fredag, mars 07, 2008

Åtminstone en sund debattör i kårvalet...

Min gode vän Oscar Sundevall, tillika ordförande för CUF Uppsala, bloggar idag om den debatt han igår tog för borgerliga studenters räkning. Slutsatserna är dystra. Politiker lyssnar på politiker, inga "utomstående" är intresserade av att lyssna. Det speglar sig också i själva valen, där deltagandet är krisartat lågt - sju procent ligger det visst på. Slutsatsen är enkel; kåren bör avpolitiseras och ägna sig åt studiebevakning samt bevakning av studenternas intressen - inte åt att citera Marx i åsiktsprogrammet.

Klassanalys verkar för övrigt vara ett populärt återkommande ämne för kåren att diskutera. I det senaste numret av Ergo förklarar samme Sundevall att CSN faktiskt inte ger bidrag efter efternamn (man hittar texten under "Opinion" och sedan "ERGOs debatt") utan att alla faktiskt har chansen att plugga vidare - det är bara färre från den så kallade arbetarklassen väljer att göra det.

Den naturliga reaktionen borde vara att något är fel i tidigare led, så som högstadium och gymnasium, eftersom snedrekryteringen existerar. Så är tyvärr inte fallet. Det skriks om att vi måste ha "mångfald" på universitetet - något som jag, liksom Sundevall, ser som underordnat den enskilda människans vinst av studierna.

För övrigt får man inte missa Beckman, Ohlson & Can på måndag klockan 22:25, där Sundevalls paradämne kränkningar diskuteras, och där han själv deltar i debatten.

2 kommentarer:

Sundevall sa...

Haha, vilken reklam du gör för mig! :-)

Hanna Wagenius sa...

Yeah. Man kanske borde ge sig in i marknadsföringsbranchen? :P