onsdag, januari 30, 2008

Kulturkraft

Jag får väl börja med att erkänna att jag inte alls är insatt i Johan Staël von Holsteins inträdande i kulturrådet, men jag råkade höra debatten mellan honom och den före detta kulturministern Bengt Göransson i SVT:s morgonsoffa idag. Det var obeskrivligt underhållande. Medan Staël von Holstein förklarade vikten av att dessa bidrag som delas ut faktiskt gör någon nytta så citerade Göransson Alf Svensson, när han förklarade att deras idéer inte alls var flera hundra år gamla, de var "två tuuusen" år gamla. Som om det vore bättre.

Kultur är inte något statiskt, kultur är någon ständigt föränderligt, något som virvlar, byter skepnad, något ombytligt, en sorts summa av människors viljor och värderingar, tycke och smak, kultur är något levande som ständigt andas. En sten är statisk. Ett träd är levande. Kulturen är i mångt och mycket likt ett träd; den är något evigt växande, den byter skepnad, gamla idéer multnar och blir näring till nya. Ett träd besitter även en enorm kraft, kraft nog att stjälpa stenar som står i vägen för solen.

Kulturrådet sitter faktiskt på en rejäl summa pengar. Jag tror att Staël von Holstein kommer att använda dessa till att gödsla alla skott av alm, asp, björk, gran, tall och ek som Kultursverige har sått, snarare än att, som Göransson verkar vilja, gräva ner dem under en sten.

Inga kommentarer: