lördag, januari 26, 2008

400 000? Vad i hela friden..?

Både DN och SvD rapporterar idag om att 400 000 vuxna människor i Sverige inte tror att de kommer att kunna betala sina räkningar de kommande månaderna. Jag är i chocktillstånd. Så här förvånad har jag inte varit sen TV3 började sändan Lyxfällan. Hur tänker dessa människor?

Jag förstår att ett och annat tragiskt livsöde kan dölja sig bakom siffrorna, men 400 000?! Var har det gått fel? När började folk tro att man kan leva över sina tillgångar?

- Regeringen måste skapa en kraftfull och dynamisk strategi så att vi kan komma till rätta med problemen, säger rikskronofogden Eva Lidström Adler. Damn right, det behöver de. Börja med att införa privatekonomi som skolämne redan på högstadiet. Förklara hur marknaden fungerar. Förklara vad som händer om man hamnar hos kronofogden, visa inte bara någon tråkig film på hemkunskapen. Få ungarna att fatta att man inte tar sms-lån, då är man körd. Herregud, sådant här måste förebyggas.

Är det verkligen så många som 400 000 vuxna människor som inte kan hålla igen plånboken? Shit. Hörrni, kan vi alla komma överens om att inte basunera ut det här över hela världen? Annars kommer vi att höra rösten på Eurovision Song Contest säga "And the next contestent comes from Sweden, the nation of freaks".

Inga kommentarer: