OK, förlåt nu, men det här inlägget kommenterar inte alls några häftiga bonusar eller LO-bossar, utan är av väldigt privat karaktär. Jag har nämligen fått min första vattenräkning idag.
I början av december flyttade jag nämligen till en studentlägenhet. Det är fantastiskt att ha ett eget kök, och definitivt värt att gå från 2 901 per månad till 3 180 i kallhyra. Problemen med lägenheten har dock varit många; posten vägrade dela ut posten, internet dröjde till 7 februari, TV till den 12 och tja, termostaten är fortfarande avstängd tills den "fungerar bättre". Som kompensation för allt detta lovade hyresvärden att el, värme och varmvatten skulle vara gratis tills internet och TV fungerade.
Nu har räkningen för februaris förbrukning kommit, i alla fall, och hyresvärden vill ha 300 spänn av mig för varmvattnet. Denna summa är beräknad av en uppskattning av vad det kostar att värma vattnet; nämligen 6 öre per liter. Om man sedan räknar med att allt förbrukat vatten varit varmvatten vet jag inte, men jag misstänker att det är så. Ytterligare misstänker jag att majoriteten av vattnet förbrukades innan den 7 februari, eftersom min pojkvän var och hälsade på - och ja, det går mer vatten på två personer än på en. Jag kan dock inte kontrollera när vattnet förbrukades, eftersom en detaljerad graf bara visas 16 dagar bakåt i tiden.
Nåja, vad jag skulle behöva hjälp med är att bedöma om kostnaden för uppvärmningen är rimlig - allt det andra kan jag själv konfrontera hyresvärden om. Det verkar dessutom vara fler i huset som är upprörda över vattenräkningen; i morse satt tre lappar uppe på ytterdörren (nedrivna nu när jag kom hem, surprise surprise).
Hjälp, någon?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Tja, vatten har en specifik värmekapacitet på ca 4.18KJ/Kg, eller 1.16Wh/Kg. Om vattnet värms från ca 10 grader till 50 grader (det är i alla fall max vad du spolar ur kranen) så behöver varje kilo (liter) vatten tillföras ca 50Wh. Om man räknar på eluppvärmning för ca 1kr/kWh, så är kostnaden ca 50 öre/liter för varmvattnet.
Men du tappar ju en massa kallvatten också, och där är ju kostnaden inte mer än typ 5 öre per liter.
Under förutsättning att du verkligen har gjort av med 5 kbm, så tycker jag att det låter som ett resonabelt pris faktiskt.
Jag ser nu att jag kanske fattade din fråga fel, är det uppvärmningen (dvs elementen) eller tappvattnet du menar? Jag har räknat på tappvattnet.
Daniel Rhodin; Jodå, det var tappvattnet. Satan, den här informationen hade varit kul att få innan man flyttade in...
Borde inte 50Wh/dm3 * 1kr/kWh bli 0.05kr/dm3 dvs 5 öre per liter? Eller kan jag inte multiplicera...?
5 öre per liter blir det, ja. :)
Det är verkligen varmt vatten ni beskriver. Blir det inte mer i stil med 200 ton mer resonabelt badvatten? Det måste finnas en fast avgift i räkningen.
Hej,
Jag bor i samma område men i ett annat hus. Vi fick information idag om att det kommer kosta 6 öre per liter för varmvattnet vilket kommer bli väldigt mycket.
Din räkning tycker jag verkar stämma eftersom det kostar 6 öre per liter. Men det jag tycker är väldigt konstigt är att när man frågade Majklockan om hur mycket detta skulle gå på innan vi flyttade in fick jag ett svar på ca 75-150 SEK i månaden för 1ROK.
Jag kan inte heller någonstans i mitt hyresavtal hitta någon prisinformation om detta utan enbart att vi ska få det till "bra pris".
Anonym 6:38 PM; Hm, jag frågade aldrig vad det skulle gå på, däremot minns jag att det på hemsidan stod att värme och el troligen skulle gå på den summan. Kanske det du tänker på?
Nej, utan jag frågade dem innan jag tackade ja till lägenheten och har det kvar per mail. Jag har fått svar nu:
"Hej!
Det stämmer att den ursprungliga beräkningen låg på ca 75-150kr per månad. Desvärre har
alla priser höjts både vad gäller varmvatten och el, vi sätter priset direkt efter det
pris leverantören tar vilket i dagsläget är högre än vad vi från början hade räknat med.
När priset sänks kommer givetvis också vi följa den sänkningen."
Det innebär att våra räkningar går på flera hundra kronor mer än vad det var beräknat. Och detta skulle vara ett studentområde som var "plånboksvänligt".
Anonym 10:10; Ja, det låter ju inte som om de höjt några priser med flit, i alla fall.
Faktum är att området är relativt plånboksvänligt. Jämför med exempelvis ekonomikum där kallhyran för samma yta ligger ungefär en 1000-lapp högre.
Skicka en kommentar