fredag, februari 29, 2008

Verklig förnyelse

Det finns ett parti som påstår sig syssla med förnyelse nu sedan väljarna ratat dem i det senaste valet. Sen finns det ett som faktiskt förnyar sig. Centerpartiet presenterade idag Framtidsdialog för frihet, medmänsklighet och framtidstro.

Magnus Andersson, CUF:s förbundsordförande, var först ut att kommentera (i alla fall bland de bloggar jag läser). Han är, liksom jag, övertygad om att CUF kommer att kunna påverka även om vi inte sitter med i någon processgrupp.

Det finns nämligen riktigt bra människor i de här processgrupperna också. En av dem är Annie Johansson som kommenterar det hela i sin blogg. Hon är med rätta mycket positiv till idéutvecklingen inom partiet.

Något jag tycker är extra roligt är att Karin Stierna, kommunalråd i Strömsund, sitter med i miljögruppen. Det finns mycket att hämta från lokala förmågor i Jämtland!

Det känns som om det här kan öppna upp för en djupare ideologisk debatt, något som Fredrick Federley efterlyste när han på ett utomordentligt sätt torsdagstalade på Heimdal igår. Vi behöver mer ideologi och mindre procentsatser i svensk debatt, något jag tror att centerpartiets förnyelsearbete kan leda till.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte lite tidigt att slå på trumman och säga att centerpartiet förnyar sig redan nu? Och vad är det för fel på den senaste förnyelsen? Den är ju inte så gammal. Opinionssiffrorna som spökar?

Hanna Wagenius sa...

Det är inget fel på den senaste förnyelsen, jag tror snarare att det här är en fördjupning och utveckling av den. Nej, det har inte med opinionssiffrorna att göra. Till skillnad från vissa andra partier, som bara förnyar sig när de förlorat ett val, så är det något som (c) jobbar kontinueligt med.

Anonym sa...

Om C fortsätter att förnya sig i den här takten, finns ju chansen att väljarna inte hinner med och tror att partiet är detsamma, som också representerade folket i glesbygden. Enligt opinionen verkar det dock som att väljarna hittills har uppfattat förnyelsen.

Nu har man ju rent matematiskt kommit fram till att det är mer röster att hämta bland välbeställda storstadsbor.

Tyvärr för C är ju konkurrensen
ganska hård på den planhalvan, så det kanske blir till att förnya sig tillbaka med tiden.

/ Karl E

Hanna Wagenius sa...

Karl E; På vilket sätt skulle (c) inte representera folk i glesbygden?

Anonym sa...

Ställ den frågan till centerfolk ute i landet, du kanske har någon kontakt utanför asfalten.

/ Karl E

Hanna Wagenius sa...

Karl E; Någon kontakt utanför asfalten? Jo, med tanke på att jag är uppvuxen i Sveriges enda stadslösa landskap så har jag en och annan. Har inte fått in några klagomål - möjligtvis undantaget oinsatta personer som tror att hela partiet bytt namn till Stureplanscentern.

Anonym sa...

Jo jag har hört att det finns såna illvilliga kommentarer.
Men med dig från Härjedalen och partiledaren från Västerbotten förstår man ju att de som yttrar sig på det sättet är oinsatta, även om de har varit centern trogna i hela sitt liv.

/ Karl E