lördag, augusti 15, 2009

Frågor till allmänheten

Jag har varit väldigt offline på senaste tiden. Ja, jag skulle faktiskt säga pinsamt offline. Det har att göra med att jag har jobbat - men nu är det i alla fall över.

Jobbet som kassörska ger en lite perspektiv. I-landsproblem är nämligen också problem. Därför har jag ett par frågor som jag inte kunnat ställa direkt till de människor som de berör, eftersom det vore oprofessionellt. Guldstjärna till alla som kan svara!

- VARFÖR i hela friden lägger man kassen under sju mjölkpaket? Någon typ av tankeverksamhet verkar ligga bakom, ofta rör det sig om prydligt lagda kassar och uppställda varor. Kära alla ni som handlar, jag ska göra ett litet avslöjande: Den som sitter bakom kassan styr inte hur banden rör sig. Det sköts istället av sensorer. Dessa sensorer lägger märke till kassen - vilket gör att bandet stannar och kassörskan måste välja mellan att lyfta varorna förbi streckkodsläsaren eller försöka sig på ett svårt partytrick och rycka fram kassen. Inget alternativ är särskilt bra. Snälla, snälla, lägg kassarna ovanpå varorna! Eller, kanske ännu smidigare, håll upp dem, le och säg "tre kassar", eller hur många de nu kan vara, så slipper du ha dem på bandet över huvud taget.

- HUR tänker folk när de lägger upp varorna på bandet? Många sköter sig, men ett förvånansvärt stort antal börjar med det ömtåligaste och avslutar med riktigt tunga varor. Ja, naturligtvis ligger de underst i vagnen, men det gör det inte alls omöjligt att i omvänd ordning få upp dem till kassan. Vi bakom kassan kan inte göra det, i alla fall. Och krossade ägg är inte roligt.

Vissa köpbeteenden tycks vara vanligare hos våra grannar i väst.

- Lyssnar norrmän aldrig på kassörskorna? 99 % av alla gånger jag bett någon trycka på den gröna knappen för att godkänna beloppet har jag mötts av ett "HUUUH?!" eller ingenting alls. Och är begreppet "var det bra så?" inte känt på andra sidan gränsen? Jag har aldrig bott där, så jag vet inte. Någon?

- "Ja må ha kassar å!" - gärna en sisådär två minuter efter att kunden gått ner till sina varor och börjat plocka i dem. Är kassarna gratis i Norge? Förser verkligen kassörskorna sina kunder med kassar? Hurdå? Och okej om det var ett par kunder som glömde, men det är över 80 % av alla norska kunder som verkar drabbas av tillfällig minnesförlust. Går det att sprida ljus över fenomenet?

- "Å så en rulle snus". Nej, inte efterföljt av vidare information, för det verkar ju onödigt eftersom vi ju bara har en sisådär 50 alternativ att välja mellan. Så småningom framgick det att det oftast syftade på General lös, men då och då togs det för givet att man syftade på något helt annat. Har de dåligt utbud i Norge, eller?

- VARUBERG. Så högt och brett det bara går att bygga - det kanske känns effektivt när man lägger upp det, men fan, det tar så mycket längre tid att få till botten av rullbandet, plus att allt som ligger utanför just själva bandet fastnar längs vägen och orsakar ras. Det finns INGET positivt med varuberg, mycket sällan något positivt med ens två varor ovanpå varandra. Big no-no, alltså. Men hur tänker de som faktiskt bygger dem?

Personligen är jag också väldigt nyfiken på hur norska kortläsare faktiskt fungerar. Klart står dock att de inte kan ha mycket likhet med de svenska.

Nåja, det är över nu. Värkande nacke, urblåst skalle - damn, det är jobbigare än man tror att sitta och "bara" ta betalt. Det har varit en upplevelse, bra träning för tålamodet och det har antagligen byggt mig lite muskler också. Dessutom har jag haft många riktigt, riktigt trevliga kunder och underbara arbetskamrater. Och så får jag lön. Yieppie! Nu, åter till livet.

13 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

Kassar kostar vanligtvis inget i andra länder, det är ett utpräglat svenskt fenomen, även om jag noterar att man i Kina nu har en miljödrive med plastpåsar som kostar pengar.

Kortlösningar är i regel enklare i andra länder. Man drar och så är det klart.

Nu några frågor till butiken:

Varför förutsätter ni att kunden är en tjuv? Era jävla grindar är ett härke att ta sig igenom, de är så långsamma så att man nästan tippar över på vägen in. Och ska man inte ha något är det ofta problem att ta sig ut, speciellt som posten numera ligger inne i butikerna -- pröva själv att släpa ett 20-kilospaket genom de fittrånga gångar som finns.

Varför är köerna så olidligt långa när det finns tonvis personal runt omkring? Prioritet nummer ett måste alltid vara att korta köerna, inte att ordna varor; det kan man göra vid andra tillfällen.

Varför är kassapersonalen numera så in i helvete dryg? Kassörskan SKA ta kvittot och pengar och lägga det i kundens hand samt tacka för köpet -- allt annat är svinbeteende. Speciellt manlig personal är utmärkande för detta fenomen.

Hanna Wagenius sa...

Blogge;

Jag har inte direkt varit vikarierande butikschef, men lite kan jag nog svara..

Faktum är att jag själv inte gillar när man förutsätter att kunden är tjuv - varför jag fick en skylt som förkunnade att hela stockar snus fanns i kassan p.g.a. stölder ändrad till att hela stockar snus fanns i kassan - punkt. Men ja, postens placering och dörrjävlarnas tröghet kan diskuteras. Mitt tips är att det ska vara säkert för baaaarnen.

Angående personalen så kan man inte förutsätta att all personal är kassapersonal - speciellt inte på sommaren, när ungdomar får jobba som varuplockare. Det faktum att det är jävligt slitigt att sitta i kassan bidrar tyvärr till att kassapersonalen, som för övrigt i de flesta fall också ansvarar för att vissa avdelningar i butiken fungerar, inte alltid är på plats i tid - man skyr platsen lite.

Just det där med kvitton kan diskuteras. Där jag jobbade har man placerat kvittoskrivaren så att den är vänd mot kunden för att denne själv ska plocka kvittot - du vet, lite som man själv får lägga äpplena i påsen på fruktavdelningen. Det fungerar väl sådär och har mest resulterat i att jag sträcker mig fram, frågar "Ursäkta, ville du ha kvittot?", lämnar över det och avslutar med ett "tack tack!". Något ineffektiv metod, faktiskt. Rörande pengar så är vår myntbehållare också placerad så att kunden själv ska ta sina pengar, vi bakom kassan når dem inte alls. Sedlar, däremot, räcks alltid över med ett uttalande om hur mycket växel det blev och ett "tack så mycket!" Allt annat är, som du säger, svinbeteende.

Mice-Majs sa...

Awww...du har blivit ICA-skadad. =) Alldeles för mycket tankekraft nedlagt i mataffärens mysterier.

Tur för mig som både är penga- och arbetslös. Jag kan lösa världsproblem osv. Och läsa bloggar som gör mig lätt illamående. Egentligen bör man ju inte läsa sådana, eftersom det syns, och de får betalt av reklam och så, men iaf.
Sök på "amandavardet" på youtube, och du kommer att inse att dina får är smartare än du trott.

Pete sa...

Så du 'horar' på ICA eller vad det var under sommaren. Det är ju lätt komiskt. ;)

Nämen, hurrudu, de flesta kassörskor är så jävla nonchalanta och otrevliga att jag gör vad jag kan för att jävlas med dom/er.

Varför lägger ni nästan alltid tidningen på bandet så att den fastnar i springan (eller vad det heter)? Snacka om idioti!!!

Lätt överviktiga medelålders kvinnor brukar vara bäst har jag märkt. Tjejer i din ålder blir lätt hispiga för småsaker och så uppstår det irritation.

Rock on!!!

Anonym sa...

Fram till ungefär när du föddes var faktiskt kassar gratis och fanns på rullar i slutet av bandet. Handeln kom överens om att börja ta betalt för dem och använde miljötrams som förevändning.

Liam sa...

Jag trodde faktiskt att kassörskan styrde bandet med någon slags pedal vid fötterna. Att det går automatiskt är nyheter för mig.

När jag bodde i Australien så stoppade kassörskorna ner varorna till en. Det fungerade olika i olika butiker. I vissa butiker hade man en slags apparat som det hängde öppna påsar ifrån. Kassörskan drog ens vara över streckkodsläsaren, sen vände sig om och stoppade ner varan i den öppna påsen som hängde brevid henne/honom. I vissa butiker öppnade kassörskorna påsorna manuellt, som i den här bilden:

http://www.abc.net.au/reslib/200810/r303880_1323555.jpg

Det är alltså kassörskan som packar till en (lägg också märke till att där är alkoholvaror bakom kassörskan, men så är det ju nästan överallt utanför Sverige).

I USA har många butiker särskilda "bagging boys" vars jobb det är att packa ens påsar till en, och ibland bär de ut varorna till bilen till en, iallafall om man erbjuder dem en slant. De här bagging boys är ofta unga pojkar som får rätt dåligt betalt (men får ofta dricks), ofta ett tillfälligt deltidsjobb som de gör på sommarlovet eller efter skolan eller så. Men i Sverige så hade det blivit så dyrt att ha bagging boys på grund av fackföreningarnas lönekrav att butikerna struntar i det.

stefan hallgren sa...

Eller som John Locke skulle ha sagt, lite empirisk erfarenhet kan inte skada! Nu vet du att att arbeit ist scheiss, och vem fan vill då vara arbetarklass egentligen?

Alkanen sa...

I alla yrken där man måste träffa kunder förvånas man över hur jävla dumma människor verkar vara. Det är, på allvar, ett underverk att vi inte dött ut än.

Veritas sa...

Hanna jag gillar dig skarpt, men nu är du lite fel ute tycker jag. Vi får skylla på din ungdom. Även jag har arbetat i servicebranschen och vet att det kan vara frustrerande. Men allt verkar felvänt i Sverige. Det är inte kunden som ska behaga kassörskorna. Jag betalar ju för bövelen deras lön. Allt för ofta uteblir ett vänligt leende eller trevlig kommentar. Vad vi behöver göra är att skärpa konkurrensen inom livsmedelshandeln, så får vi lägre priser och bättre service. Passar oss med liberala åsikter som handen i handsken.

Hans Li Engnell sa...

Jag har alltid funderat över om kassörer/kassörskor lägger märke till VAD folk handlar. Med tanke på att jobbet är rätt monotont, kanske man behöver sysselsätta tankarna ibland. Tänker man då "Aha: Nudlar, blodpudding, fil och pasta = student!"...? :-)

Mackan sa...

Folk ber om kassarna efter de har betalat i hopp om att få dem gratis eftersom att be dem komma tillbaka och pynta ut 3kr skulle vara dyrt, folk är snålblåsta judasprofiler och allmänt dum i huvudet.

Och de har seriöst skitklent med snus i Norge, oftast bara General samt att de har ketchup på kebaben.

Men så är ju också Norge troligen den sista sovjetstaten. (exkl. Vitryssland)

Lillebror har väll fortf enbart NRK kanalerna?

arthur sa...

> snålblåsta judasprofiler


???

!

Mackan sa...

Ja snålblåst är detsamma som att vara dum och snål. Judas verkar ju inte vara en sådan trevlig kille som angiver en kompis till staten för pengar, så han blir "guilt by association" kan man säga.

Och kunder som försöker undvika att betala för sin kasse är fåniga.