tisdag, januari 08, 2008

Monopolslopandets år?

Både DN och SvD rapporterar idag om apoteksmonopolets slopande, men det var faktiskt hos Annie jag läste det först (även Johan på Peace, Love and Capitalism uppmärksammar det).

Jag är rätt glad. Mamma är receptarie, och jag har inte hunnit diskutera det här med henne än, men vafan, till och med facket verkar ju vara positiva! Och vad är egentligen negativt med att fler konkurrerar om att få anställa en?

Dock är jag inte nöjd. Vi har ett annat, förrädiskt, storebrorsmonopol i Sverige. Systembolaget.

Man brukar ofta argumentera för ett alkoholmonopol med påståendet att unga annars skulle få tag på alkohol för enkelt. Men allvarligt talat nu, är det någon som tror att det är svårare att få tag på en flaska rödvin än ett paket cigg om man är underårig? Visst, vinet är dyrare, men det är ändå knappast svårare att få tag på. Varför denna övertro på systemet?
Lite luddigt förs också fram att folk skulle dricka för mycket annars. Visst skulle det säkert bli ett uppsving (antagligen för att alla vill fira att de inte behöver köa så förbannat), men det skulle lägga sig på normala nivåer så småningom. Men priserna då! säger vissa förskräckt. Ja, de kommer logiskt sett att sjunka med tanke på konkurrensen. (Såvida staten inte höjer skatten) Å andra sidan, basuneras det inte ständigt ut att ett glas vin om dagen är bra för kärl och hjärta? Det kanske är bra för svenska folket att få råd att dricka vin till middagen en tisdagskväll.

1 kommentar:

Mattias Andersson sa...

-Hej Hanna!

Jo, det är ju en vansinnig socialistisk överförmynderipolitik att man inte kan köpa hela fredags- eller lördagsmiddagen på affären där man bor. Vi tvingas att åka från eller rentav förbi den lokala kvartersbutiken eller lanthandlaren som ofta kämpar på marginalen för att överleva och så åker vi in till närmsta systembolag där det som regel vid samma parkeringsplats finns omedelbar närhet till större livsmedelsvaruhallar (Lidl, Willys, Coop, ICA Kvantum etc.). Rädda den lokala livsmedelsbutiken, minska miljöbelastningen= avskaffa systembolagets monopol.