måndag, september 17, 2012

Vem äger dig?

CUF släppte i helgen en ny kampanj: Vem äger dig? Kampanjen går ut på att uppmärksamma områden där politikerna gör lite för mycket, och mer specifikt lite för mycket fel. Arbetsmarknaden till exempel - istället för att avskaffa de regleringar som ställer utsatta grupper ännu längre från arbetsmarknaden så försöker man hitta på än den ena, än den andra speciallösningen. Visst, de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga funkade i början, men vad hjälper det när dessa unga sen blir uppsagda i krisen eftersom LAS innehåller en sist in, först ut-regel?

Krogtider är ett annat exempel på där politiker nog tror att de gör gott men egentligen orsakar problem. Att skicka hem alla vid ett för att de inte ska dricka för mycket riskerar dock att orsaka mycket av det våld som man faktiskt vill undvika. Det är nämligen i trängsel vid garderoben och kön till taxibilarna som folk riskerar att faktiskt ryka ihop. Senare öppettider som gör att folk kan droppa av mer efter eget önskemål skulle alltså kunna minska våldet.

Sverige har också fler myndigheter än vi kan hålla reda på. Kanske är inte heller alla dessa helt nödvändiga för att jorden ska fortsätta snurra. Alkoholsortimentsnämnden, Rymdstyrelsen, you name it - fler skulle i alla fall kunna vandra samma väg som Stängselnämnden gjorde för ett par år sedan.

Dessutom - och det här är nog värst - har politiker börjat snegla med allt större intresse på medborgarnas privatliv på senare tid. FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet - vi sitter redan med en hel del integritetskränkande lagstiftning. Vi i CUF har satt press på såväl regeringen som vårt eget parti i de här frågorna förr, och vi kommer fortsätta göra det ända till dess att man slutar massövervaka medborgarna.

---

Läs också min fantastiske viceordförande Anders Dahlberg om kampanjen!

Inga kommentarer: