torsdag, december 27, 2012

Polisens olagliga register är oacceptabelt

Idag rapporterar DN att polisen olagligen har registrerat uppgifter om personers etnicitet och religiösa tillhörighet.

Man får respektera att vissa uppgifter kan behöva registreras i brottsbekämpade syfte. De uppgifterna ska dock vara absolut nödvändiga att hålla i register för att få finnas där. Staten har inte med medborgarnas religion (eller andra tillhörigheter) att göra, om man ska vara helt ärlig.

Att det finns fall när polisen inte respekterar detta är oerhört skrämmande. Det är klyschigt att säga det, men om polisen, som ska upprätthålla lagen i Sverige, inte följer den - varför ska medborgarna göra det? Respekten för lagen måste börja hos dem som ska upprätthålla den, och lagen måste respektera sina medborgares integritet. Religion kan vara farligt att registrera (det har vi ju liksom sett förrut...), liksom politisk tillhörighet, etnicitet och så vidare. Genom att göra det blir staten inte medborgarnas beskyddare, utan en potentiell fara.

Jag hoppas verkligen att det blir en snabb bättring inom polisen rörande detta. Kan man inte hantera registreringen på ett korrekt sätt måste man nämligen fråntas rätten att göra det helt och hållet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Staten och staten. Varför är det mer relevant att registrera brottslingars kön och ålder i så fall?

På vilket sätt menar du att det är negativt att man får fram en bild av Sveriges våldtäktsmän som huvudsakligen muslimer, om detta skulle hända?

Det enda man gör är att ge väljaren en chans att reagera på vår ansvarslösa invandring. För vem accepterar att våldtäktsstatistiken ökar med hundratals procent bara för att vi ska vara snälla mot såna som har det svårt?

Alexander sa...

Är det relevant med ålder och kön? I så fall,varför?

Anonym sa...

Ålder är relevant av en mängd olika anledningar. Man får inte dricka eller köra bil, eller ingå i kontrakt under en viss ålder. Kön kan hjälpa till att definiera mansdominerade brott så man kan göra något åt dom.

Likaså kan etnicitet vara viktigt i t.ex. hedersrelaterade brott. Då kan man få en översikt över brottstypen och ur den hitta på sätt att motarbeta den. Eller tycker du det är relevant att skicka information om Sveriges lagar till en tant på 75 som bott i Sverige hela livet utan anmärkning?

Illwill sa...

Ja, det blir svårt att försvara massinvandringen av kriminella analfabeter om man för statistik som visar på deras extrema (ibland fullständiga) överrepresentation när det gäller brott.

Något annat handlar det självfallet inte om och detta kommer dra ytterligare röster till SD, då "folket" knappast går på detta.

Hanna Wagenius sa...

Men herrejävlar jösses. Ni vet att det här inte är ett statistikregister va, grabbar?

Anonym sa...

Hej Hanna.

Jag hänger ganska mycket i Husby och Tensta, som är invandrartäta orter i Stockholm. Där finns ganska tydliga etniska och religiösa grupperingar. Ofta bildas en liten commynity, som är ganska svår att få insyn i.

När ett brott begås och det finns behov av att få information, så är det extremt viktigt för polisens arbete att hitta pålitliga källor. Låt säga att polisen tar inbrottstjuvar på bar gärning. En av tjuvarna åker fast, resten smiter. Om individen som omhändertas kan kopplas till en viss gruppering i samhället, så innebär det ofta en ganska rak och effektiv väg till övriga gripanden.

Har du då en tydlig kartläggning om denna etniska/sociala gruppering, så blir det mycket enklare att klara upp brott.

Hanna Wagenius sa...

Hej Anonym 2:17,
i de fall där man kan se att någon är del av en grupp som ställer till med problem är det okej att registrera uppgiften. I de fall som kritiserats har det dock INTE varit relevanta uppgifter, och då blir det problematiskt.