fredag, oktober 09, 2009

Sex sex sex

Ni får förlåta rubriken, men det är mitt sexhundrasextiosjätte inlägg - och det handlar om sexköpslagen. Jag kunde inte låta bli.

Nåja, jag debatterade i alla fall sexköpslagen igår kväll mot Gudrun Schyman, i Österängskyrkan i Jönköping. Bara påven fattades. Det blev i alla fall en mycket intressant - och kanske framförallt för mig lärorok - debatt.

Det är väl alltid så här i efterhand som man kommer på vad man borde sagt. När Schyman påstod att jag, eftersom jag ville avkriminalisera sexköp, borde verka för en blomstrande sextjänstesektor och i rimlighetens namn också borde vilja införa en sexsäljargymnasielinje, så borde jag ha svarat nej; jag är liberal. Bara för att jag inte vill förbjuda något behöver jag inte vilja uppmuntra beteendet. Det var också en hel del argument som jag aldrig hann ta upp, men vafan.

Debatten kanske framförallt kan sammanfattas som lärorik för min del, men jag tror att jag lyckades få fram ett par poänger. När jag exempelvis frågade Schyman varför hon vill ha kvar sexköpslagen trots att den förvärrar sexsäljarnas situation svarade hon att det viktiga var att skicka en signal om vilket samhälle vi ville ha. När jag frågade om den signalen var viktigare än sexsäljarnas väl och ve så svarade hon att om det nu fanns en eller tio som ville sälja sex så fick de helt enkelt låta bli, för för henne var det viktiga att värna de trasiga själar som fanns i sexbranchen. I mina ögon säger det en hel del.

Sexköpslagsfrågan verkar inte vilja lägga sig, tack och lov. Fredrick Federley motionerar om ett upprivande, vilket gillas av bl.a. Witchbitch, ProjO/Gothbarbie, Ingrid Lundqvist, fellow CUF:are och en viss man vi trodde försvunnit från bloggosfären.

(Sen vill jag också tillägga att det var riktigt, riktigt roligt att bli inbjuden just till Österängskyrkan - de verkar ha tagit på sig att vara ett forum för samhälle och debatt som jag tyvärr tror att många partier har glömt bort. Ett stort, stort tack för ett fantastiskt arrangemang! Förhoppningsvis kommer det att dyka upp en video med debatten senare - Ung Pirat i Jönköping var nämligen där med en webbkamera! All credd till dem!)

21 kommentarer:

Anonym sa...

Japp , det är precis vad lilla Sverigen behöver , en lag som gör det möjligt för alla losers att springa och skylta med fittan öppet på stan pga bristande iq och för sin egen framtid.PUCKO.

Linda

Simeon Jonasson sa...

Hej Hanna! Filmen finns upplag oklippt på Vimeo.

http://www.vimeo.com/6978067

Jag kan även ge dig orginalfilen senare. Tack för att du kom, och för att du så generöst nämnde oss! :D

/Simeon Jonasson, Ung Pirat Jönköping

Anonym sa...

Men vänta ett tag nu... Vad gjorde Ung Pirat på en sexköpslagsdiskussion? Varför lägga resurser på att spela in den? Vad har det med mänskliga rättigheter, Internet eller immaterialrätt att göra?

stefan hallgren sa...

Gudrun Schyman var så långrandig och full av sk-t att jag inte orkade se hela. Moderatorn där borde ha bemödat sig om att fördela tiden lite bättre. Du fick ju knappast en syl i vädret. Det hela framstod som en slags predikan av Schyman bara.

Selambs sa...

Min erfarenhet är att framför allt unga tror på och vill införa förbudslagar. På min franskakurs i somras var deltagarna 18-28 utom jag som är 55. Jag var den enda som försvarade ett frihetligt internet. Alla de yngre ville ha olika former av restriktioner.

Chief sa...

Mycket intressant, synd bara att Schyman fick så mycket mer plats. Kan man inte få mindre mummel och mer konkreta argument från lagförespråkare?

Anonym sa...

Ja, det där med att ha en sexsäljarutbildning osv är ju bara hur dumt som helst. Tycker man kan jämföra det mer med att sälja saker på Blocket, det är lagligt, men det finns ingen gymnasieutbildning i att sälja saker på Blocket. Man kan däremot göra det om man vill. Och man blir inte hänvisad till att sälja saker på blocket för att inte bli av med a-kassan.

Liam sa...

Det är viktigt att skilja på politiskt och personligt liberal. Man kan rent politiskt vara emot ett förbud samtidigt som man är emot företeelsen i sitt privatliv.

Själv är jag liberal både politiskt och personligt. Jag stödjer legalisering av prostitution och har inte heller någonting emot det personligen. Jag skulle heller inte ha någonting emot att min teoretiska dotter jobbade som prostituerad, så länge hon jobbade i en säker arbetsmiljö, t.ex en bordell med hög standard.

Som liberal ogillar jag att finansiera saker med skatter rent generellt, men jag skulle inte ha någonting emot en prostitutions-utbildning i sig, iallafall inte om den var privatfinansierad. Vad som finns att lära sig vetefan, kanske avsugningstekniker (inga tänder!) och hur man rider en kille på rätt sätt (tips: man ska luta fram, så att kuken inte håller på att knäckas bakåt).

Andreas Kent Eriksson sa...

Såg videon så fort den kom upp. Bra debatt, jag gillade i allmänhet debattformerna och debattledaren som respekterade debatörernas rätt att tala till punkt, dessutom var han lagom påläst.

Du gjorde bra ifrån dig Hanna och det här är absolut bra träning, två saker jag tänkte på i efterhand, som givetvis är skitsvåra, är att du skulle vinna mycket på att kunna namnge fler källor och undersökningar och kanske hitta lite mer dissar angående Schymans/motståndarens källor (i alla fall ECPAT har ju fått sin andel bashing bland bloggarna) dessutom så fanns det en sak som Schyman gjorde som du kan lära av - att vänta motståndarens argument och fomuleringar mot denne. Särskilt när hon talade förlöjligande om hur sexsäljare skulle ha egna utbildningar, fack osv. så hade du en underbar möjlighet att hävda att alla yrkesgrupper har rätt att gå samman för att skapa en tyggare arbetsplats och bättre arbetssituation (något hon ju propagerat starkt för som V).
Annars var du saklig, rak och konkret och gjorde mycket bra ifrån dig, mycket imponerande.

Orwell sa...

Liam det du pratar om är sexteknik, sånt kan man läsa om i Aftonbladet mfl blaskor nästan dagligen. Utbildning för prostituerade skulle isåfall handla om att hur man arbetar säkert, t.ex vad göra om en kondom går sönder osv.
Den typen av informationsverksamhet bedrivs i de flesta länder, även där prost. är mer eller mindre kriminaliserat. I Sverige skulle det inte otroligt räknas som koppleri.

Detta eviga tjat om abetsförmedlingen ofta i kombination med påståenden om att AF i Tyskland tvingar en att ta prostitutionjobb. Lögn, det finns t.o.m domstolbeslut på att de inte ska göra det(http://www.sueddeutsche.de/jobkarriere/63/467634/text/) med motiveringen "lagen är till för att skydda de som jobbar i branschen inte för att främja den."

Liam sa...

Orwell - Jo så fort jag skickat in mitt meddelande så kom jag på att det bara vore sexteknik att lära folk sådana saker, och det finns det ju redan kurser till. Att ha en utbildning där man lär sexarbetare, eller blivande sexarbetare, hur de kan bära sig åt för att minimera risken att råka illa ut ser jag personligen som väldigt okontroversiellt. Det är väl bara bra att de lär sig ta hand som sig själva?

Jag tänkte på någonting nyss - även om jag tycker att "Skulle du vilja att din dotter arbetade som prostituerad?" är ett dåligt argument, eftersom den saknar relevans då man kan förespråka legalisering oavsett svaret, så tycker jag faktiskt att frågan tål att funderas på om man är prostititionsliberal. Om man nu är värdeliberal, varför skulle man då ha något emot att ens dotter var prostituerad? Om nu frivillig sex mellan två individer alltid är okej, hur kan man samtidigt vara emot det när det handlar om ens egen dotter? Lever det kanske en liten moraltant även inom de flesta värdeliberaler?

Särskilt om vi ska anklaga förbudsförespråkare för att vara moraltanter, då bör vi väl rimligen inte ha något emot prostitution som fenomen själva, även om det handlar om vår egen dotter?

Leo Pierini sa...

Bra jobbat Hanna!

Jag skulle vilja att min dotter teoretiska gjorde något som hon ville göra, något hon kände var tillfredsställande för henne.

Det finns en massa saker som jag inte skulle vilja jobba med, som andra personer vill jobba med. Prostituerad är en av dem, andra är städare, musiker, idrottare, restaurangsägare, polis, brandman, sjuksköterska, dagislärare... Listan kan göras lång.

Men framförallt skulle jag vilja att min dotter, om hon valde att jobba som prostituerad, inte skulle stigamtiseras och få sitt omdöme ifrågasatt, och inte diskrimernas av lagstiftning.

Orwell sa...

Liam, inte alls okontroversiellt i Sverige, enligt Jonas Trolle(högsta hönset hos moralpolisen) är det bara att hjälpa hallickarna, för om de prostituerade är i "gott skick" kan de jobba mer.

Omröstningen i Aftonbladet i anslutning till Fredrik F. artikeln.
Totalt har 54228 personer röstat, 63,4 tyckar lagen ska skrotas.

Anonym sa...

Sexköpslagen infördes väl bara av sossekäringarna för att de ville ha minskad konkurrens om gubbarna. Horornas välbefinnande tror jag aldrig de hade en tanke på.

//Sexturist

Orwell sa...

Ingen har väl missat skriverierna om thailändska bärplockare som lurats hit. Om samma logik användes där skulle man förbjuda köp av blåbär- lingon- och hjortronsylt för att lösa problemet.
Jag menar, vafan plocka hjortron i norrland bland mygg och elände för småpengar, INGEN vill göra det frivilligt. Men nejdå, istället kommer facket galloperande till undsättning och ska fixa avtal mm. Är inte detta om något bevis på att det handlar om ett ideologiskt jihad och inte att skydda någon?

Argument sa...

Diskutera sexköp med Schyman, spännande. Bra att någon för debatten för en rimlig lagstiftning, Hanna!

Liam, du ställer dig frågan om man borde vara positiv till de saker man vill legalisera eller ej. Givetvis kan man vara positiv till frågan, man kan vara positiv till frivillig prostitution (eller droger, eller gambling, eller abort eller liknande), men man måste inte vara det. Att förespråka en legalisering kan vara för att man vill göra det bättre för de nuvarande prostituerade, att man vill låta polisen sköta viktigare saker, eller av en annan praktisk anledning. Man kan också göra det av etiska själ, att man inte vill tvinga folk att göra saker, att man vill låta prostituerade ingå kontrakt om de så vill. Rätt till sin egen kropp.

Jag vill tillåta sexköp, men jag tror inte att prostitution är särskilt hälsosamt och jag vill inte att min systerdotter ska hamna där. Samma sak med droger, jag vill legalisera men själv är jag nykterist. Politik handlar inte bara om en själv.

Johan L sa...

Börjar gilla den här bloggen mer och mer...

Bengt sa...

Jag har tittat och lyssnat på filmen från Jönköping och gör några kommentarer.
Schymans inställning bevarar den gamla strukturen eller maktordningen som hon säger. Hon erkänner inte att kvinnor som individer kan göra andra val än vad hon eller andra radikalfeminister skulle göra. De förstärker den maktordningen genom att även de ingår i den maktens ordning som säger att kvinnor inte kan välja själva.
En riktig utbildning i sexuella frågor är en bra idé. Bättre sexundervisning i skolorna skulle ha en positiv inverkan på hela samhället och förhållandet mellan könen.
Nätet har inget med sexköpslagen att göra, säger Schyman, men om nätet har gjort att sexköpslagens eventuella fördelar har omintetgjorts, då måste man ta konsekvenserna av den nya verkligheten och ompröva sexköpslagen.
Brottsoffer ska få skadestånd säger Schyman, de får ju redan betalt. Anstiftan till brott är väl också ett brott? Då borde också de prostituerade få straff.
Det är inte kropparna som är till salu det är tjänsterna som är till salu. Sexualiteten ska bygga på frivillighet, men vad blir det av den frivilligheten om man inte får välja att sälja sex utan att kallas offer. Schyman godkänner inte kvinnors fria val, om de väljer ”fel”.
Det finns inte den erfarenheten att sexköpslagen är kontraproduktivt, i Schymans värld, därför att hon inte lyssnar på dem som berättar om det.
Det enda syftet med lagen var inte att minska prostitutionen, utan att göra en politisk markering.
Schyman bortser ifrån enskilda individers syn på det de arbetar med. Samhället består av enskilda individer, men för henne är kvinnoorganisationernas maktutövning det viktiga. Sexköpslagen har kommit från kvinnorörelsen.
I fråga om att sälja sin njure, då är det verkligen att sälja sin kropp, eller delar av den.
Hon ser det här i ett könsmaktsamanhang. En konsekvens blir att när vi får ett jämlikt samhälle så bör sexköpslagen avskaffas, då behövs den inte längre.
Det kanske är så att de äldre lever kvar i ett könsmaktstänkande som de yngre inte längre har kvar. Det kanske är därför flera ungdomsförbund vill riva upp sexköpslagen medan de äldre vill ha kvar den.

Anonym sa...

Vad lustigt att det bara tycks vara gubbs här som uppskattar Wagenius ställningstagande. Pinsamt.

Anonym sa...

Jag är också socialliberal och jag håller med Gudrun. Konstigt att unga tjejer som du kan ha mossigare tankegångar än tanter som Gudrun. Du kanske ändrar dig när du blir äldre. Om du själv säljer dig ett par, tre gånger kommer du definitivt att ändra dig.

Charlotta sa...

Du har uppenbart inte mycket kunskap i detta ämne och de enda du daltar med är männen som vill köpa sex. Kvinnor och barns trygghet skiter du uppenbart i.

Lever du i stenåldern eller saknar du bara empati och iq??