lördag, januari 12, 2008

Jämtlands läns landsting agerar oansvarigt

Nu har det tagit hus i helvete. Landstinget har kommit med en utredning i vilken man i princip föreslår att hälsocentralen i Sveg ska förstärkas och hälsocentralerna i Funäsdalen och Hede endast blir "komplement" - "och
bemannas med fasta distriktsskötersketjänster, undersköterskor och receptionister. Övriga
kompetenser, till exempel läkare, finns tillgängliga efter behov."

Där kan man snacka onödig omorganisation. Både Funäsdalen och Hede har nämligen behov av att ha läkare tillgängliga.

I Funäsdalsområdet finns visserligen endast ca 2 000 fast boende. I rapporten är det dessa man verkar ha räknat på. Man missade i och med det en liten detalj; vi mer än tiodubblar vår befolkningsmängd under säsongen. Över 20 000 bäddar finns i Funäsdalsområdet, och tro mig, de fylls. Vad gör dessa människor? Jo, ägnar sig åt högrisksysselsättningar som att åka skidor. Att placera ambulanserna i Sveg, 15 mil bort, när folk bryter benen i Funäs är inte bara idioti, det är rent människoförakt!

Att landstinget sedan skickade ut oinsatta politiker gör inte saken bättre. Jisses vad jag tycker synd om dem! De kan inte för ett ögonblick ha anat vilken utskällning de skulle åka på. Nej, jag skulle vilja se Robert Uitto eller Harriet Jorderud komma ut och svara på folks frågor.

Då kanske de också kunde förklara varför de är så måna om att spara pengar vad det gäller hälsocentralerna men villigt skyfflar våra skattekronor i det bottenlösa hål som sjukhuset utgör. Där kanske man snarare ska titta på alternativ till effektivisering och omorganisation.

2 kommentarer:

Daniel Wagenius sa...

Är det inte så lite överallt? Det ska sparas hela tiden, så vårdcentraler stängs överallt?
Blir kul för de stackars distrikssköterskorna när turisterna intar de nya backarna. ;)

Hanna Wagenius sa...

Jo, det verkar ju så. Och okej om det är sparpaket som innehåller effektiviseringar, men det här är ju bara så okunnigt att man smäller av.. Tycker att vi kunde köra på Gotlands modell istället; dra in alla turister vi kan på hälsocentralerna. Det tjänar vi pengar på. Har för mig att man redan gör så uppe i Jämtland någonstans, och det verkar funka bra.