söndag, mars 22, 2009

Om en korkad musikers inställning till internet

Jag befinner mig för tillfället hos pojkvännen, och internettillgången är grymt begränsad. 7.2 Mbit/s, till och med jag vet att det är dåligt. Som vanligt när sådana här saker händer känner jag mig så fruktansvärt borta, så avgränsad, begränsad. Facebook vägrar ladda, det är bara att ge upp. DN tar år, verkligen, vilket är tråkigt eftersom jag tänkte skriva om deras artikel, men jag får nöja mig med andrahandskällor - bloggar som RSS-läsaren lyckats få kontakt med. (Ja, ni gissar rätt, internet är för segt för att jag ska kunna länka till dessa. Yey.)

En sida jag däremot kommer in på är Liza Marklunds krönika. Marklund blir nostalgisk över någon gammal musikbutik och är ledsen för att hennes polare Johan inte tjänar pengar på CD-skivor. Buhuhu. Johan (ja, jag läser att det är Johan i alla fall) säger att Kina faktiskt kan filtrera internet, och insinuerar att vi också borde kunna göra det - för att stävja fildelningen. Jag kan ju bara svara för mig, men devisen "Kan Kina kan vi!" känns inte helt bekväm, åtminstone inte i det här sammanhanget.

Det egentligt intressanta i krönikan är dock när Marklund beskriver hur marknaden ser ut, att chansen till det minsta medieutrymme vid den tid plattan släpptes är minimal och att bandet - medvetna om detta - valde att satsa ändå.

Ja.

Marklund kanske inte känner till så mycket om verkligheten, men ibland satsar man och förlorar. Som hon själv påpekar; vi skriver 2009, inte 1999. Att man fortfarande släpper fysiska skivor är faktiskt en smula pinsamt. Här är mitt tips; streaming. Superenkelt. Ring Spotify.

Saken är nämligen den att streaming är det ultimata tjänster för att tjäna pengar på immateriella skapelser. Äganderätten frånhänds aldrig skaparen och jag inbillar mig i alla fall att det är svårare för köparen att mångfaldiga skapelsen.

Nej, kära Johan från Stockholm Stoner (som om ni kommer att sälja en skiva till nu, smart drag där), vi ska inte begränsa friheten på internet ytterligare. Vi ska inte skapa ett virtuellt 1984. Att du önskar dig tio år tillbaka i tiden berättigar inte censur.

DN-artikeln dök också upp nu, till slut. Jag skulle vilja påpeka att den har fel om IPRED-lagen; upphovsrättsmaffian får inte ut IP-numret, de får ut uppgifter om vem som är abonnent. Annars är det, som bloggare i RSS-läsaren påpekat, trevligt att DN över huvud taget uppmärksammar saken.

En sak som har slagit mig, förresten; hur kommer det sig att upphovsrättsmaffian har så pass mycket bättre lobbyister än exempelvis bredbandsleverantörer?

Nåja, innan man hunnit göra något åt det lär devisen vara "Smile and look in to the camera". Förlåt, men internetbristen gör mig mer dystopisk än vanligt.

7 kommentarer:

Cissi sa...

Bara så att du vet åker jag hem till Sveg mellan den 8-15 April. Hemma? Kärlek

HDR-fotografen sa...

Jag fann inte hennes blogg, men hennes dotters blogg där man kan se följande från diverse Youtubeklipp:
"Videoklippet är inte längre tillgängligt p.g.a. ett upphovsrättsanspråk från WMG." Datum 2008-01-30 @ 19:38:34

Känns som att Marklund ska sopa rent framför egen dörr, eller åtminstone dotterns blogg innan hon uttalar sig. Snart får skivindustrin våldta dotterns dator.

Anonym sa...

För övrigt verkar hennes siffra 80.000 vara helt ihopfantiserad.

Brokep gör en bra sammanfattning:
http://blog.brokep.com/

-Förresten, hur sjutton kan du mena att 7.2 Mbit/s är långsamt??? =O
Det är ju supersnabbt, är du säker på att du inte menar att du hade en tusendel av den hastigheten d.v.s. 7.2 kbit/s?

// Mikael B

Sophia B sa...

Lite uppkopplings tips:
ScribeFire till Firefox. Gör att jag kan blogga i nästan rent textläge, vet inte hur Blogspot är nu, men Wordpress redigeringsverktyg tar mycket nätverk.

DN mobilt inte fantastiskt vackert, men bättre än inte alls. Och så förstås SvD.

Men sedan får du väl göra klart att en man värderas till viss del efter sin uppkoppling ;)

Tidsoptimist sa...

Jag tycker det är konstigt att aldrig kvalitén på musiken i fråga undersöks. Kanske finns ingen bred skara lyssnare och då känns det naturligt att de inte säljer speciellt många album. Känns lite som att det är den enda branschen där man förväntar sig att sälja saker och gör man inte det kan man alltid skylla på piraterna och gnälla lite.

Säker på att du inte hade "upp till 7.2Mbit/s"? dvs mobilt bredband. Då beror det på hur många som använder det i närheten då telemasterna inte kan ta hur mycket som helst. Samtidigt beror det oxå på hur mycket ni använder tillsammans. Ni använder luften ist för kablar som medium och då finns det ju inte hur mycket som helst att ta av inom ett givet område (om ni fattar min otroligt dåliga förklaring).

Anonym sa...

Köp den musik som ni gillar. Som filer eller som skivor det spelar ingen roll bara ni betalar för dom.

Men stöd inte piraterna som har bankkonton i Schweiz med pengar som tillhör de artister som ni älskar.

Piraterna dödar mångfalden inom kulturen!

Hanna Wagenius sa...

Cissi; Great! Ska försöka planera. Hör av mig! Kramar

HDR-fotografen; Hon bör kanske i alla fall försöka förklara för dottern vad hon själv tycker. Man kommer inte alltid överrens med sina barn..

Anonym 10:53 AM; Ja, det är ju faktiskt extra lustigt i sammanhanget - eller ja, det förklarar då varför de inte kunna tjäna några pengar...

Det var nog "upp till" 7.2 Mbit/s. Mobilt bredband. Gick fanimej inte snabbt i alla fall.

Sophia B; Oh, man tackar för tipsen!
Upplyste honom om värderingsgrunden. Han jobbar på det ;-)

Tidsoptimist; Det har du faktiskt alldeles rätt i.

Jodå, det var "upp till", men uppgick inte alls till.

Anonym 3:35 PM; Konto i Schweiz? Vad har du fått det ifrån?