt att man inte kan gifta sig med en 10-åring därför att man har gjort henne gravid utan tvärtom blir straffad. I vissa kulturer är ju barnäktenskap naturliga. Jag önskar inga sådana kulturella inslag till vårt samhälle.
Linda Skugges goda råd är löjliga av flera skäl. Att råda ungdomar att läsa till läkare kan väl inte anses vara ett seriöst sätt att lösa problemet? Alla de yrken hon rabblade upp hör till eliten. Endast de som har absolut högsta betyg kommer in och på läkarlinjen är det lotten som avgör eftersom ”alla” som söker har 5.0. Ska ungdomar rekommenderas att spela på Lotto också för att säkra sin framtid?
Ungdomar går i Hollywood-drömmar därför att de inte är dumma utan inser att ALLA inte kan bli medicinare, veterinärer, jurister etc. Alla har inte förutsättningar och av dem som har kommer ändå alla inte in..alltså börjar de drömma om ett yrke som musiker. Ungefär som Lindas egen man. Eller författare. Som Linda. Problemet är att för få vill köpa deras produktion. Därför måste Linda Skriva arga krönikor i kvällstidningar och domdera till ungarna att bli veterinärer. Men troligtvis kommer Lindas egna barn inte lyssna på henne. För ungdomar lär ju sig mest av modellinlärning och där agerar både Linda och hennes man som modeller av motsatt sort än vad Linda själv predikar för. Det är alltså lite på samma sätt som att säga till ungdomar att inte dricka, men sedan tömma en kvarting varje kväll själv..

thehumuslayer sa...

Som efterfrågat har Mattias nu förklarat sig. Skåda:
http://visionaren.blogspot.com/2008/02/ganska-obehagligt.html

Hanna Wagenius sa...

Ja, den är ett bevis på att man ansågs vara vuxen tidigare. Jag vet inte om du missat det, men då var det norm, nu är det undantag med tonårsgraviditeter.
Så du tror att en massa äldre män skulle gifta sig med tioåringar som de gjort på smällen om vi tog bort byxmyndighetsåldern? Jag tror knappast att länsstyrelsen skulle se på det som ett giltigt skäl..
Hennes poäng är som sagt var inte att alla ska läsa till läkare, utan att ungdomar ska satsa på mer realistiska yrken. Musiker eller konstnär är inget realistiskt yrke, speciellt inte om man inte klarar av skolan.

Anonym sa...

Ja Hanna, tyvärr måste jag säga att man redan nu i dagsläget tangerar gränsen till det tillåtna. När länsrätten beviljar rätten att gifta sig sker detta efter att sociala myndigheter har utrett ärendet t.ex. genom att intervjua föräldrarna. Om föräldrarna är nöjda med situationen och anser att ett äktenskap mellan parterna är önskvärt samt parterna själv uttrycker sin vilja om detta rekommenderar socialen bifall. Och som du mycket väl själv vet är det i vissa kulturer helt i sin ordning att skaffa sig mycket ung fru. Helst innan hon hinner utbilda sig och få veta dittan och dattan om sina rättigheter. Detta är inte något jag tror utan du kan själv ta reda på´t ifall du har intresse. Det är oerhört viktigt att samhället säger ifrån och påpekar att samlag med barn är brottsligt. Och definitionen för barn kan gott ligga kvar på 15 år enligt mitt tycke. Just nu kan länsrätten gardera sig genom att dra gränsen vid 15 år. Men ifall man ruckar den gränsen vad ska man ange som argument varför en 14-åring inte skulle få gifta sig när hon är gravid och hela släkten samt mannen vill detta? Ska man inte tänka på barnets och mammans bästa? Och vem är länsrätten att förhindra denna familjelycka?
Jag förstår om du menar att ungdomar ska vara realistiska i sina yrkesdrömmar. Men om Skugge stämplar musikeryrket som icke realistiskt men läkaryrket som realistiskt då måste jag ändå ifrågasätta hennes realism. Att endast rabbla upp akademikeryrken och dessutom just de linjerna som är svårast att komma in på ger inget seriöst intryck. Men jag har förstått av Skugges tidigare skrifter att det inte heller är hennes mål här i livet. Målet tycks däremot vara att skälla på allt och alla och få uppmärksamhet. Som en anekdot kan jag nämna att hon å ena sidan tycker att man ska komma till jobbet fast man är lite förkylt men å andra sidan avskyr hon folk som kan tänkas smitta ner hennes små änglar. Återigen en kullerbytta som är typiskt för en människa som inte har kommit på andra sidan puberteten.

Hanna Wagenius sa...

Varför ska gränsen för tillåtet samlag ligga vid 15 års ålder? Ja, samlag med barn ska vara förbjudet, men med barn avses icke könsmogna individer. När gränsen sattes var snittet för denna mognad 15 år, men det har krupit ner i åldrarna och borde idag ligga några år lägre. Det jag vänder mig emot är att man ska få gifta sig innan 18 års ålder, eftersom detta är ett juridiskt bindande avtal.
Ja, gud ja, Skugge är en hemsk människa eftersom hon tycke att barn gott kan satsa på att bli akademiker. Som sagt var, uppräkningen var inte uttömmande, utan exemplifierande i syfte att påvisa vikten av att skaffa sig en ordentlig utbildning. Hon har mig veterligen aldrig sagt att man ska gå till jobbet när man är förkyld, däremot har hon skällt en del på människor som utnyttjar systemet. Det är en viss skillnad.