tisdag, juli 28, 2009

Intelligensbefriat, DN!

DN gör en grej på att vi ogillar FRA, men diggar Facebook.

Kan vi bara ta och slå fast att det INTE är paradoxalt att vara social men inte vilja bli övervakad? Hur kan man ens ge en människa en kamera och lön för att skaffa sig ett par uttalanden om saken?

11 kommentarer:

Alkanen sa...

Jadu... Statskramare har väl alltid haft svårt att skilja på att göra något frivilligt och att tvingas till det?

Alexandra sa...

Jag gillar liknelsen som jag läste någonstans på nätet.

"Jamen folk gillar juh att ha sex med varandra så då gör lite statssanktionerad våldtäkt ingenting."

Frivilligt utlämnad information är då inte samma sak som urtvingad information. Jag förstår inte varför vissa har så svårt att förstå skillnaden.

Alkanen sa...

En sak till som fullständigt ignoreras av DN är ju vi som inte använder Facebook och liknande.

Förtryck av oss går knappast att motivera med att många andra inte har något emot att dela med sig av sina privatliv till hela mänskligheten.

Sara sa...

Vad klagar fröken på? Klippet visar ju att människor vill välja själva vad för information de "sänder ut", men ogillar tanken att vara övervakade av staten. Tycker inte att det är en konstig grej att göra ett inslag om från början heller. Om staten ville skulle staten kunna kartlägga dina dagar, dina åsikter ganska enkelt genom att följa din twittra, granska din facebook-profil, googla dig. Men ni har ju alla rätt i att den informationen har vi gett ut frivilligt... Hrm.

S sa...

dig*

Alkanen sa...

Vad fröken klagar på?

Gissningsvis följande idiotmening:
"Vi är rädda för ett övervakningssamhälle - men hänger samtidigt ut oss själva på nätet. Hur hänger det ihop?"

Alexandras exempel är jättebra, och kan skrivas om till:
"Vi är rädda för att våldtas - men raggar på krogen. Hur hänger det ihop?"

Sara sa...

Ja, och vad är felet i att luska i det? "Vad är det som gör att vi inte börjar ragga under nyktra former i större utsträckning?"

Har alla klart för sig hur mycket de faktiskt lämnar ut till allmän beskådning? Förutom att det kan finas information på internet om en själv som andra lägger upp delar vi ju med oss ganska friskt själva. Kanske ångrar vi oss senare, men en gång publicerat, alltid publicerat.

Det här är ingen politisk fråga, mer en beteendevetenskaplig observering. Kanske är det därför erat intresse tryter.

Alkanen sa...

Du missade ordet "våldtäkt" helt och hållet, eller är det för dig bara en helt normal form av sex som inte är annorlunda mot sex som folk har frivilligt?

Robert M sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robert M sa...

Ja, det är så uppenbart idiotiskt påstående från DN. På Facebook väljer man vilken information om sig själv man lämnar ut. Genom FRA:s enorma datafilter passerar allt vi gör på nätet. Det liberala samtyckesbegreppet blir återigen aktuellt. Men sådant förstår inte fömyndare och betongsocialister. Det är dags för en sann liberalisering av Sverige på alla plan: dataintegritet, prostitution och lätta droger.

Alkanen sa...

Tunga droger också. Jag har ingen lust att bli rånad bara för att en heroinmissbrukare måste få ihop pengar till den svarta marknadens upphausade priser.