torsdag, oktober 09, 2014

Det här med pensionärsskatterna..

Den nya regeringen har berättat vad den tänker göra med skatterna. Hur det blir för de över 65 har varit en relativt het fråga - ja, egentligen ända sedan Göran Persson i valet 2006 bestämde sig för att låtsas att jobbskatteavdraget innebär att pensionärer plötsligt betalar mer skatt på sina inkomster än vad de som jobbar gör. (Det kallas allmän löneavgift, dumbom!)

S och MP har nu bestämt sig för att (om jag förstår det rätt) typ göra ett pensionsskatteavdrag motsvarande jobbskatteavdraget för inkomster upp till 120 000 kronor per år, så att "skillnaden" mellan skattesats hos de som arbetar och de som får pension försvinner (eller, om vi ska hålla oss till sanningen, alltså ökar ännu mer till pensionärernas fördel.) Det hela beräknas kosta 1,98 miljarder kronor under 2015.

Hur finansieras allt det här då? Intressant nog genom att man lägger in en särskild löneskatt på - håll i er nu - personer över 65 som jobbar eller driver aktiv näringsverksamhet. Det beräknas ge 2,34 miljarder kronor under 2015. Med andra ord, beskattningen för den grupp som traditionellt brukar benämnas pensionärer ökar med 0,36 miljarder kronor.

Lite lustigt är det ju, onekligen.

Ett rimligare sätt att tackla det hela på hade ju varit att inte straffa dem som faktiskt vill jobba trots att de är över 65, och förklara att det inte är jättesnyggt att klaga på att man betalar mer när man egentligen betalar mindre. Men det är klart, det blir man väl inte poppis på.

Inga kommentarer: