torsdag, mars 19, 2009

Nej, ni får inte leka med pappas kreditkort!

Idag rapporteras att kommunerna inte ska få leka med pappa statens kreditkort i år. Reaktionen är naturligtvis bestörtning. Visst kan man förstå att medborgare blir upprörda när den service man är lovad begränsas, men vart ska ilskan riktas egentligen?

Kommuner och landsting styrs av vuxna människor. Dessa vuxna människor har uppdraget att se till att ekonomin går ihop - inte staten. Dessa vuxna människor har ansvaret för att budget och verksamhet går ihop med vad man har skyldighet att leverera. Nu, när man inser att man är på väg att misslyckas, börjar man pressa staten på pengar. "Pappa, om inte jag får pengar behöver jag säga upp ett par sjuksköterskor!" - "Pappa, jag har inte rååååd med lärare längre!" - "Pappa, pappa, pappa, jag behöver extra pengar det här året!"

"En höftled eller en gråstarr bryr sig inte om konjunkturen", säger Lennart Gabrielsson (FP), vice ordförande i SKL. Nej. Det kanske kommuner och landsting borde ha tänkt på när man la budgeten. Finanskrisen kan faktiskt inte ha kommit som en överraskning.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Haha. Men om pappan då skulle säga: "Du får se till att arbeta ihop dina egna pengar." Skulle då kommunal- och landstingsskatterna höjas?

comra sa...

I jämförelsen med pappas kreditkort brukar ju man normalt sett få spara pengarna också till nästa vecka - eller hur? Det medger inte lagstiftningen. Lika lite räknas statsbidragen upp med inflationen.

Det är inte helt lätt att välja på vad man ska börja skära i - först och främst slår krisen hårt redan i år vilket många inte räknade med. Siffrorna låstes i början av november för att få ihop en budget - sedan dess har det minskat i stort sett överallt. Till nästa år krävs prioriteringar - inget snack om saken - och jag tror knappast staten orkar med hela (eller ska för den delen) finansiera behovet. Men du uttrycker dig jävligt enkelt om en svår fråga.

Sådär till försvar av kommunkompanjonen Lennart.

Oscar Jansson (m)
Sollentuna

Hanna Wagenius sa...

Stefan; Det är upp till politikerna att avgöra, men jag tror ju personligen inte att det vore så smart..

comra; Ett visst överskott i kommunalbudgeten medges då mig veterligen. Eller menar du något annat?

Jag har inte sagt att det ska vara lätt prioritera - det har man faktiskt ingen rätt att gnälla över.
När hade du räknat med att krisen skulle slå, då? 2012? 2008 var idel börsnedgångar, hur kan man inte räkna med att 2009 blir ett skitår?
Ja, jag uttrycker mig enkelt, därför att det handlar om principer. Principerna är jävligt enkla: Håll tassarna borta från pappas kreditkort.

comra sa...

Överskott medges visserligen, men inte att man ska kunna göra överskott i goda tider och sedan använda pengarna under sämre år. Dock måste man självklart ta med sig underskott och betala tillbaka på tre år - det är helt orimligt.

Likaledes är det med "kreditkorts"-exemplet något fascinerande när man tänker på utjämningsskatten. Brukar fäder tillämpa ett sådant system? Sedan 1998 har Sollentuna betalat 4,4 miljarder i utjämningsskatt (på en årlig budget runt 2,5 miljard) och där den skatten kostade mer än äldreomsorgen gjorde under ett visst tag - antingen väljer vi självstyre eller så får staten ta sitt ansvar!

Anonym sa...

Hanna du måste ju inse att dagens ekonomisk situation är aningen ansträngd. Med en arbetslöshet som prognostiseras uppemot nivåer som vi inte sett sedan krisen i början på 90-talet måste man se detta som något exceptionellt.
Självklart ska inte staten bekosta löpande kommunalverksamhet och landstingsverksamhet däremot så är läget så pass allvarlig i nuläget att statsbidrag måste till för att trygga kvalitén och servicen i välfärden under denna svåra period.
Vad det gäller framförhållningen och förmågan att förutspå konjunkturer så lämnar detta mycket över att önska men att krisen skulle bli så djup som den tycks bli har kommit som en överraskning för de allra flesta, så när till och med Riksbanken, SCB, IMF m.fl. har svårt göra korrekta prognoser kanske man måste ha överseende med att inte heller kommunerna klarar av att göra korrekta prognoser.

Hanna Wagenius sa...

comra; Hur menar du nu - att man inte ska betala tillbaka underskott?

Det kommunala skatteutjämningssystemet är ett jävla kapitel för sig. Jobbar på det.

Anonym 5:02 PM; Klart som fan att jag förstår att den ekonomiska situationen är ansträngd. Därför kan man som kommun inte sitta och tro att allt ska rulla på som vanligt och att det bara är att tigga lite extrapengar.
Situationen är väl för övrigt ganska god nu 2009, vad jag förstår är det 2010 och 2011 som förutspås bli riktigt tuffa.
Korrekta prognoser är en sak, men jag tror att de flesta var överrens från ungefär februari 2008 om att detta skulle bli en finanskris och inte bara en lågkonjunktur. Missade man det är man nog faktiskt rätt pinsam..

comra sa...

Hanna!

Kul att du vill ha en konstruktiv debatt och inte rådissar eventuella opponenter som en del i ungdomsförbundet jag ibland tillhör ibland brukar göra!

Jag tycker absolut man ska betala tillbaka budgetunderskott, det är livsviktigt. Men håll med om att det är orättvist att man inte får använda överskott i dåliga tider för att täcka underskott i sämre? Antingen kan man lösa det genom att ha en längre period man räknar på (3 eller 7 år t ex). Under denna period ska det totalt sett gå ihop. Eller så tillåts att man fonderar överskott till kommande svårare år. Vilketsom bryr jag mig inte om.

Vad det gäller "Anonym":s synpunkter kan sägas detta:
Vi har aldrig sett i modern tid (efter 30-talets krasch) en såhär snabb nedgång. Visst kunde man ana en stor nedgång men inte av denna magnitud eller av den snabbheten man nått den magnituden. Först läggs budgetdirektiv runt mars-april (då man fortfarande hade bra siffror framför sig) sedan jobbar man fram till budgeten fastställs i november. Då hade siffrorna blivit sämre men det är inte lätt att på någon enstaka månad prioritera ned såpass mycket som man nu måste i vissa kommuner. Dessutom måste man lite på siffrorna och tror en hel del försökte täcka sina sviktningar i skatteunderlaget men sedan november har det bara blivit värre och värre för svensk ekonomi.

Härav förstår jag att en del kommuner skriker på pengar. Även om jag inte tror det spelar så överdrivet stor roll i slutändan.

Nu hoppas jag inte jag lämnar luckor i mitt resonemang. Fem timmars fullmäktige sätter nämligen sina spår.

God natt,
Oscar

Hanna Wagenius sa...

comra; Tja, jag är ju trots allt CUF:are. Vi är generellt sett jäkligt trevliga ;-)

Absolut. Viktigast är dock att man över huvud taget inte skaffar sig underskott. Fonderingsidén tycker jag låter rätt bra - vad är egentligen en budget utan en buffert?

Eventuella luckor överses. Fullmäktige är ofta ett rent helvete.

comra sa...

Buffertar är bra, framtida budgetar är bättre!

Och CUF består väl av tre personer med högafflar?

Hanna Wagenius sa...

comra; CUF består av en salig blandning människor, allt från härjedalska nyliberaler som jag själv till smått socialistiska storstadsbor.